KROPPSPOSITIVISME: Med denne teksten vil Eline og Carina prøve å roe deg ned og inspirere deg til å la kropp være kropp! Foto: NTB Scanpix
KROPPSPOSITIVISME: Med denne teksten vil Eline og Carina prøve å roe deg ned og inspirere deg til å la kropp være kropp! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kroppspositivisme

- Å beholde håret på leggene er ikke et feministisk stunt

Coronakroppen, mammakroppen, bikinikroppen og den berømte sommerkroppen. Kropp, kropp, kropp. Kan vi si stopp nå?

Publisert

Den siste tiden har det vært en enorm fokus på kropp. Et usunt fokus vil nok mange hevde. Mens landet har ligget stille i pandemi har nettavisene kjørt på med den ene slankeartikkelen etter den andre, og gjort det klinkende klart for oss alle at å legge på seg - det er en skjebne verre enn… tja, det aller meste.

Når mediebransjen tjener penger på selvhat gir dette store konsekvenser i form av selvhat, urettferdig sammenligningsgrunnlag, og for veldig mange - en enorm skamfølelse. Vi vil med dette prøve å roe deg ned og inspirere deg til å la kropp være kropp!

LES OGSÅ: - Adele er mer enn en kropp

Carina Elisabeth Carlsen Foto: Astrid Waller
Carina Elisabeth Carlsen Foto: Astrid Waller Vis mer

Sommerkropp = helårskropp

Sommerkroppen, bikinikroppen eller strandkroppen er en illusjon. For det første er det lite som vitner om godt norsk sommervær for de fleste av oss, men videre er en kropp en kropp, samme hva slags ord du setter foran. Med mindre du har et ønske om å bli en strand er det ingenting som heter strandkropp, en sommerkropp tør vi påstå må kunne sies å være det samme som en helårskropp, og en bikinikropp får du som kjent ved å ta på deg en bikini.

Vi synes det er synd at den årstiden mange gleder seg til, en tid som burde være fylt med strand, pinâ colada og flamingo-badedyr, heller fylles med press og stress om å se bra ut. At vi ikke skal kunne nyte det godværet som er, uten frykt for at andre skal se cellulitter, valker, strekkmerker og hårete legger, som de fleste av oss jo faktisk har, synes vi er en uting og bortkastet tid. Dette er tid som kunne vært fylt med livsnytelse og nevnte paraplydrink.

Vi synes det er trist at det å la kroppen være som den er, anses som et feministisk stunt. Vi er riktignok feminister, men det var aldri vår idé om å gro hår eller la huden strekke seg fordi den vokser. Det gjør de fleste kropper fra naturens side. Når det anses som et aktivistisk stunt å beholde håret på leggene, ta på seg en bikini eller på andre måter la kropp være kropp og nyte livet, betyr det også at det egentlig ikke er et fritt valg.

LES OGSÅ: - Vi spises opp av et samfunn som ikke bryr seg

Eline Matheson Gustafson. Foto: Privat
Eline Matheson Gustafson. Foto: Privat Vis mer

Krev mangfold

Å være stor, ha hårete legger og gå på stranden i bikini gjør deg plutselig ufrivillig til et symbol på frihet, mens du kanskje egentlig er lei av å ta squats i dusjen for å barbere der sola aldri skinner, og egentlig helst bare vil lese boken din i fred. Hva du velger å gjøre med kroppen din, er ikke vår sak. Men det er viktig at du gjør valgene for deg selv, og ikke for alle andre.

Når du ikke ser mangfold, er det vanskelig å vite at det finnes. Når du ikke ser deg selv representert, er det vanskelig å skjønne at det finnes mennesker som ser ut som deg. Til og med når du ser din kropp representert, er det vanskelig å føle at en er bra nok. Og det synes vi sier veldig mye om den verdenen vi lever i, og ikke minst vitner dette om at vi er nødt til å ta noen grep - en gang for alle.

BIKINIKROPP: Er vi ikke ferdige med å kalle det det? Alle har en bikinikropp! Foto: NTB Scanpix
BIKINIKROPP: Er vi ikke ferdige med å kalle det det? Alle har en bikinikropp! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi oppfordrer derfor til følgende:

Hvis hele verden i morgen våknet opp og var fornøyde med seg selv var det ganske mange bedrifter som ville gått konkurs. Og med den kunnskapen håper vi du finner frem baderingen, puster med den magen du har og nyter sommeren- når det en gang kommer!

LES OGSÅ: - Mange tror kroppspositivisme handler om feite folk som ikke gidder å trene

Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer