Påskeferien er her!

Appelsiner, Kvikklunsj og blodige mord

Vi var egentlig litt for små til å se krim på NRK, men i påsken var det litt andre regler enn ellers i året.

PÅSKEFERIE SOM BARN: - Vi var egentlig litt for små til å se krim på NRK, men i påsken var det litt andre regler enn ellers i året. Så vi benket oss spent foran den lille reise-tv’en, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller
PÅSKEFERIE SOM BARN: - Vi var egentlig litt for små til å se krim på NRK, men i påsken var det litt andre regler enn ellers i året. Så vi benket oss spent foran den lille reise-tv’en, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Nordmenn elsker påske! Jeg kan knapt tenke meg noen som gjør mer ut av den gule høytiden enn oss! For veldig mange er den forbundet med fjell, friluft, skispor og appelsiner i sekken, og mange nordmenn har hyttepåske øverst på ønskelisten.

Som liten pleide jeg å bli med kusinen min på hytta til besteforeldrene hennes. Det var skikkelig gammeldags påskefeiring. Vi malte påskeegg, og besvimte nesten av luftmangel, da vi skulle prøve å blåse innholdet ut gjennom det mikroskopiske hullet som ble laget med en tjukk nål i ene enden. Deretter malte vi klissete mønster med tusj og vannfarger, som festet seg like mye til fingrene som til eggeskallet, men synes de ble nesten uutholdelig vakre, da vi endelig fikk hengt dem på en bukett gåsunger og satt dem midt på frokostbordet.

Vi gikk lange, slitsomme skiturer, og jeg husker at jeg ikke turte å klage like mye som jeg hadde gjort hvis det var mine egne foreldre jeg hadde vært sammen med, men bet tennene sammen og lot som det «gikk helt fint», og følte meg egentlig ganske rå, når vi endelig kunne spenne av oss de bakglatte skiene og sette oss ned i hytteveggen og kose oss med solo, avkjølt av snøskavlene rundt hytteveggen.

Vi var med på påskeskirenn, hvor alle kledde seg ut, og ingen trengte å bekymre seg over hvor fort det gikk. Jeg drømte om kylling-kostyme, men kom aldri lenger en rød anorakk og indianerpryd på hodet. Kusinen min var sjørøver, og vi følte oss utrolig fine!

Kusine Torild, lillesøster Anne Dorte og meg på påskeskirenn på Ljøsheim en gang på 80-tallet (Foto: Privat)
Kusine Torild, lillesøster Anne Dorte og meg på påskeskirenn på Ljøsheim en gang på 80-tallet (Foto: Privat) Vis mer

Vi sov i køyesenger og fikk streng beskjed om å være stille, men hvisket og fniste hele natten likevel. Og ikke minst fikk vi lov til å se på påskekrim! Vi var egentlig litt for små til å se krim på NRK, men i påsken var det litt andre regler enn ellers i året. Så vi benket oss spent foran den lille reise-tv’en og fikk se Scotland Yards mest etterrettelige og hardtarbeidende etterforsker, Adam Dalgliesh oppklare grusomme mord på både prester og politikere, hvor «lyssky virksomhet» og «mørke hemmeligheter» var gjengangere. Vi holdt maska så klart, men ble innerst inne så skvetne og mørkredde at vi nesten ikke turte gå på utedoen for å tisse. I hvert fall ikke uten følge.

Og selvsagt fikk vi påskeegg! Pappeggene som ser helt like ut i dag, som de gjorde den gangen. Med søte kyllinger utenpå, fylt med smørbukk-karameller, Riegel, Kvikk Lunsj og sure bomber. Det gjaldt å porsjonere ut godsakene, for i motsetning til i dag, var det tomt når det var tomt. Vi spiste akkurat det samme til samme tid. Det var KRISE hvis en av oss plutselig hadde igjen mer enn den andre. Vi spinket og sparte og sugde så sakte på de sure bombene at vi kunne få dem til å vare nesten en time.

Påskeeggene har blitt litt større, krimen virker ikke like skummel, men allikevel inneholder påsken mye av det samme nå som den gjorde den gangen. Jeg synes det er fint at vi holder på mange av de gamle tradisjonene. Allikevel skal jeg prøve meg på en ny vri i år. Feire påske på en strand langt hjemmefra. Jeg gleder meg, men kommer til å savne både lyden av snø som smelter, smaken av søte appelsiner og Kvikklunsj. Men med åpent sinn tar jeg med krimen i bokform og fyller årets påskeegg med nye opplevelser.

God påske alle sammen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer