Russ 2018:

Da jeg hørte hva årets russejenter fikk slengt etter seg, fikk jeg ikke bare sjokk, jeg ble forbanna

Å tjene penger på jenters usikkerhet er helt bak mål. Det er bullshit.

RUSS 2018: Ansikta Medica la forrige uke ut et bilde på Instagram, der de hadde tilbud på fillers - om du var russ 2018. Journalist, Mina Knudsen, fikk sjokk da hun fikk med seg nyheten.
RUSS 2018: Ansikta Medica la forrige uke ut et bilde på Instagram, der de hadde tilbud på fillers - om du var russ 2018. Journalist, Mina Knudsen, fikk sjokk da hun fikk med seg nyheten. Vis mer
Publisert

Blogger og forfatter, Kristin Gjelsvik, skrev et blogginnlegg om russetiden forrige uke. Kristin, high five! For hva i alle dager er det folk driver med? For å være ærlig kom det som et lite sjokk – et lite slag i magen, da jeg på mandagsmøte fikk høre at russejenter (unge jenter) har fått slengt reklame i ansiktet der de får knalltilbud om leppeforstørrelse. Ikke bare fikk jeg sjokk, jeg ble ganske forbanna.

Forbanna fordi jenter i dag utsettes for nok press, ikke bare når det gjelder utseendet, men også skole og andre aktiviteter. Higet etter å være «perfekt» er et problem i dagens samfunn. Når skal nok være nok?

Sjokk fordi jeg selv har vært russ for nøyaktig 10 år siden. Og min russetid var, heldigvis, ikke preget av et kropps- og skjønnhetspress som vi ser i dag. Hva er det egentlig som skjer?

Skjermdump: Ansikta.medica
Skjermdump: Ansikta.medica Vis mer

Ansikta Medica har nå stengt både Instagram- og Facebook-kontoen sin. De slettet annonsen etter at VG var i kontakt med dem og de møtte masse motstand.

Russetiden er en feiring. En feiring av at man har gjennomført 13 års skolegang. En tid hvor man samles, skaper minner for livet og ikke minst har det gøy. Jeg husker selv den følelsen jeg hadde i kroppen året hvor jeg skulle være russ. Forventningene, planleggingen og tanken på at vi snart var ferdige på videregående skole. Vi var voksen på en måte. Vi skulle finne ut av hva det neste steget i livet var, hva vi skulle studere, hvor vi skulle studere og hva vi ville bli. Og midt oppe i dette skulle vi feste og feire.

RUSSEFRAKK: Da jeg var russ byttet vi ut russestaven med frakken. Er det sånn at frakken er blitt byttet ut med fillers i 2018?
RUSSEFRAKK: Da jeg var russ byttet vi ut russestaven med frakken. Er det sånn at frakken er blitt byttet ut med fillers i 2018? Vis mer

Pappa fortalte meg stadig om hans russetid i 1980. Hvor gøy de hadde det da de spradet rundt i blå bukser, med en russestav de viftet med, mens de sang på «sjikkelakke, sjikkelakke, bom, bom, bom...». 2008, året hvor jeg var russ, var pinnen byttet ut med russefrakken. Den berømte legefrakken vi skulle designe selv og bære stolt i 17 dager. Frakken vår representerte skolen vi kom fra – og hvem vi var på et vis. Det var kanskje den største forberedelsen vi gjorde, og den forberedelsen innebar ikke en liten legevisitt for å få større lepper.

Derfor sitter jeg her i dag, 10 år senere, og får litt sjokk. Tidene har forandret seg , og det er vel og bra, men da jeg var russ visste vi ikke hva restylane var engang. Botox var noe vi kanskje hadde sett via amerikanske filmer og bilder, men at det 10 år senere skulle være det «mest naturlige» (ironisk, jeg vet) å snakke om ante vi ikke. Selvfølgelig brukte vi også tid foran speilet hvor vi dollet oss opp, la «perfekt» sminke og sørget for at t-skjorten matchet buksen. Men vi brukte verken tid, energi eller penger på fillers. Vi fikk det heller ikke slengt etter oss fra noen som håpet å tjene raske penger.

Heldigvis finnes det leger som tar dette på alvor. Henrik Vogt og Andreas Pahle har ytret sine meninger om dette i Aftenposten der de får en high five fra meg.

«Det er ikke unødvendige kosmetiske inngrep vi leger er utdannet til. Kosmetikkleger trenger etiske grenser. Å injisere fillers i leppene til russen er hverken forebygging, kur, lindring eller trøst.»

For når jeg ser reklamer som dette blir kastet etter unge jenter, bruser blodet mitt.

«Russ i år? Alle russ får leppeforstørrelse til 2500 kroner helt fram til 17. MAI. Du må være fylt 18 år».

Dette er bullshit. Nei, du trenger ikke større lepper. Verken til russetiden eller ellers. Jeg kan love deg at russetiden blir et minne for livet – uten å fylle på leppene. For meg er dette bare en slu måte folk skal tjene penger på jenters usikkerhet. Unge ungdommer på videregående skole. Det er rett og slett en forbanna dårlig – og lite gjennomtenkt – salgspitch.

For det er nemlig veldig enkelt. Du er bra nok. Du er fin nok. Du er morsom nok. Akkurat som du er. Kos dere og nyt russetiden (helst uten nye fillers).

RUSS 2008: Dette er meg i 2008. Dollet opp og klar for 17 dager med minner, fest og moro. Helt fri fra fillers. FOTO: Privat
RUSS 2008: Dette er meg i 2008. Dollet opp og klar for 17 dager med minner, fest og moro. Helt fri fra fillers. FOTO: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer