Mandag: Spicy brokkoli- og spinatsuppe med krydderurtbrød
4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 15 min
Ingredienser
3 fedd hvitløk
1 løk
2 bakepoteter
1 brokkoli
½ rød chili
2 ss olivenolje til steking
1,2 liter grønnsakbuljong
75 g babyspinat
1 dl kremfløte
salt og pepper
1 sitron
Topping
200 g aspargesbrokkoli/brokkolini
1 ss olivenolje til steking
25 g babyspinat
½ rød chili
salt og pepper
Krydderurtbrød
1 bunt bladpersille
½ potte basilikum
2 fedd hvitløk
½ dl olivenolje
salt og pepper
1 brød (f.eks. bagett)
1. Skrell hvitløk og løk, og skjær begge deler i små terninger. Skrell potetene, og skjær dem i grove biter. Skyll brokkolien, og skjær den i buketter. Skrell stokken, og kutt den i grove terninger. Skyll chilien, og hakk den fint.
2. Stek løk og hvitløk blank i en gryte med olje. Tilsett potetbitene og brokkolistokken. Hell på buljong, og la det koke under lokk i 15 minutter. Tilsett brokkolibukettene, og kok i ytterligere 10 minutter. Skyll og tørk spinaten, og ha den i gryten sammen med fløte og litt chili. La det koke i 3 minutter.
3. Mos suppen med en stavmikser, slik at den får en jevn konsistens. Smak til med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt mer chili. Hold suppen varm.
4. Topping: Skyll aspargesbrokkoliene, og stek dem raskt i litt olje på en panne i 2–3 minutter. Skyll og tørk spinaten godt. Skyll chilien, og hakk den fint. Ha spinat og chili i pannen, og stek i 1 minutts tid, til spinaten faller sammen. Krydre med salt og pepper.
5. Krydderurtbrød: Skru ovnen på 200°. Plukk og hakk persille og basilikum fint. Skrell og press hvitløkene. Rør krydderurtene sammen med hvitløk, olje, salt og pepper i en skål. Skjær brødet igjennom på kryss og tvers, men la det henge sammen i bunnen. Pensle brødet med krydderurtoljen, så det kommer godt inn mellom alle skivene. Plasser brødet på en stekeplate med bakepapir, og stek det i ovnen i 10–15 minutter, til det er sprøtt og gjennomvarmt.
6. Servering: Server suppen i dype tallerkener, tilsett aspargesbrokkoli, og spis nybakt krydderurtbrød til.


3 deilige småretter med grønt gull
Tirsdag: Fisk med ratatouille og basilikumsmør
4 personer
Tid: 40 min
Ovnstid: 35 min
Ingredienser
600 g hvit fisk
1 ss olivenolje
salt og pepper
Ratatouille
2 rødløk
2 fedd hvitløk
1 aubergine
1 paprika
250 g cherrytomater
2 stilker rosmarin
2 ss olivenolje
100 g oliven
Basilikumsmør
100 g mykt smør
½ potte basilikum
1/4 sitron
salt og pepper
Salat
100 g blandet grønn salat
1 hjertesalat
½ radicchio
½ potte fersk mynte
1 bunt bladpersille
1 ss olivenolje
1 ts eplesidereddik
Til servering
2 stilker basilikum
ev. brød, poteter eller bulgur
1. Ratatouille: Skru ovnen på 200°. Skrell rødløkene, og skjær dem i smale båter. Skrell hvitløkene, og skjær dem i tynne skiver. Skyll auberginen, og skjær den i grove terninger. Skyll paprikaen, og skjær den i terninger. Skyll tomatene, og del dem i to. Vend rødløk, hvitløk, aubergine, rosmarinstilker og olje sammen i en ildfast form. Sett formen i ovnen i 25 minutter, til grønnsaken er møre og gylne. Ta formen ut av ovnen, og vend grønnsakene sammen med paprika, tomater og oliven.
2. Basilikumsmør: Rør smøret med hakket basilikum, litt sitronsaft, salt og pepper. Del fisken i porsjonsbiter. Legg fisken oppå de stekte grønnsakene, drypp over litt olje, og krydre med salt og pepper. Stek det hele i ovnen i 8–10 minutter.
3. Salat: Skyll og tørk salatene, og del hjertesalat og radicchio grovt. Plukk mynte og persille. Vend salatene med krydderurter, olje og eddik. Anrett i en skål, og tilsett oliven til slutt.
4. Servering: Ta formen med fisk og ratatouille ut av ovnen, og tilsett klatter med basilikumsmør og basilikumblader. Server med salat og eventuelt brød.

Onsdag: Aspargesomelett med bacon og basilikum
4 personer
Tid: 25 min
Ingredienser
8 egg
½ dl melk
salt og pepper
1 ss smør til steking
Fyll
200 g bacon i hel bit
2 bunter grønne asparges
salt
Til servering
75 g parmesan
basilikum
bladpersille
blandet grønn salat
grovbrød
smør
1. Fyll: Skjær baconet i små terninger. Kutt av den nederste enden av aspargesene. Stek baconterningene sprø i en stor panne. Legg dem på en tallerken med tørkepapir, og tørk stekepannen. Kok aspargesene i 2–3 minutter i en kasserolle med lettsaltet vann. Renn av.
2. Knekk eggene ut i en bolle, og pisk dem sammen med litt melk, salt og pepper. Smelt smøret i stekepannen, tilsett eggeblandingen, og la den steke i 3–4 minutter. Legg de kokte aspargesene oppå, skru ned varmen, og stek omeletten ferdig under lokk i 6–7 minutter, til eggemassen har satt seg.
3. Servering: Riv parmesan over omeletten, og tilsett bacon og hakkede krydderurter. Server med salat, rugbrød og smør.


Trikset som gjør at skrellingen går dobbelt så fort
Torsdag: Nudelsalat med kylling og søt chilisaus
4 personer
Tid: 25 min
Ingredienser
3 kyllingbrystfileter
2 ss olivenolje til steking
2 ss tamarind
salt og pepper
400 g nudler
Søt chilisaus
1 lime
4 ss søt chilisaus
1 ss tamarind
salt og pepper
Grønt
½ bunt vårløk
1 bunt grønne asparges
3 stilker stangselleri
1 agurk
Til servering
1 rød chili
1 potte koriander
75 g salte peanøtter
1. Stek kyllingfiletene i olje i en panne i 6–7 minutter på hver side, til de er gjennomstekte. Tilsett tamarind de siste sekundene av steketiden, og krydre med salt og pepper. Kok nudlene etter anvisningen på pakken. Renn av kokevannet, skyll dem i kaldt vann og renn av igjen.
2. Søt chilisaus: Rør nypresset limesaft sammen med chilisaus og tamarind i en skål. Krydre med salt og pepper.
3. Grønt: Skyll vårløkene, og skjær dem i tynne skiver på skrå. Kutt av den nederste enden av aspargesene, og skjær aspargesene i tynne skiver på skrå. Skyll stangselleri og agurk, og skjær begge deler i strimler.
4. Servering: Skyll chilien, og hakk den fint. Hakk korianderen grovt. Hakk peanøttene grovt, og vend dem sammen med nudler, chilisaus og grønnsaker. Server i dype tallerkener med skiver av kylling, chili og koriander på toppen.

Fredag: Kebabspyd med bulgursalat
4 personer
Tid: 40 min
Ingredienser
½ rødløk
2 fedd hvitløk
½ bunt bladpersille
1 gulrot
400 g kjøttdeig
salt og pepper
½ ts tørkede chiliflak
1 ts grillkrydder
1 ss olivenolje til steking
12 trespyd
Bulgursalat
150 g bulgur
1 rødløk
250 g cherrytomater
1 agurk
2 stilker stangselleri
1 potte gressløk
1 potte mynte
100 g blandet grønn salat
1 ss olivenolje
1 ts eplesidereddik
1 ½ ts grillkrydder
salt og pepper
Dipp
2 dl crème fraîche, 18 %
1 ts sitronsaft
1 ts grillkrydder
salt og pepper
Til servering
fersk mynte
1. Skrell rødløken, og kutt den i små terninger. Skrell og press hvitløkene. Plukk og hakk persillen. Skrell gulroten, og riv den fint. Rør kjøttdeigen sammen med rødløk, hvitløk, persille og gulrot. Krydre med salt, pepper, chili og grillkrydder. Form kjøttet til avlange ruller rundt trespydene. Pensle med litt olje, og grill dem på utegrillen eller en grillpanne i 2–3 minutter på hver side.
2. Bulgursalat: Skyll bulguren, og kok den etter anvisningen på pakken. Skrell rødløken, og skjær den i små terninger. Skyll tomatene, og del dem i kvarte. Skyll agurken, og del den i små terninger. Skyll stangselleristilkene, og skjær dem i tynne skiver. Hakk gressløken fint, og plukk mynten.
3. Skyll og tørk salaten, og vend den med litt olje og eddik. Anrett den på et fat. Vend bulgur sammen med rødløk, tomater, agurk, stangselleri, gressløk, mynte, grillkrydder, salt og pepper i en bolle, og bland godt sammen. Hell blandingen over salaten på fatet.
4. Dipp: Rør crème fraîche sammen med sitronsaft og grillkrydder i en skål. Smak til med salt og pepper.
5. Servering: Server kebabspyd med krydret bulgursalat, dipp og eventuelt litt ekstra mynte til å drysse over.
