KK mimrer:

«Brystvortene knoppet seg under den trange blusen»

Enhver som vokste opp med bladet «Romantikk» har gått livets steinharde skole.

HETE NETTER OG VILLE SOMRE: Bladet «Romantikk» fulgte mang en jente gjennom ungdomstiden - og mang en gutt også. Både kontaktannonser og spalten «Mitt første kyss» hadde flust med mannlige innsendere. FOTO: Hege Løvstad Toverud/faksimile «Romantikk»
HETE NETTER OG VILLE SOMRE: Bladet «Romantikk» fulgte mang en jente gjennom ungdomstiden - og mang en gutt også. Både kontaktannonser og spalten «Mitt første kyss» hadde flust med mannlige innsendere. FOTO: Hege Løvstad Toverud/faksimile «Romantikk» Vis mer
Publisert

De gikk på rundgang blant jentene på skolen. «Romantikk»-bladene. Ei i klassen hadde hele årganger som hun delte med oss som ikke fikk lov. Enkelte snek seg til å kjøpe ett enslig eksemplar en gang iblant, og gjemte det forsvarlig, på et enda tryggere sted enn dagboka. Første spalten vi kastet oss over var «Mitt første kyss», og vi satte ikke spørsmålstegn ved bruken floskler som «syvende himmel» eller «knesvak». Fant det ikke det minste rart de gangene redaksjonen åpenbart var gått tom for innsendte bidrag eller for egensnekrede ideer på mulige første kyss, og tydde til oppspinn om tannreguleringer som satte seg fast i hverandre. («Gjett om jeg ble flau!»). Eller da de lot en hund overraske den intetanende jenta som lå på stranden og solte seg, og nylig hadde kastet lengselsfulle blikk mot drømmetypen, tre håndklær bortenfor. «Jeg besvarte kysset, men da jeg åpnet jeg øynene så jeg rett inn i øynene på en hund. Gjett om jeg ble flau!», som jenta sa etter at hun hadde skreket opp og jagd hunden av gårde.

OM SEG?: Jenta spør «Sandra» om hun har vært sammen med for mange gutter. Legg merke til de purunge idolene «Dollie de Luxe» i bakgrunnen. FOTO: Hege Løvstad Toverud/faksimile «Romantikk».
OM SEG?: Jenta spør «Sandra» om hun har vært sammen med for mange gutter. Legg merke til de purunge idolene «Dollie de Luxe» i bakgrunnen. FOTO: Hege Løvstad Toverud/faksimile «Romantikk». Vis mer

Forsiden kunne være alt fra portrett av Ketil Stokkan og Dollie de Lux, til illustrasjonsbilder av vakre 80-tallspar med høyt hår som kikket blygt ned på en rose. Novellene hadde navn som: «Kort Lykke» (Gustav M. Galåsen), «Sydlandsk Lykke» (Håkon Varde) og «Kjærlighets-spionen – en frodig humoreske» (forfatter ukjent).

Av de faste spaltene var det «Intime betroelser», «Min hemmelige kjærlighet» og kontaktannonsene, som alltid var sendt inn av noen som likte «hester, gutter og alt som er gøy» og «røyker litt» og hadde et «utseende som ikke har skremt noen». Og så spørrespalten «Sandra» da, en slags Narniaportal inn i en verden som heldigvis bare angikk andre: «Rusgiftproblemer», «Sexpress», «Brutalitet» og «Prevensjon». Men også med noen tema som dessverre var altfor aktuelle: «Ulykkelig forelskelse» og «Urimelige foreldre».

At foreldre var urimelige når det kom til «Romantikk», kan man kanskje ikke klandre dem for. Jeg husker ennå novellen om lærerinnen som ble sammen med sin opprørske tenåringselev. Minnet av da han troppet opp på trappen hjemme hos henne i trange jeans mens han egentlig skulle vært på skolen, har brent seg fast i hukommelsen, for å låne en floskel fra bladet selv.

«Bare husk at det er ikke sånn livet egentlig er», sa tante en sommer da tre tenåringsjenter hadde sittet på hemsen på hytta en hel dag, uten å komme ned annet enn for å spise sommerkoteletter med kinakål og thousand island. Hva mente hun? Skulle det liksom ikke være sant, det at «Brystvortene knoppet seg under den trange blusen», så inspirert ført i penn av Gustav M. Galåsen? En frase for øvrig så hyppig brukt at ingen som noensinne har lest «Romantikk» har kunnet glemme den. Jeg synes å huske at Galåsen brukte samme setning, da han i bestselgeren «Kjør meg til Slottsparken» beskrev et møte med narkomane Marit, som han senere ble sammen med. Men det kan være hukommelsen som spiller meg et puss. Hyller alt inn i et Romantikkens slør. Så også med novellen om puslespillet. Det forelskede paret som legger puslespill mens spenningen stiger, og den unge mannen som etter dager med trøstesløs pusling til slutt får sin utkårede med frasen: «Jeg vet hvert fall om en puslebrikke som passer inn».

INSPIRERT? Kanskje hadde innsenderen også lest novellen om lærerinnen som ble sammen med sin rebelske tenåringselev? FOTO: Hege Løvstad Toverud/faksimile «Romantikk».
INSPIRERT? Kanskje hadde innsenderen også lest novellen om lærerinnen som ble sammen med sin rebelske tenåringselev? FOTO: Hege Løvstad Toverud/faksimile «Romantikk». Vis mer

Jeg tror tante mente det var porno. Det var det kanskje også. Og gitt at vi ikke kunne et døyt om kjærlighet, er det et under at det gikk såpass bra med oss. At vi ikke lot verken lærerhistorien eller puslespillmetaforer bli livets rettesnor. Men hva lærte vi egentlig av «Romantikk», annet enn at «brystvortene knoppet seg under den trange blusen»? Kanskje aller mest at livet ble levd av noen andre. Et annet sted. Av de erfarne. Mens man selv lå ukysset på stranden og gjerne hadde tatt til takke med et smellkyss av en forbipasserende hund. («Gjett om jeg ville blitt flau!»).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer