| Hår

Da jeg fikk kommentaren «Hun har klippet seg kort ja. Nå er hun klar for å slå seg til ro», ble jeg forbanna

Komplimentene kom på løpende bånd fra venninner og kolleger. Fra gutta derimot var kommentarene noe helt annet.

KORT HÅR: I november bestemte KK.no-journalist Ronja Rognmo seg for å klippe av seg sitt lange hår.
KORT HÅR: I november bestemte KK.no-journalist Ronja Rognmo seg for å klippe av seg sitt lange hår. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har hatt langt hår så lenge jeg kan huske. Det har på en måte vært signatur-looken min gjennom hele oppveksten og inn i mitt voksne liv. «Ronja? Å ja, hun med det lange håret». Så hvis du hadde spurt meg for ett år siden om jeg ville klippet meg kort, hadde nok svaret vært «aldri i livet». Men vi mennesker forandrer oss, og plutselig satt jeg der med et brennende ønske om å kvitte meg med det lange håret, snarest.

Tre dager senere var det gjort. Jeg følte en skrekkblandet fryd der jeg satt i frisørstolen med fem avkappede musefletter ved siden av meg. Hva er det jeg har gjort? Og hva vil kjæresten min si?

Jeg kunne se det på han da jeg kom hjem: han var i sjokk. Kanskje ikke så rart når kjæresten hans med det jeg selv vil beskrive som verdens fineste hår plutselig har klippet seg som Aaron Carter anno 1999. «Du ser kjempefin ut, men ikke kom gråtende til meg når du angrer». Dette sier han hver gang jeg bestemmer meg for å gjøre noe vilt og spontant med håret mitt.

Jeg er egentlig ganske takknemlig for at han er så åpen for mine mange endringer - sort hår, brunt hår, blondt hår, langt hår, kort hår - for det er lagt fra alle menn som er like positive til jenter med kort hår. Det har jeg fått kjenne på nå i ettertid. 

Da jeg fikk kommentaren «Hun har klippet seg kort ja. Nå er hun klar for å slå seg til ro», ble jeg forbanna

LES OGSÅ: Slik gikk det da jeg gikk 100 dager uten godteri for ett år siden

«Nå er hun klar for å slå seg til ro»

Dagen etter den ekstreme forvandlingen fikk jeg nemlig overveldende mange komplimentene fra venninner og kolleger - «det kledde du», «superkult», «dødsfint», «edgy» og så videre. Jeg kan ikke si det samme om komplimentene fra gutta. «Oi, nå så du voksen ut», «shit, det var annerledes», «du skal la det vokse ut igjen, eller?».

Jeg bet meg spesielt merke i en kommentar fra noen i vennekretsen: «Hun har klippet seg kort ja. Nå er hun klar for å slå seg til ro». 

Akkurat som om jeg har kom til å slutte å bry meg fordi jeg hadde kvittet meg med de lange lokkene. Jeg kjenner jeg blir litt irritert. Hvorfor er det slik at flertallet av menn (flertallet, ikke alle) foretrekker jenter med langt hår? Hvorfor skal jeg ha dårlig samvittighet ovenfor kjæresten min fordi jeg har valgt å klippe meg kort? Skal vi ikke i 2017 få lov til å se ut som vi vil uten å bli satt i båsen «uattraktiv kvinne som jobber i den offentlige sektor» - sist jeg sjekket var det ikke håret mitt som gjorde meg tiltrekkende.  

Et innlegg delt av Ronja Rognmo (@rrognmo)

Dette måtte jeg komme til bunns i, og sendte x antall mail til x antall sosialantropologer som tydeligvis hadde tatt seg verdens lengste vinterferie - eller som kjæresten min sa: kanskje de følte seg støtt fordi de selv har den «offentlige sektor-sveisen».

Heldigvis kan man i dag få svaret på det meste ved hjelp av et raskt Google-søk. Så hva fant jeg ut om menns syn på kvinner med kort hår? Jo, ifølge Business Insider viser tysk forskning at kvinners hår spiller en stor rolle for hvorvidt menn oppfatter dem som attraktive eller ikke. Langt, tykt og sunt hår oppfattes som attraktivt da det signaliserer fysisk helse, ungdommelighet og evnen til å kunne føde barn (wtf). Til syvende og sist handler det altså om mannfolks instinkter... 

Det er vel viktigere å være fornøyd med seg selv? 

Instinkter eller ikke. Jeg kunne ønske gutta innså at et flagrende langt hår ikke er definisjonen på hva som er vakkert. Se bare på Anne Hathaway, Michelle Williams, Kate Mara, Lucy Hale, Cate Blanchett, Jennifer Lawrence og Katy Perry - de er alle HOT, HOT, HOT med kort hår! (Og jeg vil tro de har draget på mannfolka som bare det). 

Jeg synes det er fryktelig synd at det er mange jenter der ute som ikke tør å prøve noe nytt fordi de er redde for at det vil ha en negativ effekt på oppmerksomheten fra gutta.  

Nei, det blir rett og slett for dumt. Hvis du føler for å endre frisyren din synes jeg du skal gjøre det. Du skal ikke la deg stoppe av andres meninger. Det er vel mye viktigere å være fornøyd med seg selv - eller? Jeg har i alle fall ikke angret på at jeg klippet meg. Og hvis jeg i løpet av de neste måneden skulle gjøre det, kan jeg trøste meg med at det er hår som med tidens tann vil vokse ut igjen. 

LES OGSÅ: Dette er vårens hotteste hårtrender

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer