Waldorfsalat oppskrift

Waldorfsalat-tabbene du bør unngå

Her er det mange som går i fella.

WALDORFSALAT: Den kommer i mange varianter, men det er noe fallgruver du bør unngå. FOTO: NTB
WALDORFSALAT: Den kommer i mange varianter, men det er noe fallgruver du bør unngå. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

naldorfsalat har blitt en kjærkommen rett på festbuffeten, og har fått sitt navn etter at den første gang ble servert på åpningen av det fasjonable hotellet Waldorf Astoria i New York 14. mars 1896.

Retten ble komponert av hovmester Oskar Tschirky, som jobbet ved hotellet i 50 år, og tradisjonelt sett består retten av like deler Granny-Smith- og Golden Delicious-epler skåret i små biter, samt selleri, og majones.

Waldorfsalat er en klar favoritt på norske koldtbord, gjerne ved siden av oppskåret kalkun, og salaten har med årene kommet i mange varianter. Opprinnelig skal den ha vært uten nøtter, og nøtter ble etter sigende lagt til først i 1905. I dag inngår ofte pisket krem i dressingen, sammen med majonesen.

Da KK intervjuet mesterkokken Eivind Hellstrøm i 2018, ga han KKs lesere oppskrift på en herlig hjemmelaget majones som passer godt i nettopp Waldrofsalat, og fremgangsmåten finner du her:

WALDORFSALAT: Hellstrøm viser KKs lesere hvordan han lager sin hjemmelagede majones. Perfekt til waldorfsalat. VIDEO: Anita Rennan og Eyvind Hellstrøm. Vis mer

Oppskrift på Waldorfsalat

Ingredienser:

  • 250g stilkselleri (stangselleri)
  • 250g eple
  • 100g valnøtter
  • 100g majones
  • 2ss sitronsaft
  • 4ss fløte
  • salt
  • 20stk druer
  • 1stk appelsin

Fremgangsmåte:
Skjær opp sellerien, og forvell den raskt i lettsaltet vann, da bli den ikke så bitter i smaken. Avkjøl. Stikk ut kjernehuset på eplene, og skjær eplene i fine strimler eller skiver. Grovhakk valnøttene, og del druene i to. Pisk fløten lett, og bland den sammen med majones, salt og sitronsaft. Vend dette inn i salaten, og pynt med noen appelsinskiver rundt.

Ønsker du en waldorfsalat uten majones, kan du prøve denne oppskriften, av mangeåring journalist i KKs søsterblad Allers, Aase Dotterud.

WALDORFSALAT: Waldorfsalaten har fått sitt navn etter at den første gang ble servert på åpningen av det fasjonable hotellet Waldorf Astoria i New York 14. mars 1896. FOTO: NTB
WALDORFSALAT: Waldorfsalaten har fått sitt navn etter at den første gang ble servert på åpningen av det fasjonable hotellet Waldorf Astoria i New York 14. mars 1896. FOTO: NTB Vis mer

Unngå waldorf-tabbene!

Uansett hvilken variant du går for av den høyst tradisjonsrike retten, er det tre gode råd å ta med seg på veien for å lykkes med waldorfsalaten:

1. Ikke bruk overmodne epler. Velg faste epler. Overmodne epler er ofte vasne og slappe i smaken, og avgir gjerne mer saft, som gjør at den kremete dressingen risikerer å skille seg.

2. Ikke pisk kremen for hardt. Pisker du kremen for lenge blir den matt. tørr og litt hard, og vil gi en klumpete, tørr dressing. Og husk, pisker du kremen veldig lenge vil den minne mer om smør. Og hvem liker vel druer med smør på?

3. Ikke la salaten stå på bordet for lenge. En buffet på de store festdagene risikerer å bli stående fremme i timevis, for det er tross alt svært hyggelig om gjestene velger å bli lenge! For å unngå at kremen og dressingen surner i varmen, er det lurt å ikke sette frem all waldorfsalaten med en gang, men heller fylle på med mer fra kjøleskapet etter hvert.

Da gjenstår det bare å ønske lykke til med festdagen – og med waldorfsalaten!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer