Hvitvin

Velg tørr vin hvis du er opptatt av vekt

Alkoholprosent har også mye å si.

KALORIER OG VIN: Ønsker du en vin med lite kalorier, bør du se etter en som er tørr (uten sukker) og har lav alkoholprosent. Foto: REX/Juice/All Over Press
KALORIER OG VIN: Ønsker du en vin med lite kalorier, bør du se etter en som er tørr (uten sukker) og har lav alkoholprosent. Foto: REX/Juice/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alkohol inneholder mange flytende kalorier. Og hvis du skal passe vekta, kan det være greit å styre unna de mest kaloririke drinkene.

Ett gram alkohol gir cirka 7 kalorier. Til sammenligning gir ett gram sukker 4 kalorier.

Se listen over kaloriinnholdet i vanlige typer drikke her.

Alkohol gir mer kalorier enn sukker

– Hovedpoenget er alkohol gir mer kalorier enn sukker. Så ønsker man lite kalorier, bør man drikke vin som er tørr, altså uten sukker, og har lav alkoholprosent, sier Tom R. Tyrihjell, leder varefaglig ved Vinmonopolet, til KK.no.

Han forteller at de vinene med laveste alkoholprosent finnes vanligvis i de noe kjøligere vinområdene, for eksempel heller nord i Frankrike enn sør.

FLYTENDE KALORIER: Tørr vin med lav alkoholprosent inneholder færrest kalorier. Tørre bobler kan også være et alternativ til den kaloribevisste. Foto: Fotolia
FLYTENDE KALORIER: Tørr vin med lav alkoholprosent inneholder færrest kalorier. Tørre bobler kan også være et alternativ til den kaloribevisste. Foto: Fotolia Vis mer

Hva gjør alkohol med smaken på vinen?

- Vin uten sukker smaker jo selvfølgelig mindre søtt, men vin laget på godt modne druer kan smake nesten litt søtt selv om de er tørre. Tørr tysk Riesling har flere eksempler på dette, forklarer Tyrihjell:

– Vin med moderat alkohol smaker mindre mektig, den er ikke så «fet» og varmer mindre. Dette blir nok for det meste nyanser siden alkoholforskjellene i de ulike vinene tross alt ikke er så stor.

LES OGSÅ: Kan du drikke og gå ned i vekt?

Kalorifattige bobler

Hvis du skal drikke drinker, er det lurt å velge drinker der blandevannet er uten sukker. Da er det bare alkoholen som tilfører kalorier.

KK.no har tidligere skrevet at bobler er noe av det mest kalorifattige du kan drikke.

Et glass tørr musserende vin inneholder cirka 90 kcal. Til sammenlikning har et glass hvitvin mellom 100 og 140 kcal. En halvliter øl gir hele 215 kcal.

Så hvis du ikke liker musserende, er tørr hvitvin det mest kalorifattige alternativet - hvis du først skal drikke alkohol.

FULL? Det er ikke bra å drikke 14 alkoholenheter på én og samme dag.  Foto: Fotolia
FULL? Det er ikke bra å drikke 14 alkoholenheter på én og samme dag. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor blir du fullere av champagne

Drikk med måte

Rådet fra Verdens helseorganisasjon er at kvinner ikke skal overskride 14 alkoholenheter per uke, som tilsvarer 14 flaskeøl, eller 14 vinglass á 1,5 dl (om vinen inneholder 12 prosent) alkohol.

Menn bør ikke overskride 21 alkoholeneheter per uke. Drikker du mer enn dette øker risikoen for organskader.

Store mengder alkohol på én kveld er mer skadelig for leveren og hjertet, enn hvis du skulle ha drukket den samme mengden over flere dager. Derfor er det gode grunner til å passe alkoholmengden selv om det bare er for én kveld.

Alkoholinntaket til en kvinne på én kveld burde egentlig begrenses til omkring tre glass vin eller tre bokser med øl, har Nick Heather, som er professor innen studier på alkohol og narkotika, uttalt til Daily Mail (Ekstern lenke)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer