Insekter

Visste du at det finnes insekter i peanøttsmør, øl og spinat?

Og nå regnes det som den nye supermaten blant forskere.

SANNHETEN OM MATEN DIN: Mye av maten vi spiser i dag kan inneholde insekter - 100 gram peanøttsmør kan for eksempel inneholde opp mot 30 småkryp, mens i en desiliter med øl kan du risikere å få i deg over 250 små bladlus. Foto: Fotolia/All Over Press
SANNHETEN OM MATEN DIN: Mye av maten vi spiser i dag kan inneholde insekter - 100 gram peanøttsmør kan for eksempel inneholde opp mot 30 småkryp, mens i en desiliter med øl kan du risikere å få i deg over 250 små bladlus. Foto: Fotolia/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva med en saftig liten sommerfugllarve eller en gresshoppe på tallerkenen ikveld? Ikke så interessert, nei?

Ifølge forskerne er dette noe vi kommer til å spise mye mer av i fremtiden. Siden vi stadig får flere munner å mette, ettersom befolkningen øker, må vi nemlig tenke nytt når vi setter sammen menyen.

Kravlende små kryp

KLAR FOR Å SETTE TENNENE I DENNE SAFTIGE LILLE TASSEN?: Ifølge forskerne blir det en stadig større utfordring å ha nok mat til verdens nesten åtte milliarder mennesker, og de ser nå mot insektene som næringskilde.  Foto: Fotolia
KLAR FOR Å SETTE TENNENE I DENNE SAFTIGE LILLE TASSEN?: Ifølge forskerne blir det en stadig større utfordring å ha nok mat til verdens nesten åtte milliarder mennesker, og de ser nå mot insektene som næringskilde. Foto: Fotolia Vis mer

Men bare tanken på å spise insekter kan få magen til å vrenge seg hos mange. Hvem glemmer vel bestemoren til Georg i Georgs Magiske Medisin av Roald Dahl?

Når hun forteller om hvordan hun elsker å tygge på knasende insekter, helst levende, har det nok gått kaldt nedover ryggen til mange små barn (og deres foreldre). 

Vel, bestemor er helt i tiden, for ifølge Nanna Roos, som er førsteamanuensis ved human ernæring ved Københavns Universitet, er insekter det nye store innen mat, skriver danske Videnskab.dk i en artikkel, som også er publisert på Forskning.no:

– For mange mennesker i Asia, Afrika og Latin-Amerika er det normalt å bruke insekter i maten, for eksempel sommerfugllarver og biller. Men det er også relevant for oss i Danmark. Dansk landbruk står ovenfor en proteinkrise. Derfor vil en industrialisert insektproduksjon også komme hit, sier hun.

Insekter i peanøttsmør, spinat og øl

Og selv om det siste du kan tenke deg er en knust lus på tunga, er det store sjanser for at du allerede har spist et par, for de finnes allerede i flere matvarer, skal vi tro Roos.

– Det finnes små insekter i alle industrielle grønnsaks- og fruktprodukter. I USA har matvaremyndighetene faktisk innført standarder for hvor mange insekter de kan inneholde, sier hun.

NAM NAM NAM!: Her er den nye supermaten - både miljøvennlig og næringsrik. Foto: Fotolia
NAM NAM NAM!: Her er den nye supermaten - både miljøvennlig og næringsrik. Foto: Fotolia Vis mer

Ifølge de som jobber med den amerikanske YouTube-kanalen ASAP Science, er det små kryp i både peanøttsmør og spinat. I en håndfull spinat er det rundt 50 av dem, både bladlus og midd, mens 100 gram peanøttsmør kan inneholde opp mot 30.

Og - hold deg fast - i en desiliter med øl kan du risikere å få i deg over 250 små bladlus.

Litt ekkelt, muligens, men når du tenker på hvor mye næring du faktisk får i deg en fredags kveld, så lysner det kanskje litt.

KNUSTE LUS: Jordbærfrappuccinoen til Starbucks (som ser ut som denne, bare at den er rød) er farget med knust lus - altså fargestoffet karmin.  Foto: All Over Press
KNUSTE LUS: Jordbærfrappuccinoen til Starbucks (som ser ut som denne, bare at den er rød) er farget med knust lus - altså fargestoffet karmin. Foto: All Over Press Vis mer

Da kaffekjeden Starbucks avslørte hemmeligheten bak sin populære frappuccino, viste det seg dessuten at den inneholdt knuste insekter.

Masse godsaker for kroppen

Men slapp helt av, å spise insekter er ikke farlig på noen som helst måte. Faktisk er det mye næring i en Witchetty-larve og en palmesnutebille.

Det er jo ikke uten grunn at land som Thailand ser på sine frityrstekte sirisser som delikatesser. De er kjent for å være en god kilde til proteiner, og blir som regel ristet over åpen flamme, og serveres med hvitløk, limesaft og salt, eller med guacamole og tørket chilipulver.

I Sør Amerika og Afrika står også termitter på menyen, som inneholder opp mot 38 prosent protein. De er i tillegg en god kilde til jern, kalsium, sunne fettsyrer og aminosyrer som tryptofan. Perfekte å dampe i bananblader.

I Afrika er de også glad i høste inn larver, som er en god kilde til kalsium, sodiu, kalium, fosfor, magnesium, sink, kobber og mangan.

RIK PÅ OMEGA-9 FETTSYRER: Witchetty-larven er noe for seg selv, og er spesielt populær blant urbefolkningen i Australia .  Foto: Marko Lacke - Fotolia
RIK PÅ OMEGA-9 FETTSYRER: Witchetty-larven er noe for seg selv, og er spesielt populær blant urbefolkningen i Australia . Foto: Marko Lacke - Fotolia Vis mer

Insekter er miljøvennlige

Ja, insekter omtales nå som den nye supermaten, og ikke bare fordi de gir oss mye næring, men fordi de er mer miljøvennlige å produsere, siden de ikke trenger så stor plass.

Skal du produsere et kilo svinekjøtt, må du ha 400 kvadratmeter å boltre deg på, mens sirissene klarer seg på 30, skriver det danske magasinet, og refererer til forskningen hos ASAP Science.

Og mens du må ha 3500 liter med vann for å lage en kilo svinekjøtt, skal det holde med kun en liter for sirissene. 

– De tar ikke mye plass og kan stables i høyden. Dessuten gir ikke produksjonen særlig mye utslipp av CO₂, sier Roos.

- Den nye sushien

Å servere insekter har allerede blitt en trend på restauranter i New York, Amsterdam og Frankrike, melder avisen Svenska Dagbladet.

Men helt uproblematisk er det ikke, for alle nye matvarer må godkjennes av EU. Foreløpig har ikke EU tatt stilling til hele insekter, bare deler av dem, som knusing av lus i fargestoffet karmin.

Nå ser derimot EUs mattrygghetsorgan EFSA (European Food Safety Authority) på reglene, og saken skal ha fått høy prioritet. De har også fått i oppgave å lage en liste over de ti vanligste godkjente insektene, som gresshopper, sirisser og silkeorm. 

- Selv synes jeg det er litt ekkelt, men dette kommer til å slå igjennom akkurat som rå fisk og sushi gjorde for noen år siden, sier Zofia Kurowska, statsinspektør ved det svenske Livsmedelsverket, til avisen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer