
Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen
Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Mange familier opplever at det er flere ulike behov når julemenyen skal planlegges og hele familien samles til julefeiring. Glutenfritt, laktosefritt, vegan, vegetarisk; dette krever at man har litt innsikt i hva som skal til og hva som må bort.
Julaften var kjøttfri i hundrevis av år
De eldste, kjente julematskikkene i Norge er katolske. Fra rundt kristningen i 1030 til reformasjonen i 1537 var Norge katolsk. Da skulle det fastes i tiden før jul, og kjøtt ble erstattet med fisk. Hele desember, fram til og med julaften, var kjøttfri, ifølge VG.
1. juledag brøt man fasten, med pinnekjøtt eller andre tørre, saltede kjøttslag.
Både fersk fisk og lutefisk er veldig gamle tradisjoner som julemiddag og lutefisken ble laget av tørrfisk som hadde for dårlig kvalitet til å bli eksportert.
Ribben ble først moderne da støpejernskomfyren ble vanlig på begynnelsen av 1900 tallet.
Julegrøten er også en gammel matskikk, som er vegetarisk.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger