Mental Styrke

6 ting mentalt sterke mennesker er gode på

Coach og KKs spaltist Christine Otterstad avslører hva det er mentalt sterke mennesker er så gode på - og viktigst, hvordan du kan lære deg å bli det!

MENTAL STYRKE: Det er ikke bare noe man er født med, det kan også læres.  Foto: Shutterstock / Africa Studio
MENTAL STYRKE: Det er ikke bare noe man er født med, det kan også læres. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg får ofte spørsmål om hva man konkret kan gjøre for å bli mentalt sterk. Finnes det en hemmelig oppskrift? Er det medfødt? Kan man lære seg å bli mentalt sterk uavhengig av hva slags type menneske man er?

Svaret er at det ikke finnes noen hemmelig oppskrift. Det er heller ikke medfødt eller typebestemt. Mental styrke er mer et tankesett som er basert på riktig fokus.

Jeg vil si mental styrke er en livsstil, en form for riktig holdning i hverdagen. Dette kan selvfølgelig læres, slik som alt annet kan læres.

Du må bare vite hva du trenger å bli bedre på, og ikke minst bli bevisst på hva du ønsker her i livet. Under er seks ting som mentalt sterke mennesker ofte er gode på.

1. Lever i riktig tid

Mange av oss bruker enormt mye energi og tankevirksomhet på ting som har skjedd i fortiden, eller på ting som muligens kan skje i framtiden.

Det eneste øyeblikket vi får gjort noe med, er her og nå. 

Folk som er mentalt sterke bruker det meste av livet sitt i riktig tid, nemlig nåtiden. Det eneste øyeblikket vi får gjort noe med, er her og nå. Fortiden er over og framtiden er ikke her ennå. 

LES OGSÅ: Du kan tenke deg lykkeligere

2. Bruker kun tid på ting de får gjort noe med

Å bruke energi på ting vi ikke får gjort noe med er ikke et ukjent fenomen, men veldig bortkastet. Det er noe som heter at «får du gjort noe med problemet, så gjør det. Får du ikke gjort noe med problemet så er det sannsynligvis ikke ditt problem».

Bruk kun energi på de tingene her i livet du faktisk har herredømme over, da slipper du mye frustrasjon.

LES OGSÅ: Fem ting du bør si til deg selv hver dag

«Får du gjort noe med problemet, så gjør det. Får du ikke gjort noe med problemet så er det sannsynligvis ikke ditt problem».

3. Sammenligner seg ikke med andre

Det vil alltid være mennesker som er bedre enn oss, rikere enn oss, penere enn oss og smartere enn oss. Men hva så? Hva er vitsen med å sammenligne seg med alle andre?

Det eneste mennesket vi skal sammenligne oss med er oss selv. Vår egen utvikling, vår egen lykke og vårt eget liv. Du lever livet igjennom deg selv, ikke igjennom andre.

4. Bruker ikke tid på hva andre synes

Hvor mange har vel ikke gått hjem fra en venninneklubb og nærmest hatt fylleangst for noe vi har sagt? Mange av oss bruker mye tid på å bekymre oss over hva andre måtte mene om oss. Mentalt sterke mennesker klarer å styre unna slike bekymringer.

Å bekymre seg for hva andre måtte mene går under kategorien «det du ikke får gjort noe med» og er helt bortkastet. Husk at ikke alle kan like deg, og det er egentlig helt greit, du liker sikkert ikke alle her i verden, du heller.

COACH: Christine Otterstad. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
COACH: Christine Otterstad. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

5. Tar ansvar for sin egen lykke

Mentalt sterke mennesker tar det hele og fulle ansvar for sin egen lykke. Det er lett å peke på moren sin, på mannen sin, på eksmannen, på sjefen eller på andre mennesker generelt når vi ikke har det bra. Husk at lykke er en innsidejobb.

Andre mennesker er ikke ansvarlig for hvordan du har det inni deg, den jobben må du gjøre selv.

6. Tillater seg å gjøre feil

Så lenge det finnes mennesker her i verden, vil det gjøres feil. Vi gjør feil hele tiden. Du gjør feil og jeg gjør feil. Vi sier ting vi ikke burde sagt, vi kjefter på ungene, vi misforstår og vi kan til og med lure oss unna.

Ikke vær så streng mot deg selv. Du er bare et menneske. Tilgi deg selv, lær av feilen og gå videre. Husk at det er feilene du lærer mest av. Det er i feilene visdommen ligger.

Denne spalten står også i KK nr. 2.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer