Meninger:

Derfor rømmer jeg julen i år

KK-journalist Malini orker ikke krampaktig julebonanza, og vender snuten mot sydligere strøk.

RØMMER TIL UTLANDET I JULEN: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad synes førjulstiden ofte kan være krampaktig og sår. «Kanskje handler det om sjalusi - for noe jeg ikke lenger har, og for noe jeg kunne ønske jeg hadde», skriver hun. FOTO: KK
RØMMER TIL UTLANDET I JULEN: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad synes førjulstiden ofte kan være krampaktig og sår. «Kanskje handler det om sjalusi - for noe jeg ikke lenger har, og for noe jeg kunne ønske jeg hadde», skriver hun. FOTO: KK Vis mer
Publisert

Dersom du tar en titt i kalenderen din markert desember, er jeg overbevist om at nesten HVER ENESTE DAG er fylt opp med det som skal være såkalte superhyggelige juleaktiviteter.

Julebord med jobben, julebord med venninnegjengen, førjulslunsj med svigers, julemarked med barna, juleverksted, pepperkakebaking, julegavemaraton med kaosdagen Black Friday som startskudd allerede i november - og, la oss ikke glemme alle de nostalgiske julefilmvisningene, juleshowene og julesangslagerne vi bare få med oss i adventstiden.

I min omgangskrets begynner førjulstiden allerede i oktober, med folk som nynner på julesanger, drikker julebrus og planlegger julekalender til barn og kjærester.

Gah, jeg kjenner jeg blir helt matt av tanken.

Og kanskje handler det om sjalusi - for noe jeg ikke lenger har, og for noe jeg kunne ønske jeg hadde.

PÅMINNER PÅ ARBEIDSPULTEN: I København fant jeg en gang dette postkortet, som traff meg midt i hjerterota. Det er akkurat sånn jeg føler det! FOTO: KK
PÅMINNER PÅ ARBEIDSPULTEN: I København fant jeg en gang dette postkortet, som traff meg midt i hjerterota. Det er akkurat sånn jeg føler det! FOTO: KK Vis mer

Ikke har jeg en bedre halvdel å lage julekalender til, ikke har jeg barn som skal briljere på juleverksted, i juleteaterstykker på skolen eller i pepperkakebaking med vennegjengen, og i tillegg har jeg en relativt trøblete familiehistorie som gjør at julen ikke utelukkende består av hyggestunder med hele familien foran juletreet og den knitrende peisen, med julegrøtbollen i hånda. Og akkurat dét kan være litt sårt å bli påminnet om hver gang man ser de tilsynelatende lykkelige familiene som nyter førjulstiden sammen.

Alle disse nevnte juleaktivitetene er jo i og for seg hyggelig, og jeg kunne ønske at jeg følte oppriktig glede og forventning slik som «alle» andre gjør når desember melder sin ankomst, men for meg blir disse tradisjonsrike arrangementene nettopp en sterk påminner om det jeg ikke har.

Så, for å slippe unna deler av det jeg mener er et ekstremt - og til tider også krampaktig - rush av julehappenings, har jeg pakket kofferten og vender snuten mot solfylte Thailand en liten uke før julaften. Den skal jeg tilbringe på en øde sandstrand, med en god bok i hånda eller podkast på øret - og forhåpentligvis med en hvilepuls på 60.

Men én ting er sikkert: når klokken slår 17:00 thailandsk tid kommer jeg garantert til å kjenne det røre seg i hjerterota. Da sendes nemlig «Tre Nøtter til Askepott» hjemme i Norge for n'te gang - og for meg er det ingenting som er mer julaften enn det!

LES OGSÅ: Derfor var Vera Micaelsens siste hilsen til barna så viktig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer