Siri Kristiansen

- Å reise på ferie med kjæresten er en test uansett hvor man er i parforløpet

Siri Krsitiansen snakker om kjæreste-feriering

KJÆRESTE-FERIERING: Siri Kristiansen er komiker og programleder i «Lørdagsrådet» på P3. Hun skriver fast for KK om sin jakt på indre fred.  Foto: Geir Dokken
KJÆRESTE-FERIERING: Siri Kristiansen er komiker og programleder i «Lørdagsrådet» på P3. Hun skriver fast for KK om sin jakt på indre fred. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å reise på ferie med kjæresten er en test uansett hvor man er i parforløpet. Har man nettopp møtt hverandre, kan det å reise bort sammen være en fin test på om man faktisk orker å være sammen HELE tiden; sovne sammen, våkne sammen, planlegge sammen, ta hensyn, gå på do i samme hotellrom... 

Og så kan det være en fin og farlig test på om det man engang hadde, fortsatt er der. Noen blomstrer når de får mer tid sammen, men dessverre er det mange som først da får tid til å se at man burde ha gått fra hverandre for lenge siden. Tidsklemma kan ødelegge familier, men den kan også være limet.

Nå sitter du vel og krysser fingra for at Espen og jeg ikke skal gå fra hverandre? Du kan puste lettet ut. Det skal vi så definitivt ikke. Men det er ikke fordi vi er kommet hjem fra en ferie som har føltes som et evig potpurri av indre fyrverkeri.

Espen og jeg er et klassisk hverdagspar. Vi har det best når ting tralter av gårde, når vi møtes ved kjøkkenbenken klokken åtte, han henter kurven med pålegg fra kjøleskapet og setter på vannkokeren, mens jeg setter fram pakka med knekkebrød og skjærer grønnsaker. Så setter vi oss i sofaen der barna ikke får lov til å spise, knasker i oss knekkebrød og ser på sport, før jeg smugler føttene mine under helårspleddet og bort til ham, så han kan dra av meg sokkene. Sånn har vi hatt det fra starten. Vi kjeder oss ikke. Vi koser oss, og jeg ville ikke byttet det mot all rødvin, jazz og kunstdiskusjoner i verden.

Vår første sommer kjørte vi til Danmark som de eneste uten to barn i baksetet. Vi skulle ta alt litt på sparket, sjekke inn på koselige vertshus langs veien og bare slappe av, drikke vin og bli kjent. 

Vi ble kjent. Vi fant blant annet ut at vi begge stinker på planlegging OG på å ta ting på sparket. Vi blir apatiske begge to når rutinene er borte, ser tomt på hverandre og håper at den andre skal redde situasjonen med en påleggskurv og en pakke knekkebrød. Altså ikke så mye ytre fyrverkeri, heller …

LES OGSÅ: - ''Jeg rasjonaliserer bort alt som er emosjonelt vanskelig''

Men feriene våre er heller aldri den nedturen som gjør at vi revurderer hele greia. For ferie for oss er mer tid til tralt, kos og rutiner. Vi er ikke ute etter de store opplevelse, og fordi ingen av oss er gode på research, finner vi dem uansett ikke. Vi ender stort sett opp i det som tilsvarer Karl Johansgate uansett hvor vi er. En eller annen kaotisk og usjarmerende gågate med mye turister, der de selger lokal dritt i små butikker som er skviset inn mellom gode, gamle kjente som H&M og GAP. Kjøper en tunika jeg har sett i katalogen, før vi går og spiser på det som måtte tilsvare Prahas Egon, eller Barcelonas Peppes Pizza. Samma det!
Alt vi trenger, er tid til å være sammen.

Nå har vi vært på tur til Barcelona. Uten barn. På en såkalt kjærestetur, som mange vel forbinder med å skulle finne tilbake til kjærligheten, tilbake til tiden før rekkehus, fiskepinner og unger. Ligge med hverandre flere ganger i døgnet, mate hverandre med is og snakke utover natta om livet, kjærligheten, ja, kanskje til og med om kunst! Så reiser også mange hjem igjen litt skuffet over å ha sovnet klokken halv ti, og våknet klokken åtte. Vi er aldri skuffet eller overrasket over det. Men vi kommer stort sett hjem med handleposene fulle.


LES OGSÅ: - ''Jeg fikk alltid høre at jeg måtte slutte å være så frekk i kjeften''

Så før vi dro denne gangen, bestemte jeg meg for at NOE skulle endres. Om ikke vi finner fyrverkeri, skal vi i det minste finne roen sammen. Jeg la ned veto mot shopping. Espen satte seg ikke akkurat på bakbeina der, da han er typen som får psykisk vondt i ryggen etter to timer i butikk, men ikke av fire på sykkel. Utslitt etter å ha sittet og sett på meg prøve sko, men ikke av halvmaraton. Du vet, sånn mannesliten. Nå skulle han få slippe!

Vi kunne ta heisen rett opp i tredje etasje på Zara og se på klær til ham, men ikke så mye som en sveip innom stativet med bijouteri selv om farger og mønster slo mot meg som spritflasker mot en tørrlagt alkoholiker. Det var bare å sette en fot i rulletrappa og bli sugd maskinelt forbi.
 

Du synes kanskje det høres forferdelig ut å være i Barcelona uten å shoppe? Det var fantastisk!

Jeg måtte gjennom en aldri så liten prosess der skuldrenes røde og grønne menn kjempet som om det sto om livet. Men han grønne vant! Og det var han som fikk være med kjæresten min og meg på den ene fantastiske kafeen etter den andre. Han fikk dyppe tærne sine i glass på glass med bobler, inhalere deilig kaffelukt, smake 24 md. modnet skinke, og jammen ble han ikke vitne til at to hverdagsmennesker fikk roser i kinna, og meg som la føttene mine i fanget hans under bordet og fikk et lite blunk over ølglasset tilbake.

Ok, så snakket vi ikke om kunst, og vi var nok innom både Egon og Karl Johansgate, men fikk vi den tiden sammen som vi maser om at vi savner? Vent litt, jeg må sette på capslock: JA.

Siri Kristiansen er komiker og programleder i «Lørdagsrådet» på P3. Hun skriver fast for KK om sin jakt på indre fred. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer