Helse:

Visste du dette om moreller?

Egentlig det beste snackset du kan gå for!

SOMMERFAVORITT: Moreller er en sommerfavoritt for mange - og virkelig ikke et dumt valg av snacks. Foto: NTB.
SOMMERFAVORITT: Moreller er en sommerfavoritt for mange - og virkelig ikke et dumt valg av snacks. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Elsker du moreller, du også? Den sunne, saftige, smakfulle frukten er en sommerklassiker for mange - og det er virkelig ikke et dumt valg av snacks!

Men vet du hvor frukten kommer fra, eller hva treet brukes til? Og hva er egentlig forskjeller på moreller og kirsebær?

1. Moreller inneholder mye næring og vann

En av grunnene til at vi elsker moreller er det saftige fruktkjøttet. Men visste du at de inneholder hele 86 prosent vann? Virkelig ikke et dumt valg som snacks i varmen, med andre ord! De er også svært kalorifattige.

I tillegg inneholder de mye kostfiber, noe som er gunstig for fordøyelsen. De er en god kilde til vitaminer som A og C, og jern, fosfor, kalsium og kostfiber.

Sammenlignet med jordbær og blåbær har moreller høyere innhold av betakaroten, og den fine rødfargen i skallet indikerer at de inneholder en del antioksidanter.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

2. Forskjellen på moreller og kirsebær

Hva som er forskjellen på moreller og kirsebær er i alle fall noe vi har diskutert over middagsbordet mer enn én gang! Kan du svaret? Faktisk er det slik at begge deler teknisk sett er kirsebær! Frukten kommer i to varianter: søtkirsebær som vi kaller moreller, og surkirsebær som vi bare kaller for kirsebær.

ULIKE FARGER: Visste du at de ulike fargevariantene sier noe om fruktkjøttet og størrelsen på steinen? Foto: NTB
ULIKE FARGER: Visste du at de ulike fargevariantene sier noe om fruktkjøttet og størrelsen på steinen? Foto: NTB Vis mer

3. Betydningen av fargen

Mens vi er inne på undergrupper og forskjeller: fargen har også noe å si! Du har kanskje lagt merke til at moreller kommer i mange ulike fargenyanser, fra ganske så mørke til lysrøde? Vel, de mørke har noe fastere fruktkjøtt, mens de lyse har en litt større stein.

4. Vi har en egen morellfestival

Om du også elsker moreller, er det ikke dumt å vurdere en tur innom Morellfestivalen i Hardanger! Det er der det dyrkes mest moreller i Norge, og festivalen har faktisk holdt på siden 1996. Programmet går over tre dager og innebærer blant annet NM i morellsteinspytting, markedsplass for handling og smaking og underholdning fra scene.

5. Navnet kommer fra fransk - men det gjør ikke frukten

Interessant nok, er det slik at navnet moreller skal komme fra en veldig gammel kirsebærsort fra Château de Moreilles i Frankrike. Men disse var mørke og sure - altså ikke helt det samme som de søte, saftige morellene vi er vant til.

Selve frukten derimot, kommer ikke fra Frankrike - den kommer fra Kina. Der har man dyrket moreller i 4000 år. De vakre blomstene på morell- og kirebærtrærne blir sett på som symbol på vår, ungdommelighet, kvinnelig skjønnhet og håp.

NORSKE MORELLER: I Norge dyrkes det mest moreller i Hardanger, og sesongen er fra juni til august. Foto: NTB
NORSKE MORELLER: I Norge dyrkes det mest moreller i Hardanger, og sesongen er fra juni til august. Foto: NTB Vis mer

6. Moreller er en del av steinfrukt-familien

Moreller er en steinfrukt. Disse kjennetegnes rett og slett vet at de har fruktkjøtt som omringer en hard stein! Dette betyr også at de er i slekt med for eksempel både plommer og fersken.

7. Moreller modnes ikke etter høsting

Faktisk er det slik at moreller ikke modnes etter høsting. Det betyr at når du skal velge deg ut gode moreller, bør du se etter de som er fyldige, saftige, har skinnende skall og grønn stilk. De har kort holdbarhet.

8. Treet gir ikke bare frukt

Søtkirsebærtreet, altså der det vokser moreller, brukes ikke bare for høsting av frukt. Selve tresorten brukes ofte til å lage finere møbler eller også musikkinstrumenter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer