De fleste av oss er glad i grillmat, enten det er kjøtt, fisk eller vegetar, dyre biffer, billige pølser eller spennende grillspyr. Grillmat er godt, og vi forbinder det ofte med sol og varme.
Grillsesongen er i gang, og for mange kribler det i fingrene etter å ta i bruk grillen, enten du har en stor og dyr grill på terrassen eller sverger til engangsgrill i parken.
Du fyrer opp grillen på hull guffe, legger på maten og venter spent på resultatet, gjerne mens du nyter et glass med noe kaldt og godt. Dette må vel bli bra?
Grilling er dessverre ikke så rett frem og enkelt som du gjerne skulle ønske. Før du begynner er det derfor lurt å bli bevisst på hvilke feller mange går i, og hvordan du kan unngå de vanligste grilltabbene.

Pasta-tabben mange av oss gjør

Ikke varm opp hele grillen
- Jeg er jo ikke så glad i å snakke om tabber folk gjør på grillen, men den største feilen mange gjør er å fyre opp hele grillen til maks temperatur når de skal grille.
Det sier kokk og matekspert Jan Ivar Nykvist, som er fire ganger norgesmester i grilling og som driver bloggen "Maten vi deler", til KK.
Han sier at hvis du skal lykkes på grillen, så bør du fyre opp halve grillen. Da får du en direkte- og en indirekte grillsone.
- Da kan du grille kjøtt, fisk og grønnsaker på direkte varme til det får en fin grilloverflate, før det flyttes over på indirekte varme og grilles ferdig. Da har du mer kontroll på varmen, og veien er kortere til suksess, forklarer Nykvist.

Havregrøt-tabben nesten alle gjør
Ikke la maten bli liggende på grillen
Det finnes mange feller du kan gå i, og ikke bare under stekingen. Hva du gjør når maten er ferdig grillet vil også påvirke resultatet.
- Det er viktig å fjerne maten fra varmekilden fordi innholdet vil fortsette å koke og bli overkokt, så ikke la maten bli liggende på grillen etter at den er ferdig. Spesielt hvis du skal ta vare på rester til dagen etter bør maten kjøles ned raskt, slik at du unngår bakterier.
Det sier Hanne Rutgerson, som er kokk og kjøkkensjef på Kastellet i Oslo, til KK.
- Hva er dine beste matlagingstips?
- Mange bruker margarin selv om det står at de skal bruke smør. Maten blir 10 ganger bedre med skikkelige produkter. Og ikke minst husk å bruk salt, ofte står det alt for lite salt i oppskriftene. Smak deg frem, øvelse gjør mester. En liten skvis fersk sitronsaft hever veldig mange grønnsaksretter, kylling og fisk, råder Rutgerson.
Hun forteller at mange som skal koke eller grille forskjellige grønnsaker, koker og griller alle sammen, selv om noen grønnsaker trenger mindre tid enn andre. Blomkål kokes for eksempel kortere enn en gulrot.
- Bruk også en egen fjøl når du skal kutte kylling, helst en plastfjøl som er lett å vaske. Ikke bruk tre, for da kan bakteriene sette seg i små tresprekker. Kryssforurensing er ikke bra, forklarer hun.

Egg-tabben mange gjør på hytta

Gass eller kull?
- Hva er ditt beste grilltips?
- Mitt aller beste grilltips er nok å tenkte enkelt. Bruk heller tiden på få elementer som blir bra, enn en hel grillbuffet med alt for mange elementer som blir middels bra, råder Nykvist.
Bruk også tid på å finne gode råvarer.
- Selv på grillen er det vanskelig å gjøre gull av gråstein, så hvis utgangspunktet er gode råvarer er det større sjanse for at det ferdige resultatet blir bra, sier norgesmesteren.
- Anbefaler du gass eller kull?
- Det er ingen tvil om at kull gir en autentisk grillsmak når fettet drypper ned på kullet og danner røyk. Men gass er raskere. Så jeg sier ja takk, begge deler. Gassgrill i hverdagen når du skal ha en rask og enkel grillmiddag, og kull når du har bedre tid og skal kose deg med grillingen, sier Nykvist.
- Er det noe spesielt utstyr man bør investere i?
- Grilling krever lite utstyr, men noe utstyr gjør grilljobben både enklere og morsommere. Hvis jeg skal trekke frem én ting, så mener jeg et digitalt steketermometer er den beste investeringen du kan gjøre innen årets grillsesong, sier han.
Med et steketermometer har du kontroll på kjernetemperaturen på både kjøttet og fisken, og du vil få det samme gode resultatet hver eneste gang.
- I tillegg kan det være lurt med en pensel til olje og marinade, en god fjøl, stekespade og en stekepinsett. Ikke glem at du også bør ha en stålbørste til å rengjøre grillen med etter at du er ferdig med å grille, råder Nykvist.

5 deilige retter med egg
Flere gode grilltips
Nykvist kommer med følgende gode råd:
- Du skal aldri stikke i kjøttet under grillingen. Kast grillgaffelen og bruk stekespade eller grillklype.
- Tenk alltid hygiene, også ute ved grillen.
- Ikke bruk tennvæske hvis du skal grille med kull. Kjøp heller et tennrør som gjør jobben enklere.
- Ikke vær redd for å prøve ut nye råvarer og smaker på grillen.
- Ikke la været stoppe deg fra å grille. Grillmat er godt - uansett vær.
- Ikke bry deg om naboens grill er større enn din. Det er ikke størrelsen det kommer an på. Kjøp deg en grill du er trygg på og som du faktisk bruker, istedenfor en stor grill som bare står til pynt.
- Ikke bruk engangsgrill. Det er vanskelig å få et godt resultat på engangsgrillen, samtidig som de ofte forsøpler parkene rundt om i byene. Invester heller i en parkgrill som kan brukes mange ganger. Spar penger, og spar miljøet.
- Det viktigste og kanskje kjedeligste tipset: rengjør alltid grillen før du forlater den. Det er alltid hyggeligere å starte grillingen neste gang med en ren grill.

Eksperten avslører: Denne pavlova-tabben gjør mange

Slik blir grillmaten trygg og sunn
Grilling kan føre til at det dannes kreftfremkallende stoffer i maten - såkalte stekemutagener. Hvis du bruker kokt kjøtt på grillen unngår du disse problemene. I tillegg vil det bli mindre stekemutagener hvis du fjerner fettet fra kjøttet før grilling. På den måten vil kullene gløde uten å flamme opp.
- Hvis kjøttet blir svartbrent, er det best å skjære vekk så mye som mulig av det svarte, og bare spise det av kjøttet som er normalstekt. Det samme gjelder for grillpølser, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.
Det er mye godt man kan ha på grillen som ikke fører med seg en økt risiko for kreft. Frukt, bær og grønnsaker kan ikke danne stekemutagener.
- Marinader kan også beskytte mot stekemutagener. Det er deilig å grille fisk, gjerne innpakket i folie. Foliepakken forhindrer at kreftfremkallende stoffer dannes, forklarer Arsky.
Et stykke fisk legges på oljet folie, gjerne olivenolje med sitronsmak. Ha over litt nykvernet pepper og grovt salt, noen blader friske urter som dill, persille eller basilikum, en skive tomat og for eksempel litt hakket purre eller vårløk. Pakk folien godt sammen, slik at ikke fiskekraften renner ut. Stek pakken på grillen i rundt 10 minutter eller mer, avhengig av fiskestykkets tykkelse. Grillet fisk smaker deilig sammen med potetsalat, grønn salat eller en pastasalat.
- Salat er også et viktig følge til alt du måtte finne på å grille. Fyll tallerkenen halvveis med salat og grønnsaker, 1/4 med poteter/potetsalat/ris/pasta og den siste 1/4 med kjøtt/fisk. Da blir måltidet sunt, råder hun.

Stekebrett-trikset nesten ingen vet om
