Visste du at du sannsynligvis har stekt kjøttdeig feil i alle år?
«Det er vel ikke mulig å steke kjøttdeig feil?» tenker du kanskje da. Du varmer jo bare opp pannen, tilsetter litt olje, legger kjøttdeigen oppi, hakker den opp og steker til den er gjennomstekt, brunt og saftig. Til slutt tilsetter du tacokrydder, salt eller andre krydder du liker.
Men allerede der har du gjort en stor feil, ifølge norske eksperter. Du bør nemlig steke kjøttdeigen som en gigantisk burger.
Ikke rør den, ikke hakk den opp, bare la den ligge og steke for å danne en brun og fin overflate på begge sider. Først da kan du hakke opp kjøttet.
Denne teknikken skal ifølge erfarne norske kokker sikre deg en mer smakfull og god kjøttdeig.
Så hva er grunnen til at en slik detalj kan påvirke smaken så mye?

Kokk deler de vanligste matlagingstabber

Gjør kjøttdeigen mer smakfull
Annonsørinnhold
LYKO
Du påfører vel ikke parfyme her?(Det har dessverre vi gjort!)
i samarbeid med LYKO- Når du hakker opp kjøttdeigen med en gang lager du en større kjøttoverflate, og da kreves det mer varme for å få til den samme bruningen. Siden det er begrenset hvor mye varme du kan få i pannen, avkjøles pannen og kjøttdeigen koker uten at det oppstår god bruning.
Det sier Svein Iversen, som er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen og som eier matkurs.no, til KK.
Hvis du derimot legger hele kjøttdeig-pakken i en varm panne uten å dele den opp, beholdes varmen i pannen bedre.
- Da får du bedre bruning av overflaten, og god bruning gir god smak. Etter at kjøttdeigen er stekt på begge sider, kan du «hakke opp» deigen i stadig mindre biter. Da vil du hele tiden beholde varmen i pannen og få en bedre bruning, råder Iversen.

Dette sopptrikset sparer deg for tid

Får frem den beste smaken
At kjøttdeigen bør stekes før den hakkes opp, støttes av andre erfarne kokker.
- Hvis du ikke hakker opp kjøttdeigen med en gang, kan du lettere få en fin karamellisering og bruning av overflaten. Det er likevel viktig at alt kjøttet kommer i kontakt med pannen for å få frem den aller beste smaken.
Det sier Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan til KK. Hun er kokk og har jobbet for Michelin-restauranten Sat Bains i London, og er nå kulinarisk ansvarlig for HelloFresh i Norden.

Derfor bør du ikke tine maten i kjøleskapet

Flere gode kjøttdeigtips
Vestergaard Kaldan sier at det aller viktigste når du steker kjøttdeig er:
1. Ikke overfyll pannen eller gryten. Stek kjøttdeigen i omganger hvis du tilbereder større porsjoner.
2. Gryten og oljen skal være så varm at det ryker før kjøttet tilsettes. Det må også være nok olje for å sikre at kjøttet brunes, og du kan helle ut oljen etterpå.
3. Rør i kjøttet mens det brunes, men ikke hele tiden, for det kan hindre skikkelig bruning og karamellisering. Denne bruningsprosessen, også kjent som Mailard-reaksjonen, er det som får frem den riktige, dype umami-smaken – noe som mange pleier å savne.
- Har du noen andre gode kjøttdeig-tips?
- Ta kjøttdeigen ut av pakken og legg den på et kjøkkenpapir. Sørg for å tørke av all overflødig væske før du legger kjøttet i en varm steikepanne, smurt med nøytral olje. Da spruter det mindre og pannen mister ikke varme mens overflødig vann i kjøttdeigen fordamper. Du får også finere bruning, sier Iversen.

Stikkelsbærpai med marsipan og mandler
