Steke kjøttdeig

Unngå denne vanlige kjøttdeig-tabben

Du har sannsynligvis stekt kjøttdeig feil i alle år.

STEKE KJØTTDEIG: Hvis du steker kjøttdeigen på denne måten går du glipp av den gode smaksopplevelsen som riktig steking av kjøttet gir. Foto: NTB.
STEKE KJØTTDEIG: Hvis du steker kjøttdeigen på denne måten går du glipp av den gode smaksopplevelsen som riktig steking av kjøttet gir. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at du sannsynligvis har stekt kjøttdeig feil i alle år?

«Det er vel ikke mulig å steke kjøttdeig feil?» tenker du kanskje da. Du varmer jo bare opp pannen, tilsetter litt olje, legger kjøttdeigen oppi, hakker den opp og steker til den er gjennomstekt, brunt og saftig. Til slutt tilsetter du tacokrydder, salt eller andre krydder du liker.

Men allerede der har du gjort en stor feil, ifølge norske eksperter. Du bør nemlig steke kjøttdeigen som en gigantisk burger.

Ikke rør den, ikke hakk den opp, bare la den ligge og steke for å danne en brun og fin overflate på begge sider. Først da kan du hakke opp kjøttet.

Denne teknikken skal ifølge erfarne norske kokker sikre deg en mer smakfull og god kjøttdeig.

Så hva er grunnen til at en slik detalj kan påvirke smaken så mye?

STEK KJØTTDEIGEN SLIK: Ifølge ekspertene bør du steke kjøttdeigen som en gigantisk burger. Foto: NTB.
STEK KJØTTDEIGEN SLIK: Ifølge ekspertene bør du steke kjøttdeigen som en gigantisk burger. Foto: NTB. Vis mer

Gjør kjøttdeigen mer smakfull

- Når du hakker opp kjøttdeigen med en gang lager du en større kjøttoverflate, og da kreves det mer varme for å få til den samme bruningen. Siden det er begrenset hvor mye varme du kan få i pannen, avkjøles pannen og kjøttdeigen koker uten at det oppstår god bruning.

Det sier Svein Iversen, som er kokk med mer enn 35 års erfaring fra restaurantbransjen og som eier matkurs.no, til KK.

Hvis du derimot legger hele kjøttdeig-pakken i en varm panne uten å dele den opp, beholdes varmen i pannen bedre.

- Da får du bedre bruning av overflaten, og god bruning gir god smak. Etter at kjøttdeigen er stekt på begge sider, kan du «hakke opp» deigen i stadig mindre biter. Da vil du hele tiden beholde varmen i pannen og få en bedre bruning, råder Iversen.

LA DEN BLI BRUN: Denne bruningsprosessen, også kjent som Mailard-reaksjonen, er det som får frem den riktige, dype umami-smaken. Foto: NTB.
LA DEN BLI BRUN: Denne bruningsprosessen, også kjent som Mailard-reaksjonen, er det som får frem den riktige, dype umami-smaken. Foto: NTB. Vis mer

Får frem den beste smaken

At kjøttdeigen bør stekes før den hakkes opp, støttes av andre erfarne kokker.

- Hvis du ikke hakker opp kjøttdeigen med en gang, kan du lettere få en fin karamellisering og bruning av overflaten. Det er likevel viktig at alt kjøttet kommer i kontakt med pannen for å få frem den aller beste smaken.

Det sier Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan til KK. Hun er kokk og har jobbet for Michelin-restauranten Sat Bains i London, og er nå kulinarisk ansvarlig for HelloFresh i Norden.

EKSPERTEN: Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan er kokk og har jobbet for Michelin-restauranten Sat Bains i London. Nå er du kulinarisk ansvarlig for HelloFresh i Norden. Foto: HelloFresh.
EKSPERTEN: Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan er kokk og har jobbet for Michelin-restauranten Sat Bains i London. Nå er du kulinarisk ansvarlig for HelloFresh i Norden. Foto: HelloFresh. Vis mer

Flere gode kjøttdeigtips

Vestergaard Kaldan sier at det aller viktigste når du steker kjøttdeig er:

1. Ikke overfyll pannen eller gryten. Stek kjøttdeigen i omganger hvis du tilbereder større porsjoner.

2. Gryten og oljen skal være så varm at det ryker før kjøttet tilsettes. Det må også være nok olje for å sikre at kjøttet brunes, og du kan helle ut oljen etterpå.

3. Rør i kjøttet mens det brunes, men ikke hele tiden, for det kan hindre skikkelig bruning og karamellisering. Denne bruningsprosessen, også kjent som Mailard-reaksjonen, er det som får frem den riktige, dype umami-smaken – noe som mange pleier å savne.

- Har du noen andre gode kjøttdeig-tips?

- Ta kjøttdeigen ut av pakken og legg den på et kjøkkenpapir. Sørg for å tørke av all overflødig væske før du legger kjøttet i en varm steikepanne, smurt med nøytral olje. Da spruter det mindre og pannen mister ikke varme mens overflødig vann i kjøttdeigen fordamper. Du får også finere bruning, sier Iversen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer