Sukkerglaserte poteter
4 personer
Ingredienser
2 kg små poteter
½ dl sukker
2 ss smør havsalt
1. Kok og skrell halvparten av potetene dagen før. Sett dem i kjøleskapet. Skrell og kok resten av potetene i ca. 15 minutter. Ta av varmen, og la potetene trekke ferdig i vannet.
2. Smelt sukker ved lav varme i en panne til det er lysebrunt. Tilsett smør og de kalde potetene. Vend dem forsiktig så de blir lysebrune over det hele. Smak til med salt.


5 deilige retter med smak av jul
Svinekam
4 personer
Ingredienser
800 g svinekam med svor
6 laurbærblader havsalt
1. Hell 1 liter kokende vann i et ildfast fat som passer til størrelsen på svinesteken. Snitt svoren i lange, smale remser på tvers (ikke i firkanter som på vanlig ribbe).
2. Legg steken med svoren ned i det kokende vannet, og sett fatet i ovnen i 20 minutter på 160°. Ta ut steken, og tørk den med kjøkkenpapir. Gni rikelig med salt ned i snittene i svoren. Legg steken på en rist over pannen med svoren opp, og ha laurbærblad inn i snittene.
3. Sett steken tilbake i ovnen, og stek den i ca. 1 time og 15 minutter. Er ikke svoren blitt sprø, skru opp varmen til 235 grader i ca. 5 minutter.
4. La svinesteken hvile i minst ½ time, gjerne lenger.
5. Ved servering: Skjær steken i skiver, og server med rødkål, sukkerglaserte poteter og saus av stekesjy.

Rødkål
4 personer
Ingredienser
1 fersk rødkål
1 ½ ss andefett (eller ribbefett eller smør)
1 dl epleeddik
½ dl sukker
1 laurbærblad
2 stjerneanis
3 hele nellik
1 kanelstang
havsalt
frisk timian til pynt
1. Snitt kålen fint, og stek den raskt på høy varme i andefett i en panne. Tilsett epleeddik når kålen er falt litt sammen.
2. Kok ved kraftig varme i en kjele noen minutter uten lokk. Tilsett sukker, laurbærblad, stjerneanis, nelliker og kanelstang, og krydre med havsalt.
3. Ha lokket på, og kok rødkålen ved svak varme i 30–40 minutter, alt etter hvor mør du vil ha den. Smak til med mer sukker og salt hvis du vil ha den litt søtlig. Pynt eventuelt med litt frisk timian.
Saus av stekesjy
4 personer
Ingredienser
2 ½ ss ribbefett
30 g hvetemel
7 dl sjy fra svinesteken
havsalt
pepper
ev. rødvin
1. Skum fettet av stekesjyen, og smelt 2–3 ss av fettet (hvis det er stivnet). Dryss mel i, og elt det til en fast melbolle. Hell sjy i en kjele, og kok opp. Smuldre melbollen i litt etter litt under konstant omrøring. Kok sausen i 5–10 minutter, og smak til med havsalt og svart pepper om nødvendig.
Svartkål med knutekål og valnøtter i mild sennepsdressing
4 personer
Ingredienser
1 bunt svartkål (eller grønnkål)
1 knutekål
2 ss grov sennep
½ dl olivenolje
1 ts akasiehonning
havsalt
pepper
50 g valnøttkjerner
1. Strimle svartkålen, og skjær knutekålen i papirtynne skiver (bruk gjerne en mandolin).
2. Lag dressing av grov sennep, olivenolje og honning, og smak til med havsalt og pepper.
3. Rist valnøtter i en varm, tørr panne til de er gylne. Kjøl ned, og hakk dem grovt. Stek svartkålen og knutekålen noen få sekunder i en varm panne til det faller sammen.
4. Ved servering: Vend den varme svartkålen, knutekålen og valnøttene med dressingen, og server straks.

Riskrem
4 personer
Ingredienser
1 vaniljestang
300 g grøtris
2 dl vann
2 dl melk
1 ts havsalt
4 ss sukker
200 g mandler
½ l kremfløte
Til servering:
kirsebærsaus
1. Del vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene med baksiden av en kniv, og ta vare på både frøene og belgen.
2. Kok grøtris i vannet et par minutter. Tilsett melk, salt og vaniljebelg. Kok grøten ved svak varme i 30–40 minutter under lokk. Smak til med sukker og vaniljefrø, og avkjøl helt.
3. Hell kokende vann over mandlene, og la dem trekke til du kan ta i dem og skålde dem (smutte av skallet). Hakk dem grovt. Husk å ta vare på en hel mandel til mandelgaven!
4. Rør inn litt fløte i den kalde grøten. Pisk resten av fløten til krem, men ikke for stivt. Vend krem og mandler i risgrøten, litt etter litt. Smak til, og ha i den hele mandelen.
5. Ved servering: Server riskremen med kirsebærsaus til.

