Glutenfri

Vet du egentlig hva gluten er?

– Mange hundre tusen spiser glutenfritt uten medisinsk grunn, sier generalsekretær i NCF.

TRENDY: Cirka 400.000 nordmenn som ikke reagerer på gluten kjøpte glutenfrie matvarer i fjor.  Foto: Martin Shields / Alamy/All Over Press
TRENDY: Cirka 400.000 nordmenn som ikke reagerer på gluten kjøpte glutenfrie matvarer i fjor. Foto: Martin Shields / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Gluten finnes i alle våre vanligste kornslag: hvete, rug, bygg og havre, og er en blanding av to proteiner - gliadin og glutenin.

Gliadin er stoffet som gjør at brød hever seg skikkelig, mens glutenin er stoffet som gjør at deigen binder seg.

Hvis du noen gang har prøvd å bake glutenfritt, har du sikkert oppdaget at det kan være vanskeligere å få deigen til å heve seg like stor.

LES OGSÅ: Slik vet du om du har glutenintoleranse

Spiser glutenfritt for å være sunnere

Du har helt sikkert hørt om glutenfri mat. Denne maten er laget for dem som ikke tåler gluten: cøliaki, glutenintoleranse, dermatitis herpetiformis og ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

MISFORSTÅTT: Glutenfritt blir sett på som helsebringende og slankende, men dette medfører ikke riktighet, ifølge generalsekretær i NCF. Foto: Fotolia
MISFORSTÅTT: Glutenfritt blir sett på som helsebringende og slankende, men dette medfører ikke riktighet, ifølge generalsekretær i NCF. Foto: Fotolia Vis mer

Omtrent én av 100 i den norske befolkningen har cøliaki, men mange er ikke klar over at de har det selv.

Mange kjendiser sverger til glutenfrie dietter for å holde seg slanke, uten at de egentlig har glutenallergi. Noen spiser til og med glutenfritt for å bli sunnere, noe som ikke er tilfelle hvis du ikke har cøliaki eller glutenintoleranse.

Faktisk kan du gå glipp av en rekke næringsstoffer hvis du følger en slik diett uten at du må.

– «Trenden» bygger nok mest på oppfatningen av at det er helsebringende og slankende å spise glutenfritt. Dette medfører ikke riktighet. Gevinsten ligger nok i at man er bevisst hva man spiser og kutter ut wienerbrød og boller. Det tas med at lavkarbodietter er glutenfrie, sier Knut H. Peterson, generalsekretær i Norsk cøliakiforening (NCF.no), til KK.no.

LES OGSÅ: Ikke velg glutenfritt hvis ikke du må

Flere nordmenn kjøper glutenfrie produkter

I en undersøkelse SIFO har gjennomført viser at i 2013 var det cirka 850.000 nordmenn som kjøpte glutenfrie produkter, opplyser Peterson:

– Innenfor glutenintoleranse anser forskerne at det i Norge er 1-2 prosent med cøliaki, det vil si 50 – 100.000 personer, og 5 – 7 prosent med «ikke cøliakisk glutensensitivitet» (samme plager, men ikke funn i blodprøve eller biopsi), det vil si 250 – 350.000 personer. I Norge er under 20.000 diagnostisert for cøliaki og et lite tall for ikke cøliakisk glutensensitivitet.

– Disse tallene viser at flere hundre tusen spiser glutenfritt uten medisinsk grunn. Videre er det nok slik at mange av de som ikke er diagnostisert finnes i gruppen som har prøvd glutenfrie produkter, og som opplever at plagene de har forsvinner, sier Peterson til KK.no.

Det er ikke bare i Norge at folk handler glutenfritt. Fra 2011 til 2013 har glutenfri-industrien hatt en økning på 44 prosent i USA, og er forventet å øke med ytterligere 5 milliarder frem til 2016.

Økningen skyldes større bevisstgjøring av glutenallergi (samt intoleranse) og at flere har fått diagnosen, men kan også være et resultat av at mange tror det er sunnere.

LES OGSÅ: Ekspert advarer mot motemat

En kostbar livsstil

Den glutenfrie maten er i tillegg mye dyrere enn mat som inneholder gluten. Dermed blir det en svært dyr diett for dem som egentlig ikke reagerer på gluten.

FARLIG FOR NOEN: Gluten er ikke bra for dem som reagerer på det, men for alle andre er det ikke farlig. Faktisk er gluten en av årsakene til at bolledeigen hever seg stor og fin. Foto: Fotolia
FARLIG FOR NOEN: Gluten er ikke bra for dem som reagerer på det, men for alle andre er det ikke farlig. Faktisk er gluten en av årsakene til at bolledeigen hever seg stor og fin. Foto: Fotolia Vis mer

– Alle med diagnosen cøliaki eller ikke cøliakisk glutensensitivitet får økonomisk støtte. Dette utgjør i dag cirka 1900 kroner i måneden, forteller Peterson.

I en undersøkelse ble det nylig avslørt at 32 prosent av briter unngår gluten fordi enkelte dietter advarer mot gluten, ifølge Daily Mail.

Men de innrømmet også at de egentlig ikke visste hva gluten er.

LES OGSÅ: Slik vet du om du har glutenintoleranse

Hva er egentlig cøliaki?

Cøliaki er en kronisk sykdom i tynntarmen, men ved hjelp av et glutenfritt kosthold vil de fleste ikke merke noe særlig til sykdommen.

Sykdommen skyldes en overfølsomhet for gluten og ved inntak av gluten blir tynntarmens slimhinne betent, tarmtottene redusert, og evnen til å absorbere næringsstoffer fra kosten svekkes, ifølge NCF.no.

– Cøliaki er ingen allergi, og det må tas prøver i tynntarmen (biopsi) for å stille en sikker diagnose, presiserer Peterson.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer