Mandag: Pasta carbonara med vårløk og røkt skinke
4 personer
Tid: 20 min
Ingredienser
350 g spagetti
1 løk
1 bunt vårløk
200 g røkt skinke
1 ss smør til steking
1 ts tørket timian
2 dl kremfløte
1 ½ dl crème fraîche, 18 %
1 ss søt chilisaus
salt og pepper
Til servering
½ potte kruspersille
50 g parmesan
1. Kok spagettien etter anvisning på pakken. Lag sausen mens spagettien koker.
2. Skrell og hakk løken fint. Rens vårløkene, og hakk dem fint – legg litt av vårløken til side for pynt. Skjær skinken i tynne strimler. Smelt smøret i en dyp panne, og stek løk, vårløk og skinke lett i 2 minutter. Krydre med timian.
3. Tilsett fløte, crème fraîche og chilisaus, og la sausen koke opp. Skru ned til middels varme, og la sausen småkoke i ca. 5 minutter, til den er kremete. Smak til med salt og pepper.
4. Servering: Renn av spagettien, og vend den sammen med sausen. Anrett pastaretten på et fat, og tilsett til slutt finhakket persille, nyrevet parmesan og resten av vårløken. Server straks.


Middagstips: Pasta med stektetomater, fetakrem og serranoskinke
Tirsdag: Chili con carne med avokado og tortillachips
4 personer
Tid: 35 min
Ingredienser
1 løk
1 fedd hvitløk
1 ½ ss olivenolje til steking
700 g kyllingkjøttdeig
1 ss malt spisskum
1 ts malt koriander
1 ts paprika
1 ts malt kanel
½ ts chilipulver
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1 boks hvite bønner (f.eks. butterbeans)
1 dl kyllingbuljong
15 g mørk sjokolade
½ ts sukker
salt og pepper
Til servering
2 avokadoer
75 g feltsalat
250 g tortillachips
2 ½ dl crème fraîche, 18 %
1. Skrell og hakk løk og hvitløk fint. Stek løk og hvitløk mykt i olje i en gryte ved middels varme. Skru opp varmen, tilsett kyllingkjøttdeig, og brun den godt. Tilsett alle de malte krydderne, og stek viderei ca. 2 minutter.
2. Hell tomatpuré, hakkede tomater, buljong og avrente hvite bønner i gryten, og la det koke opp. Skru ned til middels–lav varme, legg på lokk, og la retten småkoke i 20 minutter. Tilsett hakket mørk sjokolade, la det smelte, og rør rundt. Smak retten til med sukker, salt og pepper.
3. Servering: Skjær avokadokjøttet i skiver. Skyll og tørk salaten. Server kylling con carne med avokado, salat, tortillachips og crème fraîche.

Onsdag: Rød linsesuppe med gulrøtter og ristet rugbrød
4 personer
Tid: 30 min
Ingredienser
175 g tørkede, røde linser
1 løk
1 fedd hvitløk
100 g gulrøtter
1 ss olivenolje til steking
1 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1 liter grønnsakbuljong
2 ss søt chilisaus
½ ts chilipulver
1 ts sukker
1 ss sitronsaft
salt og pepper
Ristet rugbrød
4 skiver grovt rugbrød
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt
Til servering
2 dl crème fraîche 18 %
½ potte kruspersille
1. Skyll linsene i kaldt vann, og la dem renne av i en sikt. Skrell løk og hvitløk, og hakk begge deler fint. Skrell gulrøttene, og riv dem grovt. Stek løk, hvitløk og gulrøtter i en gryte med olje i 2 minutter. Tilsett tomatpuré, og stek videre i 1 minutt.
2. Tilsett linser, hakkede tomater, buljong, chilisaus, chili og sukker, og la suppen koke opp mens du rører rundt, så linsene ikke brenner seg fast i bunnen. Skru ned til middels-lav varme, og la suppen småkoke under lokk i 15–20 minutter.
3. Ristet rugbrød: Pensle rugbrødskivene med litt olivenolje, krydre med salt, og rist dem sprø i en brødrister. Skjær dem i smale stenger, og legg dem i en skål.
4. Servering: Anrett suppen i dype tallerkener, tilsett crème fraîche, og pynt med hakket persille. Server straks med ristede rugbrødstenger til.


Ingefær-trikset alle bør kunne
Torsdag: Sandwichboller med rekesalat, egg og dill
4 personer
Tid: 25 min
Ingredienser
Rekesalat
450 g reker
3 ss majones
1 ss ketsjup
1 ss søt chilisaus
1 ss sitronsaft
salt og pepper
3 vårløk
½ potte dill
Til servering
4 egg
1 hjertesalat
100 g reker
4 sandwichboller
½ potte dill
1. Rekesalat: Skyll og renn av rekene. Rør majones, ketsjup, chilisaus og sitronsaft sammen i en skål, og smak til med salt og pepper. Rens vårløkene, og hakk både dem og dillen fint. Vend vårløk, dill og reker i dressingen, og sett rekesalaten i kjøleskapet til servering (gjerne 1–2 timer).
2. Kok eggene i 8 minutter, til de er hardkokte. Skrell eggene, og skjær dem i skiver. Skyll og tørk salaten, og plukk den i blader. Skyll og renn av 100 gram reker.
3. Servering: Varm sandwichbollene, og del dem i to. Legg hjertesalat, rekesalat og egg i skiver på den nederste halve bollen, og pynt med ekstra reker og dill. Server retten som en enkel middag eller en ordentlig god frokost.

Fredag: Kjøttbrød med bacon, potetmuffins og spisskål
4 personer
Tid: 45 min
Ovnstid: 1 time
Ingredienser
Kjøttbrød med bacon
400 g kjøttdeig av svin
1 ts tørket timian
salt og pepper
1 løk
100 g gulrøtter
1 egg
4 ss strøkavring
1 ½ dl melk
250 g bacon i skiver
Potetmuffins
900 g poteter
1 løk
2 egg
1 dl kremfløte
100 g revet mozzarella
1 ts tørket timian
salt og pepper
Stekt spisskål
1 spisskål
1 ½ ts smør til steking
salt og pepper
Til servering
fersk timian
1. Ha kjøttet i en bolle, og rør det sammen med timian, 1 ½ ts salt og litt nykvernet pepper. Skrell løken og gulroten, og riv begge deler fint på et rivjern. Rør løk, gulrot, egg, strøkavring og melk i farsen til den er løs, men fortsatt henger sammen. La farsen hvile mens du fletter baconet.
2. Legg 2 skiver bacon på tvers av hverandre på et ark bakepapir så de danner et hjørne. Bygg videre med én skive bacon om gangen vekselvis vannrett og loddrett, som du fletter henholdsvis over og under de øvrige skivene. Fortsett til du har brukt alt baconet og har laget en avlang flettet firkant.
3. Skru ovnen på 190° varmluft. Fordel farsen i en bred stripe på midten av baconet, og brett sidene innover slik at farsen blir pakket inn. Snu deretter kjøttbrødet slik at det blir liggende med skjøten ned, og legg det over i en ildfast form med bakepapir i bunnen. Stek kjøttbrødet i ovnen i 1 time, til det er gjennomstekt og baconet er sprøtt.
4. Potetmuffins: Skrell potetene og løken, og riv begge deler grovt. Rør egg, fløte og mozzarella sammen i en skål, og krydre med timian, salt og pepper. Vend revet potet og løk i eggemassen. Smør muffinsformene med litt olje, og fordel potetblandingen i hullene. Stek muffinsene i ovnen i ca. 40 minutter (samtidig med kjøttbrødet), til de er gylne og fine. Dekk dem eventuelt med aluminiumsfolie underveis hvis de blir for mørke på toppen.
5. Stekt spisskål: Skjær spisskålen i 4 store båter. Skyll og renn av. Stek spisskålbåtene i smør i en dyp panne ved middels varme i ca. 10 minutter i alt. Vend dem underveis, så de blir lett gylne på alle sider. Krydre med salt og pepper.
6. Servering: Skjær kjøttbrødet i skiver, og server med potetmuffins og spisskål. Dryss litt fersk timian over til slutt.
