KK mimrer:

«Brystvortene knoppet seg under den trange blusen»

Enhver som vokste opp med bladet «Romantikk» har gått livets steinharde skole.

HETE NETTER OG VILLE SOMRE: Bladet «Romantikk» fulgte mang en jente gjennom ungdomstiden - og mang en gutt også. Både kontaktannonser og spalten «Mitt første kyss» hadde flust med mannlige innsendere. FOTO: Hege Løvstad Toverud/faksimile «Romantikk»
HETE NETTER OG VILLE SOMRE: Bladet «Romantikk» fulgte mang en jente gjennom ungdomstiden - og mang en gutt også. Både kontaktannonser og spalten «Mitt første kyss» hadde flust med mannlige innsendere. FOTO: Hege Løvstad Toverud/faksimile «Romantikk» Vis mer
Publisert

De gikk på rundgang blant jentene på skolen. «Romantikk»-bladene. Ei i klassen hadde hele årganger som hun delte med oss som ikke fikk lov. Enkelte snek seg til å kjøpe ett enslig eksemplar en gang iblant, og gjemte det forsvarlig, på et enda tryggere sted enn dagboka. Første spalten vi kastet oss over var «Mitt første kyss», og vi satte ikke spørsmålstegn ved bruken floskler som «syvende himmel» eller «knesvak». Fant det ikke det minste rart de gangene redaksjonen åpenbart var gått tom for innsendte bidrag eller for egensnekrede ideer på mulige første kyss, og tydde til oppspinn om tannreguleringer som satte seg fast i hverandre. («Gjett om jeg ble flau!»). Eller da de lot en hund overraske den intetanende jenta som lå på stranden og solte seg, og nylig hadde kastet lengselsfulle blikk mot drømmetypen, tre håndklær bortenfor. «Jeg besvarte kysset, men da jeg åpnet jeg øynene så jeg rett inn i øynene på en hund. Gjett om jeg ble flau!», som jenta sa etter at hun hadde skreket opp og jagd hunden av gårde.

Forsiden kunne være alt fra portrett av Ketil Stokkan og Dollie de Lux, til illustrasjonsbilder av vakre 80-tallspar med høyt hår som kikket blygt ned på en rose. Novellene hadde navn som: «Kort Lykke» (Gustav M. Galåsen), «Sydlandsk Lykke» (Håkon Varde) og «Kjærlighets-spionen – en frodig humoreske» (forfatter ukjent).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer