Oppskrifter:

Våre klare favoritter på grillen

Grillsesongen er langt ifra over enda. Gled deg til sommermat med masse herlige farger!

OPPSKRIFTER: Her vil du finne noe for enhver smak. FOTO: Lene Samsø
OPPSKRIFTER: Her vil du finne noe for enhver smak. FOTO: Lene Samsø Vis mer
Publisert

Grillede grønnsaker med chimichurri

Chimichurri er en grønn salsa eller dressing som stammer fra det søramerikanske kjøkken. Den er perfekt sammen med grillede grønnsaker, men smaker også fantastisk sammen med brød, ost og poteter.

4 porsjoner
Tid: 15 min
Grilltid: 15 min

Grillede grønnsaker
2 søtpoteter
2 auberginer
2 squash
1 bunt vårløk
1 rød paprika
1 ss olivenolje
salt

Chimichurri
1 fedd hvitløk
2 håndfuller bredbladet persille
1 håndfull fersk koriander
1 håndfull fersk oregano
1 rød chili
½ dl rødvinseddik
½ dl olivenolje
salt

Til servering
200 g fetaost
3 stilker fersk oregano
brød

Grillede grønnsaker: Skyll søtpoteter, auberginer og squash godt, og skjær dem i skiver. Rens vårløk, og del dem i to. Skyll paprika, og skjær dem i båter. Vend grønnsakene i olje i en skål, og grill dem møre og gylne på en varm grill eller grillpanne i ca. 15 minutter, til de får fine grillstriper. Krydre med salt.
Chimichurri: Skrell og finhakk hvitløkfeddet. Skyll og finhakk persille, koriander og oregano. Skyll chilien, fjern frøene om du ikke vil ha dressingen for sterk, og finhakk. Bland alt sammen i en skål, og vend inn rødvinseddik og olje, og smak til med salt og eventuelt mer rødvinseddik. Dressingen skal være syrlig.
Servering: Anrett de varme, grillede grønnsakene på et fat, og tilsett smuldret fetaost, chimichurri og oregano til slutt. Serveres med brød.

Tips! Spiser du sammen med noen som skal ha kjøtt på grillen, er både grønnsaker og chimichurri et nydelig tilbehør til kjøttet! FOTO: Lene Samsø
Tips! Spiser du sammen med noen som skal ha kjøtt på grillen, er både grønnsaker og chimichurri et nydelig tilbehør til kjøttet! FOTO: Lene Samsø Vis mer

Grillet Cæsar-salat med sprø krutonger

Når salaten får en tur på grillen, blir den velkjente Cæsar-salaten plutselig mer smakfull.

4 porsjoner
Tid: 10 min
Grilltid: 15 min

Salat
4 hjertesalat
1 ss olivenolje
salt
1 bunt reddiker
1 bunt gressløk

Krutonger
et halvt brød
1 ss olivenolje til steking
2 fedd hvitløk
salt

Dressing
1 fedd hvitløk
2 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2 ss hvitvinseddik
2 dl smaksnøytral olje
1 dl parmesan
salt pepper

Til servering
pepper
parmesan

Krutonger: Bryt opp brødet i grove biter, og stek dem i olje i en panne. Skrell og finhakk hvitløkene, og stek dem i pannen sammen med brødet når de er sprø og gylne. Stek sammen i et par minutter. Krydre med salt.
Dressing: Skrell og finhakk hvitløk. Pisk eggeplommer sammen med hvitløk, sennep, hvitvinseddik og salt, og hell deretter langsomt i olje mens du pisker. Smak til med revet parmesan og nykvernet pepper. Eventuelt også mer salt og hvitvinseddik.
Salat: Del opp salathodene i to, og skyll. La vannet dryppe godt av. Gni de halve salathodene inn i olje. Grill salatene på grillen, eller i en grillpanne, til de får litt farge og blir litt møre – men fortsatt sprø i midten. Krydre med salt. Skyll reddikene, og skjær dem i tynne skiver. Skyll og finhakk gressløk.
Servering: Anrett salaten med dressing, krutonger, reddiker og gressløk. Krydre eventuelt med pepper, og tilsett litt revet parmesan til slutt. Server straks.

FOTO: Lene Samsø
FOTO: Lene Samsø Vis mer

Grillede asparges-dogs

En «hotdog» behøver ikke alltid være med pølse. Fyll heller brødet med asparges og en deilig dillmajones.

4 porsjoner
Tid: 30 min
Grilltid: 5 min

Dillmajones
1 håndfull fersk dill
2 dl smaksnøytral olje
2 eggeplommer
2 ts dijonsennep
1 ts salt
1 ss hvitvinseddik

Fyll
450 g grønne asparges
4 kokte poteter
1 ss olivenolje
salt

Til servering
1 agurk
1 håndfull
fersk dill
1 håndfull kjørvel
4 pølsebrød
salt og pepper

Dillmajones: Skyll dillen, og bland den med olje i en blender. Pisk eggeplommene med sennep, salt og hvitvinseddik i en skål, og tilsett deretter den grønne dilloljen litt etter litt. Smak til med krydder.
Fyll: Kutt av og kast den nederste delen av aspargesen. Ha olje over aspargesene og potetene, og grill begge deler på grillen eller i en grillpanne i ca. 5 minutter. Knus potetene grovt med en gaffel, ha over litt ekstra olje, og krydre poteter og asparges med salt. Servering: Skyll agurken, og skjær den i tynne skiver. Grovhakk krydderurtene. Varm brødene, åpne dem, og fyll dem med knust potet og asparges. Tilsett dillmajones, agurkskiver og krydderurter. Krydre med salt og pepper, og server umiddelbart.

FOTO: Lene Samsø
FOTO: Lene Samsø Vis mer

Tostadas med BBQ-portobellosopp

Den meksikanske klassikeren er en eksotisk vinner med masse smak. Beregn 3–4 stk. pr. person til hovedrett, eller server enkelt som en delikat forrett.

12 stk.
Tid: 30 min
Grilltid: 5 min

Syltet rødløk
1 dl sukker
1 dl eddik
2 rødløk

Tostadas
12 maistortillas
smaksnøytral olje til steking
salt

BBQ-portobellosopp
6 portobellosopp
1 ss olivenolje
salt
1 fedd hvitløk
3 ss tomatketsjup
2 ss soyasaus
2 ss honning
2 ss chipotlesaus (eller annen chilisaus)

Topping
2 hjertesalater
2 avokado
3 ferske jalapeños (etter smak)

Til servering
100 g feta
1 håndfull fersk koriander
1 limefrukt

Syltet rødløk: Kok sukker og eddik i en kasserolle til sukkeret er smeltet. Skrell løkene, kutt dem i båter, og legg dem i laken. La koke i 1–2 minutter. Skru av varmen, og la det trekke til servering.
Tostadas: Stek tortillaene sprø i olje. Drypp av, og dryss over salt.
BBQ-portobellosopp: Skyll soppen, og kutt dem i skiver. Ha dem i olje, og grill dem møre og gylne på en varm grill eller grillpanne i ca. 5 minutter. Krydre med salt. Skrell og finhakk hvitløken. Rør det sammen med ketsjup, soyasaus, honning og chilisaus i en skål. Vend den varme soppen i marinaden.
Topping: Skyll, tørk og kutt salaten i fine biter. Fjern skall og stein fra avokadoen og kutt i terninger. Skyll jalapeño, og kutt i små terninger.
Servering: Anrett tostadas med sopp, salat, avokado, syltet rødløk, chili, smuldret fetaost og koriander. Server umiddelbart med små limebåter.

Tips! Synes du det tar for lang tid å steke tortillaene helt sprø, kan du også fylle og servere dem lune. FOTO: Lene Samsø
Tips! Synes du det tar for lang tid å steke tortillaene helt sprø, kan du også fylle og servere dem lune. FOTO: Lene Samsø Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer