Elsker du moreller, du også? Den sunne, saftige, smakfulle frukten er en sommerklassiker for mange - og det er virkelig ikke et dumt valg av snacks!
Men vet du hvor frukten kommer fra, eller hva treet brukes til? Og hva er egentlig forskjeller på moreller og kirsebær?
1. Moreller inneholder mye næring og vann
En av grunnene til at vi elsker moreller er det saftige fruktkjøttet. Men visste du at de inneholder hele 86 prosent vann? Virkelig ikke et dumt valg som snacks i varmen, med andre ord! De er også svært kalorifattige.
I tillegg inneholder de mye kostfiber, noe som er gunstig for fordøyelsen. De er en god kilde til vitaminer som A og C, og jern, fosfor, kalsium og kostfiber.
Sammenlignet med jordbær og blåbær har moreller høyere innhold av betakaroten, og den fine rødfargen i skallet indikerer at de inneholder en del antioksidanter.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Derfor bør du spise moreller
2. Forskjellen på moreller og kirsebær
Hva som er forskjellen på moreller og kirsebær er i alle fall noe vi har diskutert over middagsbordet mer enn én gang! Kan du svaret? Faktisk er det slik at begge deler teknisk sett er kirsebær! Frukten kommer i to varianter: søtkirsebær som vi kaller moreller, og surkirsebær som vi bare kaller for kirsebær.

3. Betydningen av fargen
Mens vi er inne på undergrupper og forskjeller: fargen har også noe å si! Du har kanskje lagt merke til at moreller kommer i mange ulike fargenyanser, fra ganske så mørke til lysrøde? Vel, de mørke har noe fastere fruktkjøtt, mens de lyse har en litt større stein.
4. Vi har en egen morellfestival
Om du også elsker moreller, er det ikke dumt å vurdere en tur innom Morellfestivalen i Hardanger! Det er der det dyrkes mest moreller i Norge, og festivalen har faktisk holdt på siden 1996. Programmet går over tre dager og innebærer blant annet NM i morellsteinspytting, markedsplass for handling og smaking og underholdning fra scene.

Velg frukt og grønt med sterke farger
5. Navnet kommer fra fransk - men det gjør ikke frukten
Interessant nok, er det slik at navnet moreller skal komme fra en veldig gammel kirsebærsort fra Château de Moreilles i Frankrike. Men disse var mørke og sure - altså ikke helt det samme som de søte, saftige morellene vi er vant til.
Selve frukten derimot, kommer ikke fra Frankrike - den kommer fra Kina. Der har man dyrket moreller i 4000 år. De vakre blomstene på morell- og kirebærtrærne blir sett på som symbol på vår, ungdommelighet, kvinnelig skjønnhet og håp.

6. Moreller er en del av steinfrukt-familien
Moreller er en steinfrukt. Disse kjennetegnes rett og slett vet at de har fruktkjøtt som omringer en hard stein! Dette betyr også at de er i slekt med for eksempel både plommer og fersken.
7. Moreller modnes ikke etter høsting
Faktisk er det slik at moreller ikke modnes etter høsting. Det betyr at når du skal velge deg ut gode moreller, bør du se etter de som er fyldige, saftige, har skinnende skall og grønn stilk. De har kort holdbarhet.
8. Treet gir ikke bare frukt
Søtkirsebærtreet, altså der det vokser moreller, brukes ikke bare for høsting av frukt. Selve tresorten brukes ofte til å lage finere møbler eller også musikkinstrumenter.
