TV-AKSJONEN: Etter å ha sett en film på skolen om 10 år gamle Fanta Camara som måtte flykte på grunn av konflikten nord i Mali, ville sønnen min finne fram penger fra sparegrisen sin – og aller helst vil han gå med bøsse selv. FOTO: Astrid Waller
TV-AKSJONEN: Etter å ha sett en film på skolen om 10 år gamle Fanta Camara som måtte flykte på grunn av konflikten nord i Mali, ville sønnen min finne fram penger fra sparegrisen sin – og aller helst vil han gå med bøsse selv. FOTO: Astrid Waller Vis mer

TV-aksjonen:

Åtteåringen har stein i magen og dårlig samvittighet

Vi skal gå årets viktigste søndagstur - åpner du døren når en liten lyslugg ringer på?

Publisert

Forrige søndag gikk jeg tur med sønnen min. Vi ruslet rundt i bygatene, kjente høstløvet knase under skoene, og skravlet om stort og smått. Om den nye matteboka han hadde fått på skolen, om en Youtuber han hadde oppdaget, som var helt «awesome», om hvor flaks det var at han var så flink til å svømme og om skoleturen i Østmarka hvor de hadde bygget en hytte og lekt riddere.

Helt vanlige, hverdagslige ting. Jeg hadde den vesle, varme hånda hans i min, og vi gikk helt til enden av Oscarsgate hvor jeg viste ham drømmehuset mitt, med en stor steintrapp og krokete epletrær, og vi ble enige om at vi burde vinne i lotto og kjøpe det huset snarest.

Men mest av alt snakket han om en film han hadde sett på skolen. En film som hadde gjort fryktelig sterkt inntrykk, og som han sa ga ham en slags stein i magen.

Filmen handlet om en jente som hadde lyst til å bli lege. I filmen hadde de også sagt at noen steder ble ikke barn eldre enn fem år. Det var tre år mindre enn ham selv, og bare to år eldre enn fetteren hans. Det var et alt for kort liv, synes han!

FANTA CAMARA: 10-åringen måtte flykte fra på grunn av konflikten nord i Mali. FOTO: Unicef
FANTA CAMARA: 10-åringen måtte flykte fra på grunn av konflikten nord i Mali. FOTO: Unicef Vis mer

Men for å kunne hjelpe trengte denne jenta å få lov til å gå på skolen. Ikke bare lett å ta inn over seg for en åtte-åring, som ofte synes dert er et forferdelig mas å komme seg opp om morgenen, og ikke har lyst til å ta skolebussen i det hele tatt. Han hadde rett og slett skikkelig dårlig samvittighet.

Han ville finne fram penger fra sparegrisen sin – og aller helst vil han gå med bøsse selv. Begge deler er lette å imøtekomme.

Jenta i filmen han hadde sett heter Fanta Camara. Hun er 10 år og måtte flykte fra på grunn av konflikten nord i Mali. Heldigvis er hun en av de heldige og får nå gå på skole i en by som heter Mopti. Når hun blir stor vil hun altså bli lege.

Årets TV-aksjon går til UNICEF. Og pengene som samles inn skal gå til skolegang for barn i områder med krig og konflikt. Ett av fem barn i krigs- og konfliktområder står i dag helt uten skolegang. Og når barn ikke får mulighet til utdanning svinner også håpet om en bedre framtid. TV-aksjonen skal gi skolegang og nytt håp til barn i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan. Barn som Fanta, som fremdeles har et håp om å kunne utgjøre en forskjell. Om å skape seg en bedre framtid i landet sitt.

Så på søndag blir det ny rusletur med løv knasende under skoene – og det kan det hende det kommer en liten lyslugg og ringer på akkurat din dør. Da håper jeg du vil ta godt imot ham.

LES OGSÅ: Skal vi slutte å kle av oss og kalle det likestilling?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer