Valg 2017:

- Jeg er fullstendig i villrede om hva jeg skal stemme, men føler mer enn noen gang at det er viktig å velge riktig

Mina Ghabel Lunde har utviklet en lidenskap når det gjelder partier og politikere.

VALG 2017: Mina Ghabel Lunde er i fullstendig villrede når det kommer til hvem hun skal gi sin stemme til under årets stortingsvalg. FOTO: Per Everland
VALG 2017: Mina Ghabel Lunde er i fullstendig villrede når det kommer til hvem hun skal gi sin stemme til under årets stortingsvalg. FOTO: Per Everland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg skulle velge tema til denne ukens fredagsspalte, var valget åpenbart. Ikke stortingsvalget altså, for det er alt annet enn åpenbart. Og det er nettopp det denne spalten skal handle om.

Jeg så en gang en fem-på-gata der komiker Yousef Hadaoui (programleder i Svart humor på NRK) spør folk hvilket parti de stemmer på. Etterpå spør han hvor gamle de var da de debuterte seksuelt, og når de hadde sex sist. De samme menneskene som på første spørsmål svarer at det er privat og at de ikke ønsker å fortelle hvilket parti de stemmer på, svarer villig vekk på sex-spørsmålene.

Jeg synes det er helt vilt at det er sånn. Hva er så privat ved våre politiske holdninger? Det handler jo om hva vi tror er best for samfunnet vi alle er en del av. Er det ikke bare bra å snakke høyt om hvilket parti vi tror har de beste forslagene for landet vårt? Lærer vi ikke av å høre andres tanker og argumenter?

Jeg tror en av grunnene til at mange kvier seg, er at de er redde for å måtte forsvare sine politiske sympatier, og forklare hvorfor de vekter og velger som de gjør. Men det må vi jo alle ovenfor oss selv, må vi ikke? Vi må kunne stå foran speilet, se oss selv i øynene og oppriktig mene at partiet vi stemmer på er det som tar de klokeste avgjørelsene. Med mindre vi lar være å stemme, noe som absolutt er lov, så er vi beint nødt til å ta et valg – med en god grunn. Jeg er altså av de som ikke synes det er så farlig å fortelle til andre hva jeg stemmer. Og jeg har som regel vært relativt sikker på hva jeg skal stemme. Likevel har jeg ikke flagget det noe særlig. Jeg har ikke holdt det hemmelig, jeg har bare ikke vært så opptatt av partipolitikk. Jeg har diskutert politiske saker med brask og bram, men aldri løftet ett parti eller tatt høylytt avstand fra et annet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer