Matplan:

Usikker på hva du skal ha til middag? Få fem oppskrifter her!

Til deg! Fiks ferdig ukemeny.

Pai med røkt fisk. FOTO: Winnie Methmann
Pai med røkt fisk. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Publisert

Pai med røkt fisk

4 porsjoner
Tid: 1 time 40 min

Ingredienser
100 g hvetemel
100 g sammalt hvetemel, fint
1 ts salt
100 g kaldt smør
ca. 4 ss kaldt vann

Ertefyll
125 g røkt laks eller kveite
5 egg
1 dl lett crème fraîche
salt
nykvernet pepper
200 g frisk spinat
smør til steking
250 g erter

Servering
1 neve frisk dill
50 g småsalat
1 sitron

1. Bland mel og salt i en bolle. Skjær smør i terninger, og smuldre i melet med fingrene til en grynete masse. Tilsett isvann, og bland sammen til en deig. Trykk deigen sammen på bordet, slik at den blir rund og litt flat. Pakk deigen inn i plastfilm, og legg den kjølig i ca. 30 minutter.
2. Sett ovnen på 200 °. Kjevle deigen ut på et meldrysset bord, og legg den i en smurt paiform, 24 cm i diameter. Trykk deigen på plass langs kanten, og prikk deigen med en gaffel. Stek paibunnen midt i ovnen i ca. 10 minutter.
3. Pisk egg, crème fraîche, salt og pepper sammen i en bolle. Skyll og rist vannet av spinaten, og legg den i en panne med litt smør til den faller sammen. Hell eggemassen i den forstekte bunnen, og fordel spinat over. Dryss med tinte erter og røkt fisk i mindre biter.
4. Stek paien midt i ovnen i 20–25 minutter, til eggemassen er fast og gyllen. Pynt paien med dill, og server med småsalatblader og sitron i skiver.

Som en variasjon kan du lage paien med røkt kveite i stedet for røkelaks. Tips! Grovt mel gir en sprøere paibunn som ikke slipper kantene under steking. FOTO: Winnie Methmann
Som en variasjon kan du lage paien med røkt kveite i stedet for røkelaks. Tips! Grovt mel gir en sprøere paibunn som ikke slipper kantene under steking. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Kalkun og spisskål med rød curry

4 porsjoner
Tid: 30 min

Ingredienser
800 g kalkunkjøtt i terninger
2 løk
nøytral olje til steking
2 hvitløkbåter
1–2 ss rød currypaste
2 bokser kokosmelk
8 tørkede kaffirlimeblader
2 gulrøtter
½ spisskål
3 ss fiskesaus
1 ts sukker

Tilbehør
4 dl sjasminris

Servering
1 neve thaibasilikum
1 rød chilipepper

1. Kok sjasminris etter anvisning på pakken.
2. Rens løk, og skjær i tynne skiver. Stek løk i olje i en gryte til den er myk og blank. Tilsett finhakket hvitløk sammen med kalkunkjøttet og currypaste. Rør rundt til kjøttet er stekt.
3. Hell i kokosmelk, og tilsett kaffirlimeblader. La retten trekke på svak varme i et par minutter.
4. Skrell gulrøttene, skjær i tynne skiver, og bland i retten. Skjær kålen i store biter, og legg dem øverst i gryten. Legg på lokk, og la kålen dampe. La retten småkoke i ytterligere 5 minutter, og smak til med fiskesaus og sukker.
5. Topp rettene med thaibasilikum, og chili skåret i tynne skiver. Server med kokt sjasminris.

Drømmen om Thailand og palmer blir vekt til live når kokosmelk og limeblader møtes i en sterk currygryte. Tips! Du kan også bruke kyllingfilet eller andebryst i denne retten. FOTO: Winnie Methmann
Drømmen om Thailand og palmer blir vekt til live når kokosmelk og limeblader møtes i en sterk currygryte. Tips! Du kan også bruke kyllingfilet eller andebryst i denne retten. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Vegetarlasagne med quinoa

4 porsjoner
Tid: 1 time 10 min

Ingredienser
2 løk
4 hvitløkbåter
2 ss olivenolje til steking
3 auberginer
2 squash
2 gulrøtter
salt
nykvernet pepper
1 ss tørket basilikum
1 ss tørket oregano
2 bokser hakkede tomater
140 g tomatpuré
½ l grønnsakbuljong
2 dl quinoa
1 dl chiafrø
2 ss rødvinseddik
250 g lasagneplater
2 kuler frisk mozzarella, 250 g

Ricottakrem
250 g ricotta
1 ½ dl melk
50 g parmesan
1 ts muskat

Servering
frisk basilikum
1 eske grønn salat

1. Rens og finhakk løk og hvitløk. Stek i olje i en stor gryte. Skyll auberginer, og skjær dem i små terninger. Legg dem i gryten, og la dem steke med til terningene er gylne og sprø.
2. Skyll og riv squash, skrell og riv gulrøttene, og bland begge deler i gryten. Krydre godt med salt, pepper, basilikum og oregano, og la det steke til grønnsakene faller sammen og væsken er fordampet. 3. Hell hakkede tomater, tomatpuré og buljong i gryten, og kok opp. Skyll quinoa godt i en sikt, og tilsett sammen med chiafrø. La grønnsaksausen småkoke i 20 minutter, og smak til med rødvinseddik.
4. Rør alle ingrediensene til ricottakremen sammen i en bolle.
5. Sett ovnen på 200 °. Legg et lag grønnsaksaus i bunnen av en stor ildfast form. Legg et lag lasagneplater over. Topp med et lag ricottakrem. Forsett med å legge grønnsaker, lasagneplater og ricottakrem i lag til alt er brukt opp.
6. Dryss til slutt over mozzarella revet i mindre biter. Stek lasagnen i 35–40 minutter, til lasagneplatene er hel møre. Pynt lasagnen med basilikum, og server med salat.

Quinoa, chiafrø og masse grønnsaker gir god fyldighet, så ingen vil savne kjøtt i denne lasagnen. Tips! Velg glutenfrie lasagneplater hvis du ønsker en glutenfri lasagne. FOTO: Winnie Methmann
Quinoa, chiafrø og masse grønnsaker gir god fyldighet, så ingen vil savne kjøtt i denne lasagnen. Tips! Velg glutenfrie lasagneplater hvis du ønsker en glutenfri lasagne. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Toast med serranoskinke, parmesan og asparges

4 porsjoner
Tid: 15 min

Ingredienser
1 godt surdeigsbrød
1 bunt grønne asparges
250 g serranoskinke, ca. 16 skiver
200 g parmesan
olivenolje til pensling

Honningsalat med vinaigrette
1 hodesalat
1 neve blandede krydder, f.eks. persille, gressløk, dill
3 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 ts honning
1 ts dijonsennep
salt
nykvernet pepper

1. Skjær brød i skiver, slik at du får så mange skiver du trenger.
2. Knekk av nederste del av aspargesen. Legg brødskivene sammen 2 og 2 med fyll av serranoskinke, grovrevet parmesan og asparges. Pensle brødet med olje, og stek toasten gyllen og sprø i en toastmaskin eller i ovnen.
3. Skyll og riv salaten i biter. Legg i en bolle. Finhakk krydderurtene, og rør dem sammen med resten av ingrediensene i en annen bolle.
4. Drypp krydderurtevinaigretten over salaten, og server som tilbehør til de varme toastene.

Når du bruker gode råvarer, blir det plutselig en sann luksus når det står toast på menyen. FOTO: Winnie Methmann
Når du bruker gode råvarer, blir det plutselig en sann luksus når det står toast på menyen. FOTO: Winnie Methmann Vis mer

Krydrede kjøttboller og bulgursalat

4 porsjoner
Tid: 1 time 25 min

Ingredienser
500 g medisterdeig
1 løk
1 neve bredbladet persille
2 egg
1 dl små havregryn
1 dl melk
salt
nykvernet pepper
1 ss spisskummen
2 ts malt koriander
1 ts kanel
smør til steking

Bulgursalat
2 dl yoghurt naturell
2 ss olivenolje
1 ts gurkemeie
1 ts spisskummen
½ ts salt
2 auberginer
3 dl bulgur
skall og saft av ½ sitron
1 neve bredbladet persille
30 g pinjekjerner

Yoghurtdressing
2 dl yoghurt naturell
2 ss olivenolje
2 hvitløkbåter
salt
nykvernet pepper

1. Legg kjøttet i en bolle. Rens og riv løken. Skyll og finhakk persille. Rør medisterdeig, løk, persille, egg, havregryn, melk og krydder sammen til en smidig farse. Sett den kjølig i 30 minutter.
2. Sett ovnen på 200 °. Bland yoghurt, olje, gurkemeie, spisskummen og salt i en stor bolle. Skyll auberginer, skjær dem i skiver, og bland med yoghurtblandingen. Fordel aubergineskivene på bakepapir på stekeplate, og stek midt i ovnen i ca. 20 minutter. Kok bulgur etter anvisning på pakken.
3. Form farsen til kjøttboller, og stek i smør i en panne.
4. Rør alle ingrediensene til yoghurtdressingen sammen.
5. Fordel kokt bulgur på et stort fat. Dryss over finrevet sitronskall. Press over sitronsaft, og rør rundt. Skyll og grovhakk persille. Rist pinjekjerner lett i en tørr panne til de blir gylne.
6. Fordel de stekte aubergineskivene over bulgurblandingen. Drypp yoghurtdressingen over. Dryss persille og pinjekjerner på salaten, og server den som tilbehør til kjøttbollene.

Kjøttbollene kan du også lage med en blanding av medister­ og karbonadedeig eller vanlig kjøttdeig. FOTO: Winnie Methmann
Kjøttbollene kan du også lage med en blanding av medister­ og karbonadedeig eller vanlig kjøttdeig. FOTO: Winnie Methmann Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer