Psykisk helse:

Bildene i hodet mitt er fortsatt de samme: Galehus, Gjøkeredet, remmer og tvang

Lena Ronge skriver om hvordan det var da hun var innlagt på psykriatisk sykehus.

PSYKISK HELSE: Lena Ronge skrive om tiden da hun ble innlagt på psykriatisk sykehus. FOTO: Knut Røthe
PSYKISK HELSE: Lena Ronge skrive om tiden da hun ble innlagt på psykriatisk sykehus. FOTO: Knut Røthe Vis mer
Publisert

Tenktanken.com: For noen år siden kjente jeg at ryggsekken min var helt full. Ryggsekken inneholdt alle mine erfaringer i livet. På godt og vondt. Det vonde tok stor plass. Sekken ble tyngre og tyngre. Jeg følte jeg ikke lenger hadde valg i livet. Overlot ofte valgene til dem rundt meg. Slik ble jeg mindre og mindre selv. Jo mindre jeg ble, desto høyere ropte jeg. Jo mindre jeg ble, desto mer mente jeg, drakk jeg, spiste jeg. Jo mindre jeg ble, desto sikrere fremsto jeg. Bombastisk og høylytt.

Livet mitt gikk på skinner. Jeg hadde en jobb jeg elsket, en mann jeg elsket, nydelige barn og en vennekrets mange kunne misunne. Men ryggsekken gnagde. Hadde kjøttsår på skuldrene.

For å kompensere, ble jeg Plettfrid. Plettfrid ryddet og ordnet, smurte matpakker og bakte brød. Plettfrid trøstet og gjorde godt. Plettfrid hadde full kontroll over eget liv. Av og til andres også. Plettfrid syntes det var deilig å føle seg uunværlig. Plettfrid hadde veldig vondt i skuldrene.

Etter en sommerferie, der en av de misunnelsesverdige venninne hadde påpekt at Plettfrid minnet mer om en Duracellkanin, tok Plettfrid endelig tak i eget liv.

Å bryte ut av et mønster er vanskelig, men ikke umulig. Jeg søkte hjelp på Modum Bad. Det lureste jeg har gjort. Etter tre måneder beinhard jobbing, var noe endret. Et mønster var satt ord på og bevisstgjort.

Å bryte ut av et mønster krever tålmodighet og vilje. Men det viktigste, i alle fall for meg, var å forsones med eget liv; tåle meg selv og valgene jeg hadde gjort. Mange av valgene var tatt da jeg var barn. Allikevel hadde jeg dømt barnet nedenom og hjem. Jeg hadde vært min største kritiker og dommer.

«La henne få livstid», brølte dommeren.
«La henne kjenne på skammen over alt det dumme hun har gjort,» sa kritikeren.

Det var ikke rart Plettfrid hadde mye å gjøre!

På Modum bad oppdaget jeg at jeg ikke var alene. At de aller fleste har det sånn, i større eller mindre grad. At vi finner måter å beskytte oss på. Noen måter er nødvendige. Noen er destruktive. Jeg lærte å se forskjellen. Skille det viktige fra det uviktige. Skille hva jeg kunne gjøre noe med og hva jeg måtte akseptere som en del av mitt levde liv. Jeg måtte forsones med livet mitt.

Det er åtte år siden sekken min ble for tung. I går kom jeg tilbake fra et tre dagers pårørendeopphold hos en annen med tung sekk. Vi snakket mye om stigma rundt det å søke hjelp. Og det enda større stigma ved å la seg legge inn på psykiatrisk sykehus.

Bildene som skapes i hodet er fortsatt det samme hos meg: Galehus, Gjøkeredet, remmer og tvang, hodedunking, hvileløst vandrende gærninger. Alle de bildene.

I virkeligheten er Modum bad et vakkert sted, bygget i sveitserstil til ’sinnets beste’, med eget kunstbibliotek til dekorering av egne rom, fysisk aktivitet og naturopplevelser som en del av behandlingen, fantastisk mat, konserter, kulturopplevelser, undervisning og spennende foredrag. Medpasienter er leger, lærere, prester, ingeniører, journalister, hjelpepleiere og advokater. Ingen hodedunking. Ingen skrik eller hvileløs vandring.

Virkeligheten er at jeg er så stolt av det jeg gjorde; at jeg turte den reisen, orket å kjenne på dritten. På Modum Bad møtte jeg et terapeutisk miljø som så hele mennesket. Som så hele meg. Tenk at det finnes et slikt sted. Det fyller meg med ydmykhet og stor takknemlighet.

Til info: Dette blogginnlegget er delt med tillatelse av Lena Ronge.

LES OGSÅ: Hvor er alle sammen?

LES OGSÅ: I ti år skal det være en del av livet mitt. De årlige kontrollene, kontrastveske i armen, dagene med venting, gråt og kvalme

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer