redsler:

Barndommens redsler

Jeg brukte utrolig mye tid på å bekymre meg for stort og smått.

REDSLER: I retrospekt må jeg si at det var forbausende og nesten skuffende lite av det jeg brukte så mye tid på å engste meg for, som faktisk slo til. FOTO: Astrid Waller
REDSLER: I retrospekt må jeg si at det var forbausende og nesten skuffende lite av det jeg brukte så mye tid på å engste meg for, som faktisk slo til. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Husker du hvor mye man var redd for da man var liten? Ting som virket store, skumle, kanskje til og med livsfarlige, og som førte til endeløse grublerier, klump i magen og søvnløse netter, hvor du kunne høre dine egne hjerteslag der du lå med dyna opp til nesetippen og stirret på lysflekken borte ved døra. Og selvsagt var det også en hel rekke mindre ting, som ikke var kilde til direkte angst eller redsel, men likevel førte til lett bekymring og uro, og uansett tok opp mye plass i hodet.

Jeg brukte utrolig mye tid på å bekymre meg for stort og smått da jeg var liten. Særlig etter mørkets frambrudd. Ting ble liksom så mye større og mer uoverkommelige da. Men i retrospekt må jeg si at det var forbausende og nesten skuffende lite av det jeg brukte så mye tid på å engste meg for, som faktisk slo til:

Becquerel. Jeg ble aldri blindt rammet av becquerel. Jeg var litt usikker på hva becquerel egentlig var, men skjønte at det kunne ramme brått og brutalt. Og jeg følte på meg at becquerelen hadde gode vekstvilkår på Almshøgda på Brøttum og kunne komme snikende når som helst.

Aids. Vokste du opp på 80-tallet, er sjansen stor for at du på et eller annet tidspunkt har kjent på angsten for aids. Vi visste forsvinnende lite om det, men hadde lest nok i diverse ukeblader til å forstå at selv ikke store popstjerner ble skånet. Jeg, som ikke engang var blitt kysset ennå, lå natt etter natt våken overbevist om at jeg hadde aids. Noe jeg selvsagt ikke hadde, og heller aldri har fått.

Kidnapping. Jeg hadde aldri hørt om noen på Brøttum som var blitt utsatt for kidnappingsforsøk. Likevel lå jeg langflat i grøfta hver gang det kom en bil. Jeg hadde nemlig mistanke om at mor og far kunne få problemer med å komme opp med tilstrekkelig med løsepenger, så det var best å være på den sikre siden.

Arne Treholt. Utrolig nok var jeg livredd for Arne Treholt store deler av oppveksten. Helt unødvendig, for ikke overraskende ringte han aldri på døra for å tvinge meg til å spionere.

Illsint elgku med kalv. Dette var noe vi ungene var lært opp til å frykte. Elgku med kalv var visstnok mer morderisk enn en aggressiv hvithai, og ville drepe deg uten å blunke om du krysset dens vei. (Jeg har aldri møtt en, men kjenner fortsatt en viss frykt ved tanken).

Grevling. Nest etter den blodtørstige elgkua var grevlingen kilden til mest frykt. Den lå nemlig på lur og bare ventet på at et par uskyldige, hvite barnelegger skulle rusle intetanende forbi. Og da slo den til! Den bet seg visstnok fast og slapp ikke taket før det knaste i bein. Jeg løp gråtende hjem mer enn en gang etter å ha hørt lyden av det jeg var bombesikker på var en angrepslysten monstergrevling. Til dags dato har jeg aldri sett en grevling, bortsett fra som roadkill på E18 en gang på vei til Svinesund.

Vådeskudd fra elgjeger. Hele elgjakten gikk jeg med rød lue, da jeg hadde hørt at skyteglade jegere fyrte løs bare de hørte det knaket i en kvist. Ingen hadde dog noensinne sett en elg med rød lue, så på den måten følte jeg meg litt tryggere. Unødvendig å si kanskje, men jeg ble aldri truffet av vådeskudd. Jeg har heller aldri sett en elgjeger på nært hold.

Firkantede øyne. Jeg har alltid vært veldig glad i å se på tv, og når det lineære tilbudet ikke strakk til, slepte jeg mer enn gjerne en blytung movieboks med en tre–fire tilhørende filmer de to kilometerne hjem fra kiosken nede i bygda. Det hendte ikke så sjelden at jeg fikk høre at sånn som jeg stirret på tv-en, ville jeg mest sannsynlig ende opp med firkantede øyne. Vel, HAH! Gjett hvem som fremdeles har helt vanlig fasong på øynene!

LES OGSÅ: «For ikke lenge siden fikk jeg spørsmål om hvor jeg foretrekker å bade. I ferskvann eller saltvann? Jeg svarte ...»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer