Tips til middag

Trenger du tips til middag? Her er vår ukemeny

Disse fem oppskriftene vil garantert falle i smak.

TIPS TIL MIDDAG: Sprø spinatruller med tomatdipp og quinoasalat slår aldri feil. FOTO: Columbus Leth
TIPS TIL MIDDAG: Sprø spinatruller med tomatdipp og quinoasalat slår aldri feil. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Nudelsalat med stekt tofu, grønnsaker og peanøtter

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
250 g nudler
2 ss tamarind
1 lime
ev. sesamolje

Grønt fyll
1 paprika
2 stilker stangselleri
100 g sukkererter
1 bunt vårløk
150 g tofu
1 ss sesamolje til steking
1 ss tamarind
salt og pepper
2 ss søt chilisaus

Til servering
75 g fersk babyspinat
75 g salte peanøtter
1 potte koriander
søt chilisaus
2 lime

1. Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Hell på kaldt vann, og renn av i et dørslag. Bland nudlene med tamarind, limesaft og eventuelt litt sesamolje i en bolle.
2. Grønt fyll: Skyll grønnsakene, og kutt paprika, stangselleri, sukkererter og vårløk i tynne skiver og strimler.
3. Skjær tofuen i grove terninger. Stek tofuterningene gylne i litt olje på en panne i 2–3 minutter på hver side. Drypp over litt tamarind de siste minuttene. Hell tofuen i en skål. Varm pannen godt opp igjen, og stek grønnsakene i 2–3 minutter ved god varme. Krydre med salt, pepper og litt chilisaus.
4. Servering: Skyll og tørk spinaten, og vend den med nudler og tofu. Anrett nudel­salaten i skåler eller dype tallerkener, og avslutt med peanøtter og grovhakket koriander. Server med chilisaus og limebåter.

Tofu er laget av soyamelk og er helt vegansk. Den er nøytral på smak og fungerer derfor fint med ulike smakstilsetninger. Fås i velassorterte matbutikker. FOTO: Columbus Leth
Tofu er laget av soyamelk og er helt vegansk. Den er nøytral på smak og fungerer derfor fint med ulike smakstilsetninger. Fås i velassorterte matbutikker. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Fiskekaker med smørdampet spisskål og agurkkrem

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
Fiskefarse

500 g hvit fisk, kald (hyse, sei eller torsk)
1 ss potetmel
2 ts salt
¼ ts muskat
2–3 dl melk

Fiskekaker
½ rød chili
fiskefarse
1 ss olivenolje til steking

Agurkkrem
½ agurk
250 g cherrytomater
2 dl skyr
1 ss kapers
½ potte basilikum
salt og pepper

Smørdampet spisskål
1 spisskål
15 g smør
½ bunt frisk dill
1 ss kapers

Til servering
½ rød chili
kokte poteter

1. Fiskefarse: Del fisken i store terninger, og ha den i en food processor sammen med salt. Kjør til massen er jevn og fast. Ha i potetmel, muskat og litt av melken. Kjør videre, og spe gradvis med resten av melken til farsen er glatt og jevn.
2. Fiskekaker: Skyll chilien, og hakk den fint. Bland fiskefarse og chili i en bolle. Form farsen til fiskekaker, og stek dem i olje på en panne i 2–3 minutter på hver side.
3. Agurkkrem: Skyll agurk og tomater, og skjær agurken i små terninger og tomatene i kvarte. Hell skyren i en skål, og vend agurk, tomater, kapers og basilikum i. Krydre med salt og pepper.
4. Smørdampet spisskål: Del spisskålen i kvarte på langs. Damp den i en kasserolle med 2 cm vann i bunnen i 4–5 minutter. Renn av og vend kålen med smør, plukket dill og kapers.
5. Servering: Server fiskekakene med spisskål, chiliringer, agurkkrem og poteter.

Du setter ekstra spiss på smaken med finhakket chili i fiskefarsen. Her blir fiskekakene servert med en deilig krem fylt med agurk, tomat, kapers og basilikum. Tips! Vil du gjøre det enklere, kan du kjøpe ferdige fiskekaker som du serverer dette tilbehøret til. FOTO: Columbus Leth
Du setter ekstra spiss på smaken med finhakket chili i fiskefarsen. Her blir fiskekakene servert med en deilig krem fylt med agurk, tomat, kapers og basilikum. Tips! Vil du gjøre det enklere, kan du kjøpe ferdige fiskekaker som du serverer dette tilbehøret til. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Asiatiske kjøttboller med mangosalat og ris

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
1 rødløk
2 fedd hvitløk
1 potte koriander
500 g kjøttdeig av svin og storfe
1 ss olivenolje til steking
75 g fersk babyspinat
3 ss hoisinsaus
100 g edamamebønner, frosne
1 ss soyasaus

Mangosalat
75 g blandet grønn salat
1 mango
1 agurk
½ rød chili
1 lime
1 ss olivenolje
1 potte basilikum

Tilbehør
300 g jasminris

1. Tilbehør: Skyll risen, og kok den etter anvisning på pakken.
2. Asiatiske kjøttboller: Skrell rødløken, og skjær den i små terninger. Skrell og press hvitløkene. Plukk og hakk korianderen. Rør kjøttdeigen sammen med rødløk, hvitløk og koriander. Form kjøttet til små kjøttboller. Stek kjøttbollene i olje i en panne i 5–6 minutter, til de er gjennomstekte. Skyll og tørk spinaten, og ha den i pannen sammen med hoisinsaus, edamamebønner og litt soya. Bland godt. 3. Mangosalat: Skyll og tørk salaten. Skrell mangoen, og skjær mangokjøttet i skiver. Skyll agurken, og skjær den i små terninger. Skyll chilien, og hakk den fint. Vend salaten med agurk, limesaft og litt olje. Anrett salaten på et fat, og tilsett mango, basilikumblader og chili.
4. Servering: Anrett ris i dype tallerkener, og tilsett asiatiske kjøttboller og grønt, og server med mangosalat.

Denne retten er er rask å lage – og ikke minst smakfull. FOTO: Columbus Leth
Denne retten er er rask å lage – og ikke minst smakfull. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Sprø spinatruller med tomatdipp og quinoasalat

4 personer
Tid: 40 min

Ingredienser
250 g fersk spinat
1 rødløk
100 g fetapepper
100 g filodeig
olivenolje til steking
salt

Quinoasalat
150 g quinoa
50 g ruccola
75 g blandet grønn salat
250 g cherrytomater
½ sitron
1 ss olivenolje

Tomatdipp
2 ½ dl gresk yoghurt, 10 %
1 fedd hvitløk
2 ss ketsjup
1 ts paprika
1 sitron
1 ts tørkede chiliflak
salt

1. Skyll og tørk spinaten. Plukk unna de groveste stilkene, og hakk spinaten grovt. Skrell rødløken, og skjær den i små terninger. Bryt fetaen i små biter. Stek spinaten og halvparten av rødløkterningene (spar resten til quinoasalaten) i olje i en panne i 1 minutt. Ta dem av pannen, og avkjøl. Vend dem med feta i en bolle, og krydre med pepper.
2. Skjær filodeigen i biter på ca. 12 × 12 cm. Bruk 2 tynne filodeigbiter til hver rull. Legg de 2 filodeigbitene oppå hverandre. Fordel 1 ss spinat-fetafyll i midten av hver filodeigbit. Fold kantene inn, og rull deigen sammen til små ruller.
3. Stek spinatrullene i en panne i rikelig med olje i 3–4 minutter, og vend dem underveis, så de blir gylne og sprø på alle sider. La dem renne av på fettsugende tørkerull. Smak til med salt.
4. Quinoasalat: Skyll og kok quinoaen etter anvisningen på pakken. Skyll og tørk salatene. Skyll tomatene, og skjær dem i halve. Vend kokt quinoa med salatene, sitronsaft og olje. Anrett på et fat, og tilsett tomater og resten av rødløk­terningene.
5. Tomatdipp: Rør gresk yoghurt sammen med presset hvitløk, ketsjup, paprika, sitronsaft, chili og salt i en bolle.
6. Servering: Server sprø spinatruller med lun quinoasalat og tomatdipp.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Helstekt kylling med harissa og rotfrukter

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 1 time

Ingredienser
1 hel kylling
1 ts harissa
salt
1 ss olivenolje

Grønnsaker
1 sellerirot
1 pastinakk
1 fennikel
2 løk
300 g cherrytomater

Til servering
Surdeigsbrød eller poteter
1 potte kruspersille
1 potte kjørvel

1. Skru ovnen på 200°. Ta kyllingen ut av kjøleskapet. Bland harissa med salt og olje i en skål, og gni det godt inn i kylling­skinnet. Sett kyllingen i ovnen i 20 minutter.
2. Grønnsaker: Mens kyllingen står i ovnen: Skrell sellerirot og pastinakk, og skjær begge deler i grove biter. Skyll fennikelen, og del den i fire på langs. Skrell løkene, og skjær dem i båter. Skyll tomatene. Fordel selleri, pastinakk, fennikel, løk og tomater omkring kyllingen i den ildfaste formen, og la det steke med i 40 minutter.
3. Servering: Del opp kyllingen, og server den med ovnsbakte grønnsaker, sky fra formen og surdeigsbrød eller poteter. Avslutt med masse friske krydderurter.

Harissa er en tykk nordafrikansk chilisaus. Den består blant annet av en blanding av kanel, spisskummen og kajennepepper. FOTO: Columbus Leth
Harissa er en tykk nordafrikansk chilisaus. Den består blant annet av en blanding av kanel, spisskummen og kajennepepper. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer