Matplan:

Trenger du middagstips? Her har du en fiks ferdig middagsmeny!

Gode retter for hele familien.

MATPLAN: Fransk løksuppe med timian og ostesmørbrød. FOTO: Columbus Leth
MATPLAN: Fransk løksuppe med timian og ostesmørbrød. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Fransk løksuppe med timian og ostesmørbrød

4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 10 min

Ingredienser
1 sjalottløk
3 løk
3 rødløk
3 stilker timian
2 ss smør til steking
2 ss hvetemel
2 dl hvitvin
1,2 liter grønnsakbuljong
salt og pepper

Gratinerte ostesmørbrød
1 bagett
2 ss olivenolje
100 g revet mozzarella
1 ts tørket timian
salt og pepper

Til servering
fersk timian

1. Skrell sjalottløk, løk og rødløk, og skjær dem alle i tynne skiver. Plukk timianbladene fra stilkene. Stek løkene i smør i en stor kjele over middels varme til de er blanke, men uten at de tar farge. Dryss mel over løkene, og rør godt. Tilsett hvitvin, timianblader og buljong, og la suppen koke opp. Skru ned til middels varme, og la suppen småkoke i 15 minutter. Smak løksuppen til med salt og pepper.
2. Gratinerte ostesmørbrød: Forvarm ovnen til 210°. Skjær bagetten i 8–10 skiver, og legg dem på en ovnsplate med bakepapir. Pensle brødskivene med litt olje og dryss over revet ost. Krydre brødene med timian, salt og pepper. Gratiner brødene i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gylne og sprø.
3. Server suppen i dype tallerkener eller suppeboller, tilsett fersk timian til slutt, og server med de gratinerte ostesmørbrødene.

Denne franske klassikeren er en enkel og rimelig rett, som smaker godt. FOTO: Columbus Leth
Denne franske klassikeren er en enkel og rimelig rett, som smaker godt. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Stekt laks og rødbetsalat med feta og salte mandler

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
4 laksefileter
salt og pepper
olivenolje til steking
1 økologisk sitron

Rødbetsalat
1 kg rødbeter
2 ss olivenolje
1 ss flytende honning
2 ts tørket rosmarin
salt og pepper

Vinaigrette
3 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
1 ts flytende honning
salt og pepper

Til servering
100 g feltsalat
100 g feta
50 g salte mandler
1 brød

1. Rødbetsalat: Forvarm ovnen til 200° (varmluft). Skrell rødbetene, og skjær dem i grove terninger. Bland dem med olje og honning, og fordel dem på en ovnsplate med bakepapir. Krydre med rosmarin, salt og pepper. Stek rødbetene i ovnen i ca. 30 minutter, til de er møre.
2. Krydre laksefiletene med salt og pepper. Stek dem i olje i en panne i 3–4 minutter på hver side, til de er gylne og gjennomstekte. Riv litt sitronskall over laksen.
3. Vinaigrette: Bland olje og balsamicoeddik i en liten skål, og smak til med honning, salt og pepper.
4. Servering: Skyll og tørk feltsalaten. Smuldre fetaosten. Grovhakk de salte mandlene. Bland rødbetterningene sammen med feltsalat og vinaigrette, og anrett salaten på et fat. Topp salaten med feta og salte mandler, og server med stekt laks og brød.

Dette er en fin måte å lage en annen variant av laksemiddagen på. Tips! Den fyldige rødbetsalaten kan også spises alene. Den blir bare enda bedre med litt laks til. FOTO: Columbus Leth
Dette er en fin måte å lage en annen variant av laksemiddagen på. Tips! Den fyldige rødbetsalaten kan også spises alene. Den blir bare enda bedre med litt laks til. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag; Pasta med biffstrimler i fløtesaus

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
400 g biffstrimler
200 g brune sjampinjonger
2 banansjalottløk
½ brokkoli
1 ss olivenolje til steking
1 ts tørket timian
1 ts tørket rosmarin
2 ½ dl oksebuljong
2 ½ dl kremfløte
1 ss balsamicoeddik
salt og pepper
400 g pasta

Tilbehør
50 g parmesan
eventuelt fersk rosmarin

1. Rens sjampinjongene, og skjær dem i kvarte. Skrell løkene, og skjær dem i tynne strimler. Skyll brokkolien, og skjær den i små buketter. Stek løkene i olje i en gryte i ca. 2 minutter. Tilsett biffstrimlene, og brun dem godt. Tilsett sjampinjong, timian og rosmarin, og stek videre i 2 minutter.
2. Hell buljong og fløte i gryten, kok opp og la det småkoke i ca. 10 minutter, til det tykner litt. Tilsett brokkolibukettene, og varm dem med i sausen i ca. 5 minutter, slik at de fremdeles har litt tyggemotstand. Smak sausen til med balsamico, salt og pepper.
3. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. La den renne av.
4. Servering: Vend den kokte pastaen godt rundt i sausen, og dryss rikelig med ferskrevet parmesan over. Pynt eventuelt med litt fersk rosmarin, og server umiddelbart, slik at maten er rykende varm.

Dette er en ordentlig god pastarett, som er klar på bare en halvtime. Tips! Vil du ha en enda mer luksuriøs versjon, kan du bruke f.eks. entrecôte eller mørbrad, som du skjærer i strimler. FOTO: Columbus Leth
Dette er en ordentlig god pastarett, som er klar på bare en halvtime. Tips! Vil du ha en enda mer luksuriøs versjon, kan du bruke f.eks. entrecôte eller mørbrad, som du skjærer i strimler. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Purrepai med feta

4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 30 min

Ingredienser
Paideig

200 g hvetemel
50 g rugmel
½ ts salt
1 dl olivenolje
0,75 dl vann

Purrefyll
3 purrer
1 ss smør til steking
1 ts tørket rosmarin
salt og pepper
100 g fetaost
3 egg
2 dl crème fraîche (18 %)
1 ts grov sennep
salt og pepper

Til servering
eventuelt grønn salat

1. Paideig: Bland hvetemel, rugmel og salt sammen i en bolle. Tilsett olje og vann, og samle deigen. Kjevle deigen tynt ut på et meldrysset bord, og kle en smurt paiform med deigen. Skjær bort overflødig deig, prikk bunnen med en gaffel, og la den stå i kjøleskapet mens du lager fyllet.
2. Purrefyll: Rens purreløkene, og skjær dem i tynne skiver. Stek dem i smør i en panne over middels varme i 5–6 minutter. Krydre med rosmarin og salt og pepper, og ta pannen av varmen.
3. Forvarm ovnen til 200°. Ta paibunnen ut av kjøleskapet, og fordel purrefyllet i den. Smuldre fetaosten, og fordel den mellom purrene. Visp egg, crème fraîche og sennep sammen i en bolle, og krydre med salt og pepper. Hell eggeblandingen over purrefyllet, og stek paien i ovnen i ca. 30 minutter.
4. Servering: Server paien varm eller lun, eventuelt med en stor bolle med grønn salat.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Helstekt kylling med søte poteter og sjalottløk

4 personer
Tid: 35 min
Steketid: 1 time

Ingredienser
1 hel kylling
2 ss olivenolje
1 ts paprika
1 ts tørket rosmarin
salt og pepper
2 dl kyllingbuljong

Søte poteter
1 kg søtpoteter
4 banansjalottløk
2 ss olivenolje
3 stilker fersk rosmarin
salt og pepper

Salat
100 g grønn salat
2 ss olivenolje
2 ss eplesidereddik
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
salt og pepper

1. Forvarm ovnen til 200°. Rens kyllingen, og legg den i en ildfast form. Pensle kyllingen med olje over det hele, og dryss over paprika, rosmarin, salt og pepper. Hell buljong i bunnen av formen. Stek kyllingen i ovnen i ca. 1 time, til den er gyllen og gjennomstekt – steketiden avhenger av størrelsen på kyllingen. Øs eventuelt litt av buljongen fra bunnen av formen over kyllingen underveis.
2. Søte poteter: Skrell søtpotetene, og skjær dem i lange biter. Skrell sjalottløkene, og skjær dem i båter. Vend søtpoteter og sjalottløk med olje, ferskhakket rosmarin, salt og pepper. Fordel grønnsakene i formen rundt kyllingen når det er 30 minutter igjen av steketiden.
3. Salat: Skyll og tørk salaten. Visp olje, eddik, sennep og honning sammen, og smak dressingen til med salt og pepper. Vend dressingen sammen med salaten.
4. Servering: Server kylling og grønnsaker med salaten og eventuelt en urtedipp eller kryddermajones til.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer