Bunad

Den dagen hele samfunnet er kledd i stakk, er det noen smarte alfahunner som vet å skille seg ut

Ville du droppet bunaden på 17. mai?

BENEDICTE WESSEL-HOLST: Er redaktør i HENNE og fast spaltist på KK.no.
BENEDICTE WESSEL-HOLST: Er redaktør i HENNE og fast spaltist på KK.no. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

-17. mai er min mulighet til å skinne! Når selv Tone Damli går i stakk, tenk deg hvilken respons jeg får i en helt vanlig, litt kroppsnær sommerkjole? (obs: sjekk hvordan du kan stjele hverdagsstilen til Tone Damli)

Det var venninnen min på telefon, som responderte på min vanlige småklaging over bunadskjorte-stryking, søljepuss og annen 17. mai-prepping. Jeg sto i rød «hold in»-strømpebukse – (et allerede vanskelig plagg, i en enda vanskeligere farge) og hadde akkurat avdekket at den hadde raknet fra foten og langt opp på låret. Vi er nemlig en hel venninnegjeng i bunad – med et par hederlige unntak. Den ene av oss svinger såpass mye i vekt at det avgjør hvorvidt det blir en stakk-feiring eller ei, mens den andre er prinsipielt imot i å pynte seg i et antrekk som per definisjon bryter med alt hun står for estetisk. Hun har altså bunad. Nekter å bruke den. I stedet bruker hun 17. mai til å skamløst «outshine» resten av venninnegjengen som står og pruster og ringler i ull og sølv, mens hun selv velger noe tettsittende og flatterende hvert eneste år. Nå lekset hun opp fordelene ved å la nasjonaldrakten henge – og det overfor meg, en bunadskledd tradisjonalist som egentlig hadde følt meg helt fin helt til hun påpekte, som sant var, at bunaden ga selv den smekreste treningsblogger 7-8 kosekilo rundt hoftene.

- Det er derfor det er så effektfullt å droppe bunaden! Det er så godt som ingen konkurranse den dagen!

LES OGSÅ: Sjekk kjendisenes fineste bunader

Jeg skjønte jo hva hun mente. Jeg visste jo i grunn at jeg mest sannsynlig hadde sett bedre ut i et hvilket som helst annet festantrekk til rundt 30.000 kroner. Ja, jeg hadde nok landet på noe som hadde gjort litt mer for figuren, og hatt hakket mer wow-effekt enn den stakken jeg hadde ikledd meg siden konfirmasjonen. Bunaden var uten tvil det dyreste plagget jeg eide. Og argumentet om at jeg alltid kom til å ta den på i en hver høytidelig anledning resten av livet, det hadde jeg selv motbevist for lengst. Jeg hadde ikke hatt lyst til å ha på bunad i sommerbryllup for eksempel. Jeg ville sett ut som en lokalpolitiker. Konfirmasjon og barnedåp – ok, hvis jeg orket, men i bunn og grunn ble det til at jeg luftet det tradisjonsrike, tunge, kostbare plagget i gjennomsnitt 1 gang i året – og det var på 17. mai. Ofte i den uverdige kombinasjonen med en god del alkohol og høy festføring, noe som satte hele den nasjonalromantiske estetikken i et moderne, grelt lys. Likevel, en 17. mai uten bunad? Helt utenkelig!

Min venninne var ikke ferdig med å argumentere for en bunadsfri feiring.

På en dag hvor så mange kvinner velger å kle seg i ulluniform, så vil et hvilket som helst sommerlig festantrekk, skille seg positivt ut i mengden!

- Det er faktisk flere fordeler. Du vet, en superkul fashionista som alltid har mange kule detaljer med antrekket sitt, får dessverre – eller heldigvis for meg, ikke gjort noe som helst med verken snitt eller tilbehør på egen bunad. Stakk er stakk!

Jeg kunne høre at hun smilte triumferende gjennom telefonen.

- Eller, Mette-Marit prøvde seg på en «uten mansjettknapper og åpen skjorte»-vri en gang for noen år siden, men bunadspolitiet la henne så å si i bakken – så det ikke å anbefale. Du er altså dømt til å holde deg til budeie-estetikken. Ingen krumspring er lov.

LES OGSÅ: Slik unngår du å bli dauklein 18. mai

Hun fortsatte:

- Det andre er selvfølgelig at på en dag hvor så mange kvinner velger å kle seg i ulluniform, så vil et hvilket som helst sommerlig festantrekk, skille seg positivt ut i mengden. Altså blant stakk og strieskjorte står jeg altså og skinner som en filmstjerne, enda jeg bare har tatt på meg en helt enkel lårkort, kjole, kombinert med noen kule sko. Ja, for bunadsko er nesten det aller verste. Du vet at sko som som både bestemødre og skolejenter bruker – de bør du av prinsipp styre unna.

Jeg så henne for meg. Og fikk helt andre assosiasjoner enn en glamorøs filmstjerne.

-  Du er ikke redd for at nettopp på en dag som denne – hvor hele landet er kledd i maksimalt trauste og tildekkede klær – så vil du, nesten uansett hva du kler deg i – se ut som Triana på Gullruten?

Hun lo.

- Men det er jo det som er så deilig! Å ikke ha bunad på 17. mai er som å gi fingern til janteloven! Du burde seriøst prøve det et år!

NASJONALDAGEN: Goooood 17. mai alle sammen!
 Foto: Samfoto
NASJONALDAGEN: Goooood 17. mai alle sammen! Foto: Samfoto Vis mer

Jeg kjente etter, der jeg sto ved strykebrettet i raknet, rød strømpebukse. Og kjente at jeg aldri hadde gledet meg mer til å innta bunaden enn akkurat i år. 

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer