Oppskrifter:

Velkommen til julemiddag

Slik kan du lage julemat med en annen vri på svinekjøttet enn den klassiske ribba – og servere det med en fabelaktig deilig potetvariant.

Således kan et julebord pyntes – med en linduk og servietter i samme nøytrale farge, slik at oppmerksomheten rettes mot blomster og annen pynt på bordet. Du kan tørke noen av høstens blomster på forhånd, og la dem pryde bordet sammen med litt festlig glitterpynt. FOTO: Stine Christiansen
Således kan et julebord pyntes – med en linduk og servietter i samme nøytrale farge, slik at oppmerksomheten rettes mot blomster og annen pynt på bordet. Du kan tørke noen av høstens blomster på forhånd, og la dem pryde bordet sammen med litt festlig glitterpynt. FOTO: Stine Christiansen Vis mer
Publisert

Sukkerglaserte poteter

4 personer

Ingredienser
2 kg små poteter
½ dl sukker
2 ss smør havsalt

1. Kok og skrell halvparten av potetene dagen før. Sett dem i kjøleskapet. Skrell og kok resten av potetene i ca. 15 minutter. Ta av varmen, og la potetene trekke ferdig i vannet.
2. Smelt sukker ved lav varme i en panne til det er lysebrunt. Tilsett smør og de kalde potetene. Vend dem forsiktig så de blir lysebrune over det hele. Smak til med salt.

Pass på varmen når du lager karamell til de brunede potetene. Ved for høy varme blir karamellen for mørk og smaker brent, mens den ved for lav varme stivner og ikke kan feste seg til potetene. Tips! Pass på at potetene er helt kalde og tørre når du skal brune dem i smør og sukker.
Pass på varmen når du lager karamell til de brunede potetene. Ved for høy varme blir karamellen for mørk og smaker brent, mens den ved for lav varme stivner og ikke kan feste seg til potetene. Tips! Pass på at potetene er helt kalde og tørre når du skal brune dem i smør og sukker. Vis mer

Svinekam

4 personer

Ingredienser
800 g svinekam med svor
6 laurbærblader havsalt

1. Hell 1 liter kokende vann i et ildfast fat som passer til størrelsen på svinesteken. Snitt svoren i lange, smale remser på tvers (ikke i firkanter som på vanlig ribbe).
2. Legg steken med svoren ned i det kokende vannet, og sett fatet i ovnen i 20 minutter på 160°. Ta ut steken, og tørk den med kjøkkenpapir. Gni rikelig med salt ned i snittene i svoren. Legg steken på en rist over pannen med svoren opp, og ha laurbærblad inn i snittene.
3. Sett steken tilbake i ovnen, og stek den i ca. 1 time og 15 minutter. Er ikke svoren blitt sprø, skru opp varmen til 235 grader i ca. 5 minutter.
4. La svinesteken hvile i minst ½ time, gjerne lenger.
5. Ved servering: Skjær steken i skiver, og server med rødkål, sukkerglaserte poteter og saus av stekesjy.

Kunsten å få sprø svor på svinekammen: Stikk et steketermometer i midten av steken, og sjekk om svoren er sprø når kjernetemperaturen er på 55 grader. Øk ovnstemperaturen til 225 grader når kjernetemperaturen i steken er på 65 grader. Pass på at svoren ikke blir for mørk. Hvis du likevel ikke får det til, kan du alltids skjære den av og grille den separat i ovnen.Tips! Legg evt. litt skrelt potet under steken der den er tynnest, for å få den til å ligge helt vannrett og få jevnt stekt svor.
Kunsten å få sprø svor på svinekammen: Stikk et steketermometer i midten av steken, og sjekk om svoren er sprø når kjernetemperaturen er på 55 grader. Øk ovnstemperaturen til 225 grader når kjernetemperaturen i steken er på 65 grader. Pass på at svoren ikke blir for mørk. Hvis du likevel ikke får det til, kan du alltids skjære den av og grille den separat i ovnen.Tips! Legg evt. litt skrelt potet under steken der den er tynnest, for å få den til å ligge helt vannrett og få jevnt stekt svor. Vis mer

Rødkål

4 personer

Ingredienser
1 fersk rødkål
1 ½ ss andefett (eller ribbefett eller smør)
1 dl epleeddik
½ dl sukker
1 laurbærblad
2 stjerneanis
3 hele nellik
1 kanelstang
havsalt
frisk timian til pynt

1. Snitt kålen fint, og stek den raskt på høy varme i andefett i en panne. Tilsett epleeddik når kålen er falt litt sammen.
2. Kok ved kraftig varme i en kjele noen minutter uten lokk. Tilsett sukker, laurbærblad, stjerneanis, nelliker og kanelstang, og krydre med havsalt.
3. Ha lokket på, og kok rødkålen ved svak varme i 30–40 minutter, alt etter hvor mør du vil ha den. Smak til med mer sukker og salt hvis du vil ha den litt søtlig. Pynt eventuelt med litt frisk timian.

Saus av stekesjy

4 personer

Ingredienser
2 ½ ss ribbefett
30 g hvetemel
7 dl sjy fra svinesteken
havsalt
pepper
ev. rødvin

1. Skum fettet av stekesjyen, og smelt 2–3 ss av fettet (hvis det er stivnet). Dryss mel i, og elt det til en fast melbolle. Hell sjy i en kjele, og kok opp. Smuldre melbollen i litt etter litt under konstant omrøring. Kok sausen i 5–10 minutter, og smak til med havsalt og svart pepper om nødvendig.

Svartkål med knutekål og valnøtter i mild sennepsdressing

4 personer

Ingredienser
1 bunt svartkål (eller grønnkål)
1 knutekål
2 ss grov sennep
½ dl olivenolje
1 ts akasiehonning
havsalt
pepper
50 g valnøttkjerner

1. Strimle svartkålen, og skjær knutekålen i papirtynne skiver (bruk gjerne en mandolin).
2. Lag dressing av grov sennep, olivenolje og honning, og smak til med havsalt og pepper.
3. Rist valnøtter i en varm, tørr panne til de er gylne. Kjøl ned, og hakk dem grovt. Stek svartkålen og knutekålen noen få sekunder i en varm panne til det faller sammen.
4. Ved servering: Vend den varme svartkålen, knutekålen og valnøttene med dressingen, og server straks.

Får du ikke tak i svartkål, kan den erstattes med grønnkål eller savoykål.
Får du ikke tak i svartkål, kan den erstattes med grønnkål eller savoykål. Vis mer

Riskrem

4 personer

Ingredienser
1 vaniljestang
300 g grøtris
2 dl vann
2 dl melk
1 ts havsalt
4 ss sukker
200 g mandler
½ l kremfløte

Til servering:
kirsebærsaus

1. Del vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene med baksiden av en kniv, og ta vare på både frøene og belgen.
2. Kok grøtris i vannet et par minutter. Tilsett melk, salt og vaniljebelg. Kok grøten ved svak varme i 30–40 minutter under lokk. Smak til med sukker og vaniljefrø, og avkjøl helt.
3. Hell kokende vann over mandlene, og la dem trekke til du kan ta i dem og skålde dem (smutte av skallet). Hakk dem grovt. Husk å ta vare på en hel mandel til mandelgaven!
4. Rør inn litt fløte i den kalde grøten. Pisk resten av fløten til krem, men ikke for stivt. Vend krem og mandler i risgrøten, litt etter litt. Smak til, og ha i den hele mandelen.
5. Ved servering: Server riskremen med kirsebærsaus til.

Har du for få plater på komfyren, kan du også «koke» risgrøten under dyna. Kok ris og melk i 5 minutter under omrøring. Ha lokk på, og pakk inn kjelen i en avis, og plasser den så i sengen, under dyna. La den stå i 1–1 1/2 time.
Har du for få plater på komfyren, kan du også «koke» risgrøten under dyna. Kok ris og melk i 5 minutter under omrøring. Ha lokk på, og pakk inn kjelen i en avis, og plasser den så i sengen, under dyna. La den stå i 1–1 1/2 time. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer