Slektsforskning

Da Ingeborg rydda i skuffene, fant hun en glamorøs hemmelighet

Dette er historien om lange somre på familiegården, og en glemt familieskatt.

SLEKTSFORSKNING: Nylig har KK-redaktør Ingeborg Heldag (t.v.) gjort noen oppdagelser hjemme i Brøttum som har gjort sterkt inntrykk på henne. Foto: Privat
SLEKTSFORSKNING: Nylig har KK-redaktør Ingeborg Heldag (t.v.) gjort noen oppdagelser hjemme i Brøttum som har gjort sterkt inntrykk på henne. Foto: Privat Vis mer
Publisert

«Hvor er det du er fra?», spør hip hop-gruppen Pen Jakke i sin største hit. Deres svar er alltid Fredrikstad. Mitt er Brøttum.

Men denne sommeren har jeg gjort noen oppdagelser om hvor jeg kommer fra som har gjort veldig inntrykk på meg!

Det begynte med at mammas barndomshjem, gården Nedre Bollerud på Biri, skulle selges. Det er tanten min som har eid gården siden jeg var liten, men jeg tilbragte nesten hver helg og alle mine barndoms somre på Bollerud.

Og hvis jeg lukker øynene kan jeg fremdeles frambringe følelsen av tjukt, mykt gress mot fotsålene, smaken av søte, lilla plommer, som vokste rett utenfor kjøkkenvinduet til bestemor, den varme lukten av kuene i fjøset – og nesten endeløst lange sommerkvelder sammen med kusinen min, hvor vi lekte i låven, i skogen, på loftet eller i uthuset.

BARNDOM: Sorgløse dager på Bollerud i oppveksten. FOTO: Privat
BARNDOM: Sorgløse dager på Bollerud i oppveksten. FOTO: Privat Vis mer

Vemodig at den ble solgt, så klart, men allikevel fint å vite at gården på Biri nå skal skape fine minner for noen andre. Før salget var i orden dro vi innom for å kikke gjennom skap og skuffer, kanskje var det et minne som skulle leve videre der vi bor nå?

Det var da jeg fant henne. Grandtante Hilborg. Bestefars storesøster med det ikke så velklingende navnet Hilborg Olga Edvardsdatter Finstuen, som ble sendt til USA som 13-åring, i håp om at mulighetens land skulle gi henne en bedre framtid. Og på veggen på Biri hang altså brudebildet av henne i en forsoffen ramme, som helt tydelig hadde vært av det forseggjorte, glamorøse slaget en gang.

Med alvorlig fjes og en enorm brudekrone kikket hun rett på meg. Muligens var brudekronen litt voldsom for datidens standard, men både hun og kronen snakket øyeblikkelig til meg.

Hilborg Olga, jeg er fra ditt genbasseng, det bare kjenner jeg. FOTO: Privat
Hilborg Olga, jeg er fra ditt genbasseng, det bare kjenner jeg. FOTO: Privat Vis mer

Hilborg, som ifølge mamma giftet seg flere ganger, som sendte bilder hjem fra et stort herskapshus Corpus Christi i Texas – og som altså valgte en helt enorm, overdådig brudekrone da hun gikk til alters rundt 1920. Hun som sendte fine kjoler hjem i tynt, blomstrete stoff, som mamma kunne fortelle var litt av en sensasjon etter krigen, da slik luksus omtrent var umulig å oppdrive.

Dette er mitt genbasseng, det bare kjenner jeg. Je suis Hilborg!

Jeg kjenner sånn slektskap til min alvorlige, men (i mitt hode) glamorøse grandtante, som jeg egentlig ikke vet noe om, men som jeg nå har bestemt meg for å finne ut mer om!

Hvor er det jeg er fra? Mest Brøttum, men litt Corpus Christi, Texas!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer