Tips til middag

Trenger du tips til middag? Her er vår ukemeny

Disse fem oppskriftene vil garantert falle i smak.

Chili con carne med avokado og tortillachips. FOTO: Columbus Leth
Chili con carne med avokado og tortillachips. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Pasta carbonara med vårløk og røkt skinke

4 personer
Tid: 20 min

Ingredienser
350 g spagetti
1 løk
1 bunt vårløk
200 g røkt skinke
1 ss smør til steking
1 ts tørket timian
2 dl kremfløte
1 ½ dl crème fraîche, 18 %
1 ss søt chilisaus
salt og pepper

Til servering
½ potte kruspersille
50 g parmesan

1. Kok spagettien etter anvisning på pakken. Lag sausen mens spagettien koker.
2. Skrell og hakk løken fint. Rens vårløkene, og hakk dem fint – legg litt av vårløken til side for pynt. Skjær skinken i tynne strimler. Smelt smøret i en dyp panne, og stek løk, vårløk og skinke lett i 2 minutter. Krydre med timian.
3. Tilsett fløte, crème fraîche og chilisaus, og la sausen koke opp. Skru ned til middels varme, og la sausen småkoke i ca. 5 minutter, til den er kremete. Smak til med salt og pepper.
4. Servering: Renn av spagettien, og vend den sammen med sausen. Anrett pastaretten på et fat, og tilsett til slutt finhakket persille, nyrevet parmesan og resten av vårløken. Server straks.

Dette er en enkel rett som det går kjapt å lage når man har det travelt. FOTO: Columbus Leth
Dette er en enkel rett som det går kjapt å lage når man har det travelt. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Chili con carne med avokado og tortillachips

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
1 løk
1 fedd hvitløk
1 ½ ss olivenolje til steking
700 g kyllingkjøttdeig
1 ss malt spisskum
1 ts malt koriander
1 ts paprika
1 ts malt kanel
½ ts chilipulver
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1 boks hvite bønner (f.eks. butterbeans)
1 dl kyllingbuljong
15 g mørk sjokolade
½ ts sukker
salt og pepper

Til servering
2 avokadoer
75 g feltsalat
250 g tortillachips
2 ½ dl crème fraîche, 18 %

1. Skrell og hakk løk og hvitløk fint. Stek løk og hvitløk mykt i olje i en gryte ved middels varme. Skru opp varmen, tilsett kyllingkjøttdeig, og brun den godt. Tilsett alle de malte krydderne, og stek viderei ca. 2 minutter.
2. Hell tomatpuré, hakkede tomater, buljong og avrente hvite bønner i gryten, og la det koke opp. Skru ned til middels­–lav varme, legg på lokk, og la retten småkoke i 20 minutter. Tilsett hakket mørk sjokolade, la det smelte, og rør rundt. Smak retten til med sukker, salt og pepper.
3. Servering: Skjær avokado­kjøttet i skiver. Skyll og tørk salaten. Server kylling con carne med avokado, salat, tortillachips og crème fraîche.

I denne varianten er den vanlige kjøttdeigen av storfe byttet ut med kyllingkjøttdeig, og de røde kidneybønnene med hvite butterbeans. Tips! Vil du lage en variant uten kjøtt, kan du erstatte kjøttdeigen med hermetiske bønner og kikerter. FOTO: Columbus Leth
I denne varianten er den vanlige kjøttdeigen av storfe byttet ut med kyllingkjøttdeig, og de røde kidneybønnene med hvite butterbeans. Tips! Vil du lage en variant uten kjøtt, kan du erstatte kjøttdeigen med hermetiske bønner og kikerter. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Rød linsesuppe med gulrøtter og ristet rugbrød

4 personer
Tid: 30 min

Ingredienser
175 g tørkede, røde linser
1 løk
1 fedd hvitløk
100 g gulrøtter
1 ss olivenolje til steking
1 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1 liter grønnsakbuljong
2 ss søt chilisaus
½ ts chilipulver
1 ts sukker
1 ss sitronsaft
salt og pepper

Ristet rugbrød
4 skiver grovt rugbrød
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt

Til servering
2 dl crème fraîche 18 %
½ potte kruspersille

1. Skyll linsene i kaldt vann, og la dem renne av i en sikt. Skrell løk og hvitløk, og hakk begge deler fint. Skrell gulrøttene, og riv dem grovt. Stek løk, hvitløk og gulrøtter i en gryte med olje i 2 minutter. Tilsett tomatpuré, og stek videre i 1 minutt.
2. Tilsett linser, hakkede tomater, buljong, chilisaus, chili og sukker, og la suppen koke opp mens du rører rundt, så linsene ikke brenner seg fast i bunnen. Skru ned til middels-lav varme, og la suppen småkoke under lokk i 15–20 minutter.
3. Ristet rugbrød: Pensle rugbrødskivene med litt olivenolje, krydre med salt, og rist dem sprø i en brødrister. Skjær dem i smale stenger, og legg dem i en skål.
4. Servering: Anrett suppen i dype tallerkener, tilsett crème fraîche, og pynt med hakket persille. Server straks med ristede rugbrødstenger til.

Dette er en vegetarisk suppe med masse god smak. Tips! Her får du en middag som både smaker deilig og er rimelig. FOTO: Columbus Leth
Dette er en vegetarisk suppe med masse god smak. Tips! Her får du en middag som både smaker deilig og er rimelig. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Sandwichboller med rekesalat, egg og dill

4 personer
Tid: 25 min

Ingredienser
Rekesalat

450 g reker
3 ss majones
1 ss ketsjup
1 ss søt chilisaus
1 ss sitronsaft
salt og pepper
3 vårløk
½ potte dill

Til servering
4 egg
1 hjertesalat
100 g reker
4 sandwichboller
½ potte dill

1. Rekesalat: Skyll og renn av rekene. Rør majones, ketsjup, chilisaus og sitronsaft sammen i en skål, og smak til med salt og pepper. Rens vårløkene, og hakk både dem og dillen fint. Vend vårløk, dill og reker i dressingen, og sett rekesalaten i kjøleskapet til servering (gjerne 1–2 timer).
2. Kok eggene i 8 minutter, til de er hardkokte. Skrell eggene, og skjær dem i skiver. Skyll og tørk salaten, og plukk den i blader. Skyll og renn av 100 gram reker.
3. Servering: Varm sandwich­bollene, og del dem i to. Legg hjertesalat, rekesalat og egg i skiver på den nederste halve bollen, og pynt med ekstra reker og dill. Server retten som en enkel middag eller en ordentlig god frokost.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Kjøttbrød med bacon, potetmuffins og spisskål

4 personer
Tid: 45 min
Ovnstid: 1 time

Ingredienser
Kjøttbrød med bacon

400 g kjøttdeig av svin
1 ts tørket timian
salt og pepper
1 løk
100 g gulrøtter
1 egg
4 ss strøkavring
1 ½ dl melk
250 g bacon i skiver

Potetmuffins
900 g poteter
1 løk
2 egg
1 dl kremfløte
100 g revet mozzarella
1 ts tørket timian
salt og pepper

Stekt spisskål
1 spisskål
1 ½ ts smør til steking
salt og pepper

Til servering
fersk timian

1. Ha kjøttet i en bolle, og rør det sammen med timian, 1 ½ ts salt og litt nykvernet pepper. Skrell løken og gulroten, og riv begge deler fint på et rivjern. Rør løk, gulrot, egg, strøkavring og melk i farsen til den er løs, men fortsatt henger sammen. La farsen hvile mens du fletter baconet.
2. Legg 2 skiver bacon på tvers av hverandre på et ark bakepapir så de danner et hjørne. Bygg videre med én skive bacon om gangen vekselvis vannrett og loddrett, som du fletter henholdsvis over og under de øvrige skivene. Fortsett til du har brukt alt baconet og har laget en avlang flettet firkant.
3. Skru ovnen på 190° varmluft. Fordel farsen i en bred stripe på midten av baconet, og brett sidene innover slik at farsen blir pakket inn. Snu deretter kjøttbrødet slik at det blir liggende med skjøten ned, og legg det over i en ildfast form med bakepapir i bunnen. Stek kjøttbrødet i ovnen i 1 time, til det er gjennomstekt og baconet er sprøtt.
4. Potetmuffins: Skrell potetene og løken, og riv begge deler grovt. Rør egg, fløte og mozzarella sammen i en skål, og krydre med timian, salt og pepper. Vend revet potet og løk i eggemassen. Smør muffinsformene med litt olje, og fordel potetblandingen i hullene. Stek muffinsene i ovnen i ca. 40 minutter (samtidig med kjøtt­brødet), til de er gylne og fine. Dekk dem eventuelt med aluminiumsfolie underveis hvis de blir for mørke på toppen.
5. Stekt spisskål: Skjær spisskål­en i 4 store båter. Skyll og renn av. Stek spisskålbåtene i smør i en dyp panne ved middels varme i ca. 10 minutter i alt. Vend dem underveis, så de blir lett gylne på alle sider. Krydre med salt og pepper.
6. Servering: Skjær kjøttbrødet i skiver, og server med potet­muffins og spisskål. Dryss litt fersk timian over til slutt.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer