Kvinne 50 år:

- At menn alltid har likt voksne kvinner, hadde ingen fortalt meg

Ta grep om modenhetene din! Bær dem med verdighet og glede. Da vil du oppdage noe du ikke forventer.

GOD TID: Jeg gikk 40-årene i møte med forestillingen om at livet egentlig var over, men slik ble det ikke, skriver Inga Ragnhild Holst (51). FOTO: Privat

GOD TID: Jeg gikk 40-årene i møte med forestillingen om at livet egentlig var over, men slik ble det ikke, skriver Inga Ragnhild Holst (51). FOTO: Privat

Vis mer
Publisert

«Jeg vil ikke vise hvor gammel jeg har blitt. Men det kan jeg ikke si, for det høres jo helt vilt ut – jeg er jo tross alt ikke eldre enn 53, skrev den kjente svenske journalisten Åsa Linderborg i NRK.

Hun ville derfor ikke stille i TV-debatter lenger. Det er én av en trillion meldinger om at det er trist å bli middelaldrende kvinne, du kan si jeg er vokst opp med det.

I dag har vi fått figuren Karen på toppen. En blond kvinne med halvlangt hår som er like dum som klagende.

- Mer tid og penger

Jeg gikk 40-årene i møte med forestillingen om at livet egentlig var over og at jeg var på vei til å tørke inn til en rosin. Men slik ble det ikke. For det første ble jeg ikke en rosin. Barnet mitt vokste til, og jeg fikk plutselig tid til å gjøre andre ting enn å gå på fotballkamp og foreldremøter.

Jeg fikk mer penger fordi det samme barnet ble økonomisk selvberget. Mer tid og penger gjør noe med energien. Man kan gjøre som man vil. Kjøpe den bilen. Gå på trening. Kanskje prøve den tightsen.

Når man går inn i den voksne tiden har man oppdratt barn. Det er det største livsprosjektet og en bragd. Ens egne foreldre blir eldre, og det påvirker deg og hvordan du ser på livet. Du blir ydmyk og takknemlig for det du har fått og for at du får ha dem med deg videre. Du forstår også selv hvilken innsats de har gjort for deg.

Trist og middelaldrende, som beskrevet i kulturen, er en tåpelig historie uten hold. FOTO: Privat
Trist og middelaldrende, som beskrevet i kulturen, er en tåpelig historie uten hold. FOTO: Privat Vis mer

Drinker kommer din vei

Du har nok både oppbrudd og sammenbrudd bak deg, men har lært deg å mestre krevende livssituasjoner. Du føler deg rustet og sterk, for du vet at du er i stand til å håndtere nesten hva som helst mens du langtidssteker ribbe.

Men livet handler ikke bare om ansvar, det handler om moro også. Sex. Det å kunne gå inn på en bar og at det sendes drinker i din retning? Det tar ikke slutt. Det er nå det begynner!

Selv så jeg ikke dette komme. Det at gutter og menn alltid har likt voksne kvinner, det hadde ingen fortalt meg (eller kanskje jeg ikke hørte etter?). De setter pris på voksne kvinners besluttsomhet og raushet.

- Selvsagt er det morsomt!

Mange er smellvakre når de runder 50. Det varslede forfallet er en overdrivelse. Kanskje har man noen grå hår, kråketær og kanskje til og med en pigmentflekk på hånden etter mange solskinnsdager. Men mange har i dag levd sunne liv, og har figur og tenner intakt.

Når du tar på en fin bluse og et skjørt, og bare eier din egen modenhet, er deg selv - trygg, smart og glad – vil du ha en flokk rundt deg som forguder deg.

Er det morsomt? Selvsagt er det det. Du kan nyte det, fråtse i oppmerksomhet og beilere. Og gå hjem når du vil, uten at du behøver å legge til rette eller vente på en snap.

Tro meg, dette kommer selv om du er godt gift (sneaking into the DM, som det heter i sosiale medier), så ektemenn bør følge ekstra nøye med på konene sine nå. Hvorfor jeg nevner sex- og sexappeal? For det er viktig for oss mennesker. Det gir energi og gnist til å leke.

Bare en myte

Når du er 50 og har lave forventninger, føles det som å få penger igjen på skatten når du trodde du skulle få baksmell. Trist og middelaldrende, som beskrevet i kulturen, er en tåpelig historie uten hold. Fra forskningen finnes det heller ikke holdepunkter for myten, annet enn at det er en myte.

For eksempel viser kartleggingsverktøyene i psykisk helsevern, Symptom Checlist Revised, at forekomsten av symptomer i gruppa midt i livet, er lavere. Man har bedre økonomi. Og så videre. Jeg håper jeg med denne teksten kan fortelle dere som er unge at livet som godt voksen på ingen måte er noe å grue seg til, Åsa Linderborg inkludert.

- Dropp å skremme kvinner

Det er annerledes enn hva det er i tjueårene. Noen har kanskje fått ledd som er ømme eller blitt mer engstelige for å hoppe fra timeteren. Men tar du gode livsvalg, sørger for å stå i jobb, spise godt (ikke lite), være aktiv, nysgjerrig så kan du glede deg til et spennende liv i 50-årene.

Dropp å skremme kvinner med å at de blir stygge og triste som eldre, det er ikke sant. Og dere kan bare slutte å disse voksne kvinner med Karen, det biter ikke på oss likevel, ingen er sånn.

Det sier bare mer modenhet- og raushetssnivået hos avsenderen. Spre budskapet. Og hjertelig velkommen etter! Og Linderborg, opp med hodet. Opp med haka, ei modenhet din og vær et forbilde!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer