Matplan:

Usikker på hva du skal ha til middag?

Her får du en fiks ferdig ukemeny.

MATPLAN: Kjøttkaker og salat med epler, fiken og feta. FOTO: Columbus Leth
MATPLAN: Kjøttkaker og salat med epler, fiken og feta. FOTO: Columbus Leth Vis mer
Publisert

Mandag: Stekt laks og potetsalat med grønne bønner

4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 35 min

Ingredienser
4 laksefileter
salt og pepper
2 ss olivenolje til steking

Potetsalat
1 kg poteter
2 ss olivenolje
salt og pepper
200 g grønne bønner
1 bunt vårløk
1 håndfull bladpersille
3 ss sesamfrø

Sitrondressing
½ økologisk sitron
3 ss olivenolje
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
salt og pepper

Til servering
eventuelt brød

1. Potetsalat: Forvarm ovnen til 200°. Skrubb potetene godt, og del dem i halve eller kvarte, avhengig av størrelsen. Fordel dem på en bakeplate med bakepapir. Vend dem med olje, og krydre med salt og pepper. Stek potetene i ovnen i ca. 35 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Ta dem ut av ovnen, og avkjøl. Skyll bønnene, kutt av endene, og del dem i to. Kok dem raskt i en kjele med kokende vann i 2–3 minutter, til de er lett møre, men fortsatt har litt tygge­motstand. La dem renne av. Rens vårløken, og skjær den i tynne skiver på skrå. Hakk persillen fint.
2. Sitrondressing: Riv sitron­skallet fint, og press sitronsaften. Rør olje, 2 ss sitronsaft, sitronskall, sennep og honning sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Bland poteter, bønner, vårløk, persille og sesamfrø sammen i en skål, og vend sitron­dressingen i salaten. Dryss even­tuelt med litt ekstra sesamfrø.
3. Krydre laksefiletene med salt og pepper. Stek dem i olje på en panne i ca. 5 minutter på hver side til de er akkurat gjennomstekte.
4. Anrett laksestykkene med potetsalat, og server eventuelt med brød til.

Denne potetsalaten passer også fint til kylling. FOTO: Columbus Leth
Denne potetsalaten passer også fint til kylling. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Tirsdag: Kjøttkaker og salat med epler, fiken og feta

4 personer
Tid: 40 min

Ingredienser
1 løk
500 g kjøttdeig av svin
1 egg
1 dl melk
3 ss hvetemel
½ ts malt allehånde
2 ts fint salt
½ ts pepper
1 ss olivenolje til steking
1 ss smør til steking

Salat
100 g grønn salat
2 røde epler
4 ferske fikener
3 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
salt og pepper
50 g valnøttkjerner
100 g fetaost

GENIALT TRIKS: Mange sliter med at det kommer mye sminke på kragen på boblejakka, dette kan heldigvis fikses ganske kjapt! Video: Embla Hjort-Larsen / Ørjan Ryland. Vis mer

1. Skrell og riv løken. Bland den med kjøttdeigen i en bolle sammen med egg, melk, mel, alle­hånde, salt og nykvernet pepper, og rør det sammen til en jevn farse. La farsen hvile i kjøleskapet i 15 minutter. Form farsen til kjøttkaker, og stek dem på en varm panne med olje og smør i 5–7 minutter på hver side, til de er gylne og gjennomstekte.
2. Salat: Skyll og tørk salaten. Skyll eplene, og skjær dem i små terninger eller tynne skiver. Skjær fikenene i båter. Pisk olje, eddik, sennep og honning sammen i en skål, og smak dressingen til med salt og pepper. Vend salat og epler med dressingen, og legg dem på et fat. Topp salaten med fiken, knuste valnøtter og smuldret fetaost. Server salaten til kjøttkakene.

Fiken og valnøtter gir denne salaten det lille ekstra. Tips! Denne friske salaten vil også passe fint sammen med stekt kylling, laks og svinekoteletter. FOTO: Columbus Leth
Fiken og valnøtter gir denne salaten det lille ekstra. Tips! Denne friske salaten vil også passe fint sammen med stekt kylling, laks og svinekoteletter. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Onsdag: Lasagnette med oksekjøtt og grønnsaker

4 personer
Tid: 35 min
Steketid: 35 min

Ingredienser
250 g pasta, gjerne pastasløyfer
1 fersk mozzarellakule

Kjøttsaus
1 stor løk
1 fedd hvitløk
2 gulrøtter
½ squash
1 ss olivenolje til steking
450 g kjøttdeig av storfe
2 ss hvetemel
1 ts paprika
1 ss provencekrydder
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1 ts sukker
1 ss balsamicoeddik
2 dl oksebuljong
2½ dl helmelk
salt og pepper

Til servering
1 håndfull bladpersille

1. Kjøttsaus: Skrell og hakk løk og hvitløk fint. Skrell gulrøttene, og skjær dem i små terninger. Skyll squashen, og skjær den i små terninger. Stek løk, hvitløk, gulrøtter og squash i olje i en gryte på middels varme i 3–4 ­minutter. Tilsett kjøttdeig, skru opp varmen, og brun kjøttet godt. Tilsett mel, paprika og provencekrydder, og rør godt sammen. Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, sukker og balsamicoeddik, og rør rundt. Tilsett buljong og melk, og kok opp sausen. Skru ned til middels lav varme, og la kjøttsausen små­koke under lokk i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Forvarm ovnen til 200°, og smør en ildfast form med litt smør. Vend pastaene rundt i kjøttsausen i gryten, og hell deretter alt over i den ildfaste formen. Stek lasagnetten i ovnen i 25 minutter. Ta formen ut, og fordel plukket fersk mozzarella på toppen. Sett formen tilbake i ovnen i ca. 10 minutter, til pastaen er mør, og osten er lett gylden.
3. Servering: La lasagnetten hvile i ca. 10 minutter. Dryss ferskhakket persille over før servering.

Mens den klassiske lasagnen lages med lasagneplater, lages denne retten med pastasløyfer og kun i ett lag – med ost på toppen. Tips! Lag en stor porsjon, så har du populære lunsjrester til neste dag. FOTO: Columbus Leth
Mens den klassiske lasagnen lages med lasagneplater, lages denne retten med pastasløyfer og kun i ett lag – med ost på toppen. Tips! Lag en stor porsjon, så har du populære lunsjrester til neste dag. FOTO: Columbus Leth Vis mer

Torsdag: Pannekaker med kylling, spinat og karrikrem

4 personer
Tid: 50 min

Ingredienser
3 egg
3 dl helmelk
1 ss olivenolje
150 g hvetemel
3/4 ts salt
smør til steking

Fyll
500 g kyllingbrystfilet
2 ts paprika
2 ts garam masala
salt og pepper
olivenolje til steking
100 g rød spisskål
65 g fersk babyspinat

Karridressing
1 ss majones
1 ts dijonsennep
2 ts flytende honning
2 dl crème fraîche
1 ss karri
salt og pepper

1. Pisk egg, melk og olje sammen med en elektrisk visp i en bolle. Tilsett mel og salt, og visp deigen til den er glatt og uten klumper. Smelt litt smør i en stekepanne, og hell et tynt lag med røre i pannen. Vipp pannen slik at røren fordeles jevnt. Stek pannekakene én om gangen i 1–2 minutter på hver side til de er gylne.
2. Karrikrem: Rør sammen alle ingrediensene til dressingen i en skål, og sett den i kjøleskapet frem til servering – gjerne noen timer i forveien.
3. Fyll: Skjær kyllingbrystfilene i tynne strimler, og vend dem sammen med krydder, salt og pepper i en skål. Stek kylling­strimlene i olje på en panne over høy varme til de er gylne og gjennomstekte. Skyll og skjær spisskålen i fine, tynne strimler. Skyll og tørk spinaten.
4. Servering: Anrett panne-kakene med spisskål, spinat, krydret kylling og karrikrem.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Fredag: Asiatisk nudelsalat med biff

4 personer
Tid: 35 min

Ingredienser
ca. 600 g biffkjøtt
salt og pepper
1 ½ ss olivenolje

Nudelsalat
200 g eggnudler
4 gulrøtter
200 g rød spisskål
1 mango
1 håndfull bladpersille

Limedressing
2 lime
2 ss soyasaus
1 ts sukker

Til servering
2 ss sesamfrø

1. Nudelsalat: Legg nudlene i en stor bolle, og hell over ­kokende vann og litt salt. Dekk til bollen med et lokk eller en tallerken, og la nudlene trekke i 10 minutter til de er møre. Renn av i et dørslag.
2. Skrell gulrøttene, og riv dem i lange strimler. Skyll og skjær spisskålen i veldig tynne ­strimler. Skrell mangoen, fjern steinen, og skjær mango­kjøttet i terninger. Skyll og grovhakk persillen.
3. Limedressing: Press saften ut av limefruktene, og rør den sammen med soyasaus og ­sukker i en skål. Vend nudler, gulrøtter, spisskål, mango og koriander sammen i en bolle, og bland limedressingen ­forsiktig inn i salaten. Dryss ­sesamfrø over.
4. Dypp kjøttet tørt med ­kjøkkenpapir, og krydre med salt og pepper. Stek kjøttet i litt olje på en panne (gjerne grillpanne) i 5–6 minutter på hver side avhengig av tykkelsen på kjøttet. Kjøttet skal fortsatt være rosa når du tar det av varmen.
5. Servering: Skjær kjøttet i strimler på tvers av kjøtt­fibrene, og server det med ­nudelsalaten.

FOTO: Columbus Leth
FOTO: Columbus Leth Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer