Varme opp matrester

- Vær ekstra påpasselig med disse matrestene

Jøss, dette visste vi ikke!

VARME OPP MATRESTER: Stemmer det at du bare bør varme opp middagsrestene én gang? Vi har spurt norske eksperter. Foto: NTB.
VARME OPP MATRESTER: Stemmer det at du bare bør varme opp middagsrestene én gang? Vi har spurt norske eksperter. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Det er både økonomisk og miljøvennlig å ta vare på og spise matrester. Rester av tacokjøttdeig kan for eksempel brukes på pizza eller nachos, mens rester av poteter kan brukes i en god gryterett.

Men hvor mange ganger er det egentlig greit å varme opp matrester?

Du har garantert hørt at matrester ikke bør varmes opp mer én gang, og at rester av restematen bør kastes i søppelet for å unngå bakerier og mageproblemer.

Men stemmer virkelig det? Kan ikke middagsrestene varmes opp flere ganger uten at du ødelegger maten?

RIKTIG OPPBEVARING ER VIKTIG: I de fleste tilfeller ikke farlig å varme opp maten flere ganger. Foto: NTB.
RIKTIG OPPBEVARING ER VIKTIG: I de fleste tilfeller ikke farlig å varme opp maten flere ganger. Foto: NTB. Vis mer

Mat kan varmes opp flere ganger

- Det viktigste å tenke på når du skal ta vare på matrester som du senere skal varme opp, er å sørge for rask nedkjøling. Hvis du har store porsjoner igjen er et godt tips å dele det opp i mindre porsjoner, eller sette restene i vannbad for rask nedkjøling.

Det sier Randi Edvardsen, som er seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet, til KK.

Når maten har dampet av bør den rett i kjøleskapet. Husk at kjøleskapet må være kaldt nok, rundt 4 grader, og ikke fullere enn at luften får sirkulere.

Edvartsen sier at hvis du er nøye med nedkjøling og oppbevaring, er det i de fleste tilfeller ikke farlig å varme opp maten flere ganger. Men maten kan lett tape seg i smak og konsistens.

- Hvor mange ganger det er greit å varme opp maten vil altså være avhengig av hvor nøye du har vært med kjølingen og av type mat. Matvarer som ris og pasta bør du være ekstra påpasselig med, da det der kan vokse bakterier som danner skadelige giftstoffer hvis de blir stående for lenge i romtemperatur. En god anbefaling for slik mat kan være å nøye seg med én oppvarming, sier Edvardsen.

Hvis du deler restene opp i mindre porsjoner, er det lettere å varme opp passelig mengde når maten skal brukes neste gang.

VARIERER: - Hvor mange ganger det er greit å varme opp maten vil altså være avhengig av hvor nøye du har vært med kjølingen og av type mat, sier eksperten. Foto: NTB.
VARIERER: - Hvor mange ganger det er greit å varme opp maten vil altså være avhengig av hvor nøye du har vært med kjølingen og av type mat, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Riktig oppbevaring er viktig

- Når det gjelder risiko for å bli syk, så er det ikke hvor mange ganger maten er varmet opp som har noe å si. Det som har betydning er den totale tiden maten oppbevares i en temperatur der man kan ha bakterievekst. Altså har det noe å si hvor lenge maten står på bordet, hvor lenge den har stått i kjøleskapet og hvilken temperatur man har i kjøleskapet.

Det sier seniorforsker Solveig Langsrud i matforskningsinstituttet Nofima, til KK. Langsrud har blant annet ledet et stort EU-prosjekt om mattrygghet i hjemmet.

Det er høyest bakterievekst når temperaturen er mellom 20 og 50 grader, men noen bakterier vokser også ved kjøleskapstemperatur.

KAN SPARE PENGER: Riktig oppbevaring av matrester kan spare deg for mye penger. Foto: NTB.
KAN SPARE PENGER: Riktig oppbevaring av matrester kan spare deg for mye penger. Foto: NTB. Vis mer

Still temperaturen på kjøleskapet

- En mye brukt tommelfingerregel er at du bør oppbevare stekt og kokt restemat ved romtemperatur i maksimum to timer, og deretter i kjøleskapet i opptil tre dager, forklarer Langsrud.

Hvis du venter lenge med å sette maten inn i kjøleskapet og ikke spiser restene før tre dager har gått, har du i prinsippet "brukt opp" holdbarheten. Hvis du derimot putter maten inn i kjøleskapet igjen er den sannsynligvis spiselig og trygg etter enda et par dager, men man kan ikke være helt sikker.

- Denne regelen har en god margin fordi mange kjøleskap ikke er under fire grader. Snittet i norske kjøleskap ligger på rundt fem grader, og det er ikke sjelden å finne kjøleskap som holder over 7 grader. Ved 8 grader har du ca. en halvering av holdbarhetstiden sammenliknet med 4 grader, forklarer Langsrud.

Hvis du har et kjøleskapstermometer og vet at kjøleskapet ditt holder under fire grader, kan du altså doble tiden i kjøleskap til seks dager og maten vil fremdeles være helt trygg og smake godt. Har du en kjøleskuff som holder 1 grad, holder restematen enda lenger. Men etter en uke kommer det gjerne opp mugg på maten og den kan ikke spises.

- Det er viktig å være klar over at det kan være flere graders forskjell på temperaturen i et kjøleskap, og at temperaturen du stiller kjøleskapet til ikke nødvendigvis er den temperaturen det holder. Mange tror at de vil merke det om kjøleskapet er for varmt, men det viser forskningen vår at de ikke kan. For å være sikker må man ha et kjøleskapstermometer, påpeker hun.

Salat tåler ikke gjenoppvarming

- Mattilsynet anbefaler for eksempel ikke gjenoppvarming av spinat, artisjokk og salat på grunn av bakterier og mulighet for matinfeksjon.

Det forklarer Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

- Å varme opp slik mat kan rett og slett være skadelig for oss om vi gjør det ofte. Årsaken er at spinat inneholder nitrat som omdannes til nitritt og videre til nitrosaminer, som er kjent å være kreftfremkallende, sier Arsky.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer