Tips til middag

Trenger du tips til middag? Her er vår ukemeny

Disse fem oppskriftene vil garantert falle i smak.

Medisterpølse med bacon, spinatsalat og grov potetmos. FOTO: Columbus Leth
Medisterpølse med bacon, spinatsalat og grov potetmos. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Kyllingpai med purre og sjampinjong

4 personer
Tid: 45 min
Ovnstid: 30 min

Ingredienser
600 g kyllingfilet
1 liter kyllingbuljong
1 løk
2 purre
200 g sjampinjonger
100 g bacon
50 g smør til steking
2 ½ ss hvetemel
1 ½ dl helmelk
1 dl kremfløte
4 stilker timian
½ sitron
salt og pepper
1 ark butterdeig
1 egg til pensling
1 paiform, 25 cm i diameter

Til servering
grønn salat

1. Legg kyllingfiletene i en kasserolle med kyllingbuljong. La det koke opp, skru ned til middels varme, og la det småkoke i ca. 10 minutter, til kyllingfiletene er gjennomkokte. La dem avkjøles litt før du plukker dem i strimler med to gafler. Sil av buljongen, og spar 5 dl av den til sausen.
2. Skrell og hakk løken fint. Rens sjampinjongene, og skjær dem i halve eller kvarte. Skjær baconet i terninger. Stek baconterningene sprø i smør i en gryte i et par minutter. Tilsett løk, purre og sjampinjong, og stek videre i 2–3 minutter. Dryss over litt mel, og stek videre i 1 minutt.
3. Tilsett kyllingbuljongen, og rør godt rundt. Rør deretter melk og fløte i retten, litt om gangen. La sausen koke opp, og la den småkoke ved middels varme i 5 minutter, til den begynner å tykne. Vend kyllingkjøttet i sausen sammen med hakket timian.
4. Varm rettet igjennom, og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Skru ovnen på 200°. Fordel kyllingsausen i en smurt paiform. Skjær butterdeigen i strimler som passer til lengden og bredden på formen. Legg strimlene oppå kyllingsausen i et fint mønster. Pensle deigen med sammenpisket egg, og stek paien i ovnen i 30 minutter, til deigen er gyllen. Avkjøl paien i 5 minutter før servering.
5. Servering: Server paien med en grønn salat til.

Det sprø butterdeigslokket gir en god kontrast til den kremete kyllingsausen. Ordentlig kosemat. FOTO: Columbus Leth
Det sprø butterdeigslokket gir en god kontrast til den kremete kyllingsausen. Ordentlig kosemat. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Medisterpølse med bacon, spinatsalat og grov potetmos

4 personer
Tid: 35 min
Ovnstid: 45 min

Ingredienser
400 g medisterpølser
125 g bacon

Grov potetmos
1 kg poteter
2 purrer
½ sitron, økologisk
2 ss smør
½ dl melk
salt og pepper

Spinatsalat
100 g babyspinat
2 epler
50 g tørkede tranebær
50 g solsikkekjerner
½ økologisk sitron
3 ss olivenolje
1 ts grov sennep
1 ss flytende honning
salt og pepper

1. Skru ovnen på 200°. Prikk medisterpølsene med en gaffel, og vikle baconskivene rundt hele pølsene. Legg pølsene på et stekebrett med bakepapir, og stek den i ovnen i ca. 45 minutter, til baconet er gyllent og sprøtt.
2. Grov potetmos: Skrell potetene, og skjær dem i mindre biter. Rens purrene, og skjær dem i tynne skiver. Kok potetene møre i en kasserolle med usaltet vann i ca. 20 minutter. Tilsett purreskivene de siste 5–7 minuttene av koketiden. Hell vannet av poteter og purrer, og la alt dampe lett av i kasserollen. Riv sitronskallet fint, og ha det i kasserollen sammen med smør og melk. Mos alt med en gaffel til en grov mos. Smak til med salt og pepper.
3. Spinatsalat: Skyll og tørk spinaten godt. Skyll eplene, og skjær dem i halve. Fjern kjernehuset, og skjær eplene i tynne skiver. Hakk tranebærene grovt. Rist solsikkekjernene gylne på en tørr panne. Press saften ut av den halve sitronen, og rør den sammen med olje, sennep, honning, salt og pepper i en salatskål. Vend spinat, epler og tranebær sammen med dressingen, og dryss noen solsikkekjerner over.
4. Servering: Server medisterpølsene sammen med potetmos og spinatsalat.

Når du pakker medisterpølsen inn i bacon, får den ekstra mye smak og en fin og sprø overflate. FOTO: Columbus Leth
Når du pakker medisterpølsen inn i bacon, får den ekstra mye smak og en fin og sprø overflate. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Pasta og grønnsaker i ostesaus med ristede kjerner

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
400 g pasta
1 brokkoli
2 purrer
25 g smør
3 ss hvetemel
1 dl grønnsakbuljong
4 dl helmelk
100 g revet mozzarellaost
1 ss sitronsaft
salt og pepper
100 g babyspinat

Ristede kjerner
35 g solsikkekjerner
35 g gresskarkjerner
1 ss olivenolje
salt

Til servering
50 g parmesan
1 brød

1. Ristede kjerner: Rist kjernene i olje på en panne i ca. 5 minutter, til de er lett gylne og popper. Krydre med salt, og avkjøl kjernene på en tallerken.
2. Pasta og grønnsaker: Kok pastaen etter anvisning på pakken. Mens dette koker: Skyll og rens brokkoli og purrene. Skjær brokkolien i små buketter, og skjær purrene i tynne skiver. Ha brokkoli og purre i kasserollen, og la det koke med de siste 5 minuttene av koketiden til pastaen. Renn av alt i et dørslag.
3. Smelt smør i en mindre kasserolle, og pisk inn melet. Tilsett buljong og melk, litt om gangen, under konstant pisking inntil du har en saus. Tilsett revet ost, og la den smelte inn i sausen. Rør godt i sausen, og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Skyll og renn av babyspinaten. Vend spinat, pasta og grønnsaker forsiktig rundt i ostesausen.
4. Servering: Anrett pastaretten i dype tallerkener, og avslutt med ristede kjerner og nyrevet parmesan. Server med ristet brød til.

En pastarett som er ferdig på en halvtime, er perfekt på en travel hverdag. Tips! Du kan fint variere hva slags grønnsaker du bruker i denne retten. FOTO: Columbus Leth
En pastarett som er ferdig på en halvtime, er perfekt på en travel hverdag. Tips! Du kan fint variere hva slags grønnsaker du bruker i denne retten. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Sesamlaks og nudler med grønnsaker i østerssaus

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 15 min

Ingredienser
Sesamlaks

4 ferske laksefileter
1 ss olivenolje
salt og pepper
4 ss sesamfrø, gjerne både lyse og svarte

Nudler med grønnsaker i østerssaus
200 g eggnudler
200 g sjampinjonger
1 ss olivenolje til steking
1 brokkoli
2 løk
1 grønn paprika
1 dl østerssaus
1 dl vann
½ ts sukker
salt og pepper

Til servering
1 potte koriander
50 g salte peanøtter

1. Sesamlaks: Skru ovnen på 200°. Pensle laksebitene med olje, krydre med salt og pepper, og strø litt sesamfrø over. Legg dem på et stekebrett med bakepapir, og stek dem i ovnen i ca. 15 minutter, til de er akkurat gjennomstekte.
2. Nudler med grønnsaker i østerssaus: Kok nudlene etter anvisning på pakken, men ta dem opp av vannet ca. 1 minutt før de er ferdige. Skyll dem i kaldt vann, og la dem renne godt av i et dørslag. Børst sjampinjongene rene, og skjær dem i halve. Stek sjampinjongene gylne i olje i en wok eller dyp panne ved høy varme, så de får litt farge. Hell sjampinjongene i en skål, men la pannen være varm.
3. Rens brokkoli og paprika. Skjær brokkolien i små buketter, og skjær paprikaen i lange strimler. Skrell løkene, og skjær dem i tynne båter. Hell litt olje på pannen, og stek løken i 1–2 minutter. Tilsett brokkoli, østerssaus og vann, og stek det hele sammen i ca. 5 minutter. Smak retten til med sukker, salt og pepper.
4. Servering: Pynt nudelretten med masse frisk koriander og grovhakkede peanøtter, og server med sesamlaks.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Potetform med italienske kjøttboller

4 personer
Tid: 25 min
Ovnstid: 40 minutter

Ingredienser
700 g poteter
1 stor løk
1 grønn paprika
4 stilker timian
salt og pepper
3 dl grønnsakbuljong
1 ½ dl kremfløte
2 ts grov sennep

Italienske kjøttboller
400 g kjøttdeig
1 egg
1 ts grov sennep
2 ts provencekrydder
salt og pepper
40 g parmesan
2 ss strøkavring
1 ss olivenolje til steking

Til servering
1 håndfull fersk timian
ev. brød
ev. grønn salat

1. Potetform: Skru ovnen på 200°. Skrubb potetene rene, og skjær dem i tynne skiver. Skrell løk, og skjær den i tynne skiver. Skyll paprikaen, og skjær den i strimler. Bland poteter, løk og paprika sammen i en smurt ildfast form, og krydre med hakket timian, salt og pepper. Hell buljong i bunnen av formen, og sett den i ovnen i 25 minutter.
2. Italienske kjøttboller: Rør kjøttdeigen sammen med egg, sennep, provencekrydder, salt og pepper i en bolle. Riv parmesan fint, og rør halvparten av parmesanen inn i kjøttfarsen sammen med strøkavring. Form farsen til små kjøttboller på størrelse med valnøtter. Ta formen ut av ovnen, og fordel kjøttbollene oppå poteter og grønnsaker. Rør fløte og sennep sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Hell fløteblandingen i formen, og dryss over resten av den revne parmesanen. Sett formen tilbake i ovnen, og stek retten ferdig i ca. 15 minutter, til kjøttbollene er gjennomstekte og potetene er helt møre.
3. Servering: Dryss litt timan over retten, og server direkte fra formen, eventuelt med brød eller en grønn salat til.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer