Mandag: Pasta med grov tomat-grønnsaksaus
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
Grov tomat-grønnsaksaus
1 stor løk
1 fedd hvitløk
1 rød paprika
1 liten squash
1 aubergine
1 ss olivenolje til steking
1 ss smør til steking
2 ts tørket oregano
1 ts paprika
½ potte basilikum
2 ss tomatpuré
2 bokser hakkede tomater
2 dl grønnsakbuljong
1 ss balsamicoeddik
1 ts sukker
salt og pepper
Tilbehør
400 g pasta
Til servering
50 g parmesan
1 håndfull basilikum
1. Grov tomat-grønnsaksaus: Skrell og hakk løk og hvitløk grovt. Skyll paprika, squash og aubergine, og skjær alt i terninger. Stek løk og hvitløk i olje og smør i en gryte i et par minutter ved middels varme til de er blanke. Tilsett alle grønnsakene, og la dem steke med i 2–3 minutter.
2. Hell oregano, paprika, fersk basilikum, tomatpuré, hakkede tomater og buljong i gryten, og la sausen koke opp. Skru ned til middels varme, og la sausen småkoke i 20 minutter under jevnlig omrøring. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.
3. Tilbehør: Kok pastaen etter anvisning på pakken. Renn av.
4. Servering: Server den grove tomat-grønnsakausen med pastaen, og topp retten med parmesan og fersk basilikum.


Gjør en vri på den tradisjonelle eplekaka
Tirsdag. Stekt rotfruktsalat med sennepskrem og varmrøkt laks
4 personer
Tid: 20 min
Ovnstid: 35 min
Ingredienser
750 g persillerøtter
750 g gulrøtter
3 ss olivenolje
2 ts tørket timian
salt og pepper
2 ss flytende honning
Mild sennepskrem
1 ½ dl crème fraîche 18 %
1 ts dijonsennep
1 ts flytende honning
1 ts sitronsaft
salt og pepper
Til servering
100 g feltsalat
250 g varmrøkt laks
50 g pekannøtter
1. Skru ovnen på 200°. Skrell persillerøtter og gulrøtter, og skjær dem i staver. Vend dem olje, fordel dem på en stekeplate med bakepapir, og krydre med timian, salt og pepper.
2. Stek rotfruktene i ovnen i 25 minutter til de er nesten møre. Ta dem ut, drypp med honning, og vend rundt i rotfruktene. Sett dem tilbake i ovnen, og stek i ca. 10 minutter til de er gylne.
3. Mild sennepskrem: Rør crème fraîche, sennep og honning sammen i en skål, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
4. Servering: Skyll og tørk feltsalaten. Bryt den varmrøkte laksen i mindre biter. Anrett rotfrukter og feltsalat på et fat, og fordel laksebitene på toppen. Dryss med grovhakkede pekannøtter, og server sennepskremen i en skål, så man selv kan dryppe litt over sin porsjon. Server straks.

Onsdag: Gulasjsuppe med kjøtt
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
1 løk
300 g poteter
150 g gulrøtter
1 rød paprika
1 ss smør til steking
500 kjøttdeig av storfe
1 ss malt spisskummen
2 ts paprika
¼ ts kajennepepper
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
8 dl oksebuljong
2 ss soyasaus
½ ts sukker
salt og pepper
Til servering
2 dl crème fraîche 18 %
1 håndfull fersk koriander
1 brød (f.eks. focaccia)
1. Skrell og hakk løk grovt. Skrell poteter og gulrøtter, og skjær dem i terninger. Skyll paprikaen, og skjær den i terninger. Brun kjøttdeigen i smør i en gryte. Tilsett løk og alle grønnsakene, og la dem steke med i 2–3 minutter.
2. Krydre med spisskummen, paprika og kajennepepper, og stek i 1 minutt. Hell tomatpuré, hakkede tomater, buljong og soyasaus i gryten, og la suppe koke opp. Skru ned til middels varme, og la suppen småkoke i 15–20 minutter til potetene er møre. Smak til med sukker, salt og pepper.
3. Servering: Anrett suppen i skåler, og topp med en skjefull crème fraîche. Pynt med litt fersk koriander, og server med brød.


3 gode retter fra Desirèe Andersen
Torsdag: Wraps med quinoakaker, spisskål og søt chilidressing
4 personer
Tid: 40 min
Ingredienser
Quinoakaker
100 g quinoa
1 løk
1 brokkoli
2 egg
100 g revet mozzarella
3 ss strøkavring
2 ss hvetemel
1 ½ ts malt spisskummen
¼ ts chilipulver
salt og pepper
6 ss olivenolje til steking
Spisskålsalat
½ spisskål
1 rødløk
½ potte fersk koriander
2 lime
1 ts sukker
salt og pepper
Søt chilidressing
2 dl crème fraîche 18 %
2 ss søt chilisaus
1 ss ketsjup
salt og pepper
Til servering
8 små maistortillaer
1. Quinoakaker: Skyll quinoaen grundig i kaldt vann, og kok den i en kasserolle etter anvisning på pakken. Renn av. Skrell og hakk løken fint. Skyll brokkolien, og hakk den fint med en kniv, eller gi den en tur i foodprosessoren til det ligner grove brødkrummer.
2. Ha den hakkede brokkolien i en stor sikt, og hell kokende vann over den. Renn godt av.
3. Bland kokt quinoa sammen med løk, brokkoli, egg, mozzarella, strøkavring og mel i en skål, og krydre med spisskummen, chili, salt og pepper.
4. Form farsen til 20–25 små kaker, og tilsett eventuelt litt mer strøkavring eller mel, hvis farsen blir for løs. La quinokakene hvile på en tallerken i 15 minutter. Stek kakene i olje i en panne i 5–6 minutter på hver side til de er gjennomstekte.
5. Spisskålsalat: Skyll spisskålen, og hakk den fint. Skrell rødløken, og skjær den i tynne skiver. Plukk korianderen. Bland det hele sammen i en salatskål. Press saften av begge limene, og rør den sammen med sukker i en liten skål. Masser limedressingen sammen med kålsalaten, og krydre med salt og pepper. La gjerne salaten trekke i kjøleskapet i 30 minutter før servering hvis du har tid.
6. Søt chilidressing: Rør crème fraîche, søt chilisaus og ketsjup sammen i en skål, og smak dressingen til med salt og pepper.
7. Servering: Varm tortillalefsene, og fyll dem med spisskålsalat, quinoakaker og søt chilidressing.

Fredag: Svinekam med potetbåter og kremete vintersalat
4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 1 time
Ingredienser
1 kg svinekam med svor (uten bein)
1 ss flaksalt
Potetbåter
800 g poteter
2 ss olivenolje
1 ts paprika
salt og pepper
Vintersalat
½ spisskål
100 g fersk grønnkål
2 grønne epler
4 stilker stangselleri
Honning-dijondressing
2 ss majones
2 ss crème fraîche 18 %
1 ss honning
1 ts dijonsennep
1 ts grov sennep
1 ss sitronsaft
salt og pepper
1. Svinekam: Skru ovnen på 200° varmluft. Riss gjennom svoren med en skarp kniv, men uten å skjære ned i selve kjøttet. Gni svinekammen godt inn med grovt salt, og sørg for at det også kommer godt ned i snittene i svoren. Legg svinekammen på en ovnsrist over en dyp langpanne, og hell litt vann i bunnen av langpannen. Stek kjøttet i ovnen i ca. 1 time, til kjernetemperaturen er 65° (bruk steketermometer). Skru på ovnens grillfunksjon de siste par minuttene av steketiden hvis svoren ikke er blitt helt sprø.
2. Potetbåter: Skrubb potetene godt, og skjær dem i båter. Vend dem med olje, og krydre med paprika, salt og litt pepper. Fordel potetbåtene på en stekeplate med bakepapir. Sett dem inn i ovnen sammen med svinekammen, og stek dem i ca. 30 minutter til de er gylne og sprø.
3. Vintersalat: Skyll spisskålen, og kutt den fint. Skyll og riv grønnkålen, og hakk den ganske fint. Skyll eplene, fjern kjernehuset, skjær eplene i tynne skiver. Skyll stangselleristilkene grundig, og skjær dem i tynne skiver.
4. Honning-dijon-dressing: Rør majones, crème fraîche, honning og de to sennepstypene sammen i en skål, og smak dressingen til med sitronsaft, salt og pepper. Bland kål, epler og stangselleri sammen, og vend dressingen rundt i salaten. Anrett den i en salatskål, og sett den i kjøleskapet fram til servering.
5. Servering: Skjær svinekammen i skiver, og server den med potetbåter og kremet vintersalat.
