Mandag: Stekt laks og potetsalat med grønne bønner
4 personer
Tid: 30 min
Steketid: 35 min
Ingredienser
4 laksefileter
salt og pepper
2 ss olivenolje til steking
Potetsalat
1 kg poteter
2 ss olivenolje
salt og pepper
200 g grønne bønner
1 bunt vårløk
1 håndfull bladpersille
3 ss sesamfrø

Tina trodde hun var tungt deprimert: – En lettelse å få riktig diagnose
Sitrondressing
½ økologisk sitron
3 ss olivenolje
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
salt og pepper
Til servering
eventuelt brød
1. Potetsalat: Forvarm ovnen til 200°. Skrubb potetene godt, og del dem i halve eller kvarte, avhengig av størrelsen. Fordel dem på en bakeplate med bakepapir. Vend dem med olje, og krydre med salt og pepper. Stek potetene i ovnen i ca. 35 minutter til de er gylne og gjennomstekte. Ta dem ut av ovnen, og avkjøl. Skyll bønnene, kutt av endene, og del dem i to. Kok dem raskt i en kjele med kokende vann i 2–3 minutter, til de er lett møre, men fortsatt har litt tyggemotstand. La dem renne av. Rens vårløken, og skjær den i tynne skiver på skrå. Hakk persillen fint.
2. Sitrondressing: Riv sitronskallet fint, og press sitronsaften. Rør olje, 2 ss sitronsaft, sitronskall, sennep og honning sammen i en skål, og krydre med salt og pepper. Bland poteter, bønner, vårløk, persille og sesamfrø sammen i en skål, og vend sitrondressingen i salaten. Dryss eventuelt med litt ekstra sesamfrø.
3. Krydre laksefiletene med salt og pepper. Stek dem i olje på en panne i ca. 5 minutter på hver side til de er akkurat gjennomstekte.
4. Anrett laksestykkene med potetsalat, og server eventuelt med brød til.


Deilige donuts til hele familien
Tirsdag: Kjøttkaker og salat med epler, fiken og feta
4 personer
Tid: 40 min
Ingredienser
1 løk
500 g kjøttdeig av svin
1 egg
1 dl melk
3 ss hvetemel
½ ts malt allehånde
2 ts fint salt
½ ts pepper
1 ss olivenolje til steking
1 ss smør til steking
Salat
100 g grønn salat
2 røde epler
4 ferske fikener
3 ss olivenolje
2 ss balsamicoeddik
1 ts grov sennep
1 ts flytende honning
salt og pepper
50 g valnøttkjerner
100 g fetaost
1. Skrell og riv løken. Bland den med kjøttdeigen i en bolle sammen med egg, melk, mel, allehånde, salt og nykvernet pepper, og rør det sammen til en jevn farse. La farsen hvile i kjøleskapet i 15 minutter. Form farsen til kjøttkaker, og stek dem på en varm panne med olje og smør i 5–7 minutter på hver side, til de er gylne og gjennomstekte.
2. Salat: Skyll og tørk salaten. Skyll eplene, og skjær dem i små terninger eller tynne skiver. Skjær fikenene i båter. Pisk olje, eddik, sennep og honning sammen i en skål, og smak dressingen til med salt og pepper. Vend salat og epler med dressingen, og legg dem på et fat. Topp salaten med fiken, knuste valnøtter og smuldret fetaost. Server salaten til kjøttkakene.

Onsdag: Lasagnette med oksekjøtt og grønnsaker
4 personer
Tid: 35 min
Steketid: 35 min
Ingredienser
250 g pasta, gjerne pastasløyfer
1 fersk mozzarellakule
Kjøttsaus
1 stor løk
1 fedd hvitløk
2 gulrøtter
½ squash
1 ss olivenolje til steking
450 g kjøttdeig av storfe
2 ss hvetemel
1 ts paprika
1 ss provencekrydder
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater
1 ts sukker
1 ss balsamicoeddik
2 dl oksebuljong
2½ dl helmelk
salt og pepper
Til servering
1 håndfull bladpersille
1. Kjøttsaus: Skrell og hakk løk og hvitløk fint. Skrell gulrøttene, og skjær dem i små terninger. Skyll squashen, og skjær den i små terninger. Stek løk, hvitløk, gulrøtter og squash i olje i en gryte på middels varme i 3–4 minutter. Tilsett kjøttdeig, skru opp varmen, og brun kjøttet godt. Tilsett mel, paprika og provencekrydder, og rør godt sammen. Tilsett tomatpuré, hakkede tomater, sukker og balsamicoeddik, og rør rundt. Tilsett buljong og melk, og kok opp sausen. Skru ned til middels lav varme, og la kjøttsausen småkoke under lokk i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
2. Forvarm ovnen til 200°, og smør en ildfast form med litt smør. Vend pastaene rundt i kjøttsausen i gryten, og hell deretter alt over i den ildfaste formen. Stek lasagnetten i ovnen i 25 minutter. Ta formen ut, og fordel plukket fersk mozzarella på toppen. Sett formen tilbake i ovnen i ca. 10 minutter, til pastaen er mør, og osten er lett gylden.
3. Servering: La lasagnetten hvile i ca. 10 minutter. Dryss ferskhakket persille over før servering.

- Stordrikkere av kaffe bør vurdere dette


Disse potetene er farlig å spise
Torsdag: Pannekaker med kylling, spinat og karrikrem
4 personer
Tid: 50 min
Ingredienser
3 egg
3 dl helmelk
1 ss olivenolje
150 g hvetemel
3/4 ts salt
smør til steking
Fyll
500 g kyllingbrystfilet
2 ts paprika
2 ts garam masala
salt og pepper
olivenolje til steking
100 g rød spisskål
65 g fersk babyspinat
Karridressing
1 ss majones
1 ts dijonsennep
2 ts flytende honning
2 dl crème fraîche
1 ss karri
salt og pepper
1. Pisk egg, melk og olje sammen med en elektrisk visp i en bolle. Tilsett mel og salt, og visp deigen til den er glatt og uten klumper. Smelt litt smør i en stekepanne, og hell et tynt lag med røre i pannen. Vipp pannen slik at røren fordeles jevnt. Stek pannekakene én om gangen i 1–2 minutter på hver side til de er gylne.
2. Karrikrem: Rør sammen alle ingrediensene til dressingen i en skål, og sett den i kjøleskapet frem til servering – gjerne noen timer i forveien.
3. Fyll: Skjær kyllingbrystfilene i tynne strimler, og vend dem sammen med krydder, salt og pepper i en skål. Stek kyllingstrimlene i olje på en panne over høy varme til de er gylne og gjennomstekte. Skyll og skjær spisskålen i fine, tynne strimler. Skyll og tørk spinaten.
4. Servering: Anrett panne-kakene med spisskål, spinat, krydret kylling og karrikrem.

Fredag: Asiatisk nudelsalat med biff
4 personer
Tid: 35 min
Ingredienser
ca. 600 g biffkjøtt
salt og pepper
1 ½ ss olivenolje
Nudelsalat
200 g eggnudler
4 gulrøtter
200 g rød spisskål
1 mango
1 håndfull bladpersille
Limedressing
2 lime
2 ss soyasaus
1 ts sukker
Til servering
2 ss sesamfrø
1. Nudelsalat: Legg nudlene i en stor bolle, og hell over kokende vann og litt salt. Dekk til bollen med et lokk eller en tallerken, og la nudlene trekke i 10 minutter til de er møre. Renn av i et dørslag.
2. Skrell gulrøttene, og riv dem i lange strimler. Skyll og skjær spisskålen i veldig tynne strimler. Skrell mangoen, fjern steinen, og skjær mangokjøttet i terninger. Skyll og grovhakk persillen.
3. Limedressing: Press saften ut av limefruktene, og rør den sammen med soyasaus og sukker i en skål. Vend nudler, gulrøtter, spisskål, mango og koriander sammen i en bolle, og bland limedressingen forsiktig inn i salaten. Dryss sesamfrø over.
4. Dypp kjøttet tørt med kjøkkenpapir, og krydre med salt og pepper. Stek kjøttet i litt olje på en panne (gjerne grillpanne) i 5–6 minutter på hver side avhengig av tykkelsen på kjøttet. Kjøttet skal fortsatt være rosa når du tar det av varmen.
5. Servering: Skjær kjøttet i strimler på tvers av kjøttfibrene, og server det med nudelsalaten.
