Grillede grønnsaker med chimichurri
Chimichurri er en grønn salsa eller dressing som stammer fra det søramerikanske kjøkken. Den er perfekt sammen med grillede grønnsaker, men smaker også fantastisk sammen med brød, ost og poteter.
4 porsjoner
Tid: 15 min
Grilltid: 15 min
Grillede grønnsaker
2 søtpoteter
2 auberginer
2 squash
1 bunt vårløk
1 rød paprika
1 ss olivenolje
salt

Slik lager du deilig tiramisu
Chimichurri
1 fedd hvitløk
2 håndfuller bredbladet persille
1 håndfull fersk koriander
1 håndfull fersk oregano
1 rød chili
½ dl rødvinseddik
½ dl olivenolje
salt
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller MediaTil servering
200 g fetaost
3 stilker fersk oregano
brød
Grillede grønnsaker: Skyll søtpoteter, auberginer og squash godt, og skjær dem i skiver. Rens vårløk, og del dem i to. Skyll paprika, og skjær dem i båter. Vend grønnsakene i olje i en skål, og grill dem møre og gylne på en varm grill eller grillpanne i ca. 15 minutter, til de får fine grillstriper. Krydre med salt.
Chimichurri: Skrell og finhakk hvitløkfeddet. Skyll og finhakk persille, koriander og oregano. Skyll chilien, fjern frøene om du ikke vil ha dressingen for sterk, og finhakk. Bland alt sammen i en skål, og vend inn rødvinseddik og olje, og smak til med salt og eventuelt mer rødvinseddik. Dressingen skal være syrlig.
Servering: Anrett de varme, grillede grønnsakene på et fat, og tilsett smuldret fetaost, chimichurri og oregano til slutt. Serveres med brød.


Fysen på noe godt til middag?
Grillet Cæsar-salat med sprø krutonger
Når salaten får en tur på grillen, blir den velkjente Cæsar-salaten plutselig mer smakfull.
4 porsjoner
Tid: 10 min
Grilltid: 15 min
Salat
4 hjertesalat
1 ss olivenolje
salt
1 bunt reddiker
1 bunt gressløk
Krutonger
et halvt brød
1 ss olivenolje til steking
2 fedd hvitløk
salt
Dressing
1 fedd hvitløk
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 ss hvitvinseddik
2 dl smaksnøytral olje
1 dl parmesan
salt pepper
Til servering
pepper
parmesan
Krutonger: Bryt opp brødet i grove biter, og stek dem i olje i en panne. Skrell og finhakk hvitløkene, og stek dem i pannen sammen med brødet når de er sprø og gylne. Stek sammen i et par minutter. Krydre med salt.
Dressing: Skrell og finhakk hvitløk. Pisk eggeplommer sammen med hvitløk, sennep, hvitvinseddik og salt, og hell deretter langsomt i olje mens du pisker. Smak til med revet parmesan og nykvernet pepper. Eventuelt også mer salt og hvitvinseddik.
Salat: Del opp salathodene i to, og skyll. La vannet dryppe godt av. Gni de halve salathodene inn i olje. Grill salatene på grillen, eller i en grillpanne, til de får litt farge og blir litt møre – men fortsatt sprø i midten. Krydre med salt. Skyll reddikene, og skjær dem i tynne skiver. Skyll og finhakk gressløk.
Servering: Anrett salaten med dressing, krutonger, reddiker og gressløk. Krydre eventuelt med pepper, og tilsett litt revet parmesan til slutt. Server straks.

Grillede asparges-dogs
En «hotdog» behøver ikke alltid være med pølse. Fyll heller brødet med asparges og en deilig dillmajones.
4 porsjoner
Tid: 30 min
Grilltid: 5 min
Dillmajones
1 håndfull fersk dill
2 dl smaksnøytral olje
2 eggeplommer
2 ts dijonsennep
1 ts salt
1 ss hvitvinseddik
Fyll
450 g grønne asparges
4 kokte poteter
1 ss olivenolje
salt
Til servering
1 agurk
1 håndfull
fersk dill
1 håndfull kjørvel
4 pølsebrød
salt og pepper
Dillmajones: Skyll dillen, og bland den med olje i en blender. Pisk eggeplommene med sennep, salt og hvitvinseddik i en skål, og tilsett deretter den grønne dilloljen litt etter litt. Smak til med krydder.
Fyll: Kutt av og kast den nederste delen av aspargesen. Ha olje over aspargesene og potetene, og grill begge deler på grillen eller i en grillpanne i ca. 5 minutter. Knus potetene grovt med en gaffel, ha over litt ekstra olje, og krydre poteter og asparges med salt. Servering: Skyll agurken, og skjær den i tynne skiver. Grovhakk krydderurtene. Varm brødene, åpne dem, og fyll dem med knust potet og asparges. Tilsett dillmajones, agurkskiver og krydderurter. Krydre med salt og pepper, og server umiddelbart.

Saftig sommerkake

Tostadas med BBQ-portobellosopp
Den meksikanske klassikeren er en eksotisk vinner med masse smak. Beregn 3–4 stk. pr. person til hovedrett, eller server enkelt som en delikat forrett.
12 stk.
Tid: 30 min
Grilltid: 5 min
Syltet rødløk
1 dl sukker
1 dl eddik
2 rødløk
Tostadas
12 maistortillas
smaksnøytral olje til steking
salt
BBQ-portobellosopp
6 portobellosopp
1 ss olivenolje
salt
1 fedd hvitløk
3 ss tomatketsjup
2 ss soyasaus
2 ss honning
2 ss chipotlesaus (eller annen chilisaus)
Topping
2 hjertesalater
2 avokado
3 ferske jalapeños (etter smak)
Til servering
100 g feta
1 håndfull fersk koriander
1 limefrukt

Slik lager du en enkel og fruktig sommersorbet
Syltet rødløk: Kok sukker og eddik i en kasserolle til sukkeret er smeltet. Skrell løkene, kutt dem i båter, og legg dem i laken. La koke i 1–2 minutter. Skru av varmen, og la det trekke til servering.
Tostadas: Stek tortillaene sprø i olje. Drypp av, og dryss over salt.
BBQ-portobellosopp: Skyll soppen, og kutt dem i skiver. Ha dem i olje, og grill dem møre og gylne på en varm grill eller grillpanne i ca. 5 minutter. Krydre med salt. Skrell og finhakk hvitløken. Rør det sammen med ketsjup, soyasaus, honning og chilisaus i en skål. Vend den varme soppen i marinaden.
Topping: Skyll, tørk og kutt salaten i fine biter. Fjern skall og stein fra avokadoen og kutt i terninger. Skyll jalapeño, og kutt i små terninger.
Servering: Anrett tostadas med sopp, salat, avokado, syltet rødløk, chili, smuldret fetaost og koriander. Server umiddelbart med små limebåter.
