Poteter:

Unngå disse potetene til julemiddagen

Det har mye å si for smaken!

STOR BETYDNING: - Det er stor forskjell på smaken og konsistensen på potetene, selv om mange tror de er et slags nøytralt tilbehør, sier eksperten. Foto: NTB.
STOR BETYDNING: - Det er stor forskjell på smaken og konsistensen på potetene, selv om mange tror de er et slags nøytralt tilbehør, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

De fleste av oss spiser poteter i julen, og det serveres gjerne som tilbehør til både pinnekjøtt, ribbe, torsk, kalkun og lutefisk.

Ipsos nylig har spurt befolkningen om hva de spiste som hovedrett til middag på julaften i fjor. 42 prosent av oss spiste ribbe/svineribbe som hovedrett, 36 prosent spiste pinnekjøtt mens 8 prosent spiste en form for fisk til hovedrett.

Som regel er poteter et selvsagt tilbehør, og det ses ofte på som et nøytralt og godt tillegg til julemiddagen.

Men hva slags poteter bør vi egentlig velge, og er det noen poteter det er lurt å styre helt unna?

SJEKK POTETEN: Alle poteter som du finner i butikken skal være av god kvalitet. De skal ikke være grønne eller ha spirer, for grønne poteter kan faktisk være farlige! Foto: NTB.
SJEKK POTETEN: Alle poteter som du finner i butikken skal være av god kvalitet. De skal ikke være grønne eller ha spirer, for grønne poteter kan faktisk være farlige! Foto: NTB. Vis mer

Stor forskjell på poteter

- Det er stor forskjell på smaken og konsistensen på potetene, selv om mange tror de er et slags nøytralt tilbehør, sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Arsky har jobbet mye med poteter og smakssammensetninger tidligere, og deler sine beste tips til julemiddagen:

1. Svineribbe

Mandelpoteter passer utmerket til svineribba. Når potetene skal kokes er det alltid med skallet på, og de smaker enda bedre dersom du lar dem hvile noen minutter under et klede før servering.

Ringerikspoteten passer også veldig fint til svineribbe. Disse potetene er små og litt bulkete og ujevne i formen. Skallet er rødlig og kjøttet delikat gult. Ringerikspoteten er en gourmetpotet og det opplagte følget til tradisjonsmat. Men vær varsom når du koker den, ringerikspoteten er svært melen og koker lett i stykker.

Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et genialt triks for å svoren ekstra sprø. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

2. Pinnekjøtt

Ringerikspoteten er et klassisk tilbehør til pinnekjøtt. Ringerikspoteten dyrkes på de solrike åkrene ved Tyrifjorden. Den varme og kalkrike jorden og det gode klimaet er avgjørende for potetens smak og fine rødfarge. Vær varsom når du koker den, ringerikspoteten er svært melen og koker lett i stykker.

Gulløye er en tradisjonsrik gourmetpotet fra Nord-Norge. Den er melen med middels fast struktur og svært god smak. Den har sterk gul kjøttfarge og er liten av størrelse. Gulløye egner seg best til koking med skallet på, og spennende alternativ til Ringerikspotet og Mandel.

Asterix er et mer smaksnøytralt alternativ som går godt til pinnekjøtt. Den er kokefast og kan dermed skrelles før koking, om du ønsker det.

3. Lutefisk

Ringerikspotet er nok førstevalget til lutefisk og annen tradisjonsmat. Mange setter pris på at Ringerikspoteten har et meget høyt stivelsesinnhold. Dette gjør at den har høy kvalitet og er fast og tørr. Gulfargen i kjøttet gjør seg godt mot den hvite fisken.

Mandelpoteten er for mange selveste delikatessepoteten. Potetene er avlange med en liten bøy på midten. Skallet er lysebrunt til gult og den karakteristiske smaken er kraftigst hos de minste knollene. Den koker lett i stykker, så bevar skallet på.

4. Kalkun

Mandelpotet er et godt valg til det milde kalkunkjøttet. Poteten lar kjøttet spille hovedrollen. Til kalkun passer det veldig bra med mandelpotet. Kok den varsomt!

Beate er også en smaksnøytral potet som kan være utmerket følge til kalkun. Den er fast og fin i kjøttet og koker ikke lett i stykker. Perfekt om du vil skrelle den på forhånd!

5. Kokt torsk

Folva er en smaksnøytral potet som er super til torsk, fordi den tar opp i seg mye av kraften på tallerkenen. Den populære poteten er jevn og fin i formen og koker ikke lett i stykker, selv uten skall.

Beate er også en smaksnøytral potet som kan være utmerket følge til juletorsken. Den er fast og fin i kjøttet og koker ikke lett i stykker. Perfekt om du vil skrelle den på forhånd!

GODE POTETER: - Mitt beste tips er å velge den poteten til jul som du og dine liker best, sier ernæringsrådgiveren. Foto: NTB.
GODE POTETER: - Mitt beste tips er å velge den poteten til jul som du og dine liker best, sier ernæringsrådgiveren. Foto: NTB. Vis mer

Noen poteter smaker mer enn andre

- Det er litt forskjell i smak på poteter. For eksempel har en mandelpotet kraftigere smak enn Asterix, Folva eller Beate. De tre sistnevnte har rødt skall og passer godt om du ønsker en mer smaksnøytral potet. De er også kokfaste potetsorter som sjelden eller aldri sprekker under koking.

Det sier Iselin Bogstrand Sagen, som er ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, til KK.

Alle poteter som du finner i butikken skal være av god kvalitet. De skal ikke være grønne eller ha spirer, for grønne poteter kan faktisk være farlige!

- Mitt beste tips er å velge den poteten til jul som du og dine liker best. Mange liker mandelpotet og pimpernel til pinnekjøtt eller ribbe. Kerrs Pink er også godt til ribbe. Ringerikspotet og gulløye er det mange som er glad i. Dette er poteter med litt mer smak, de passer veldig godt til både pinnekjøtt og ribbe, tipser Bogstrand Sagen.

Til kalkun anbefales en potet med litt mindre smak, som asterix og folva. Asterix og folva er også god til torsk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om