Håndball-EM 2018:

Derfor vi elsker håndballjentene

Hvordan går det egentlig an å engasjere seg så mye i et lag man ikke er en del av?

GULLJENTER: Vi krysser fingrene for at seieren blir vår under håndball-EM i år! Foto: Scanpix
GULLJENTER: Vi krysser fingrene for at seieren blir vår under håndball-EM i år! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

«Hvis jeg skulle byttet liv med noen denne uka, hadde det blitt Thorir Hergeirsson», sa jeg i podkasten til KK her om dagen. Mens andre valgte å bytte liv med Trump for å få slutt på all galskapen, skulle jeg inn i hodet på treneren som har tatt ut laget til årets håndball-EM. Prioriteringer.

Jeg ville vite hvorfor han hadde tatt de valgene han hadde tatt. Jeg ville se startoppstillingen og hvem som sto klare til å fly ned til Frankrike dersom noe skulle skje. Men jeg ville også benytte anledningen til å ta ut meg selv til årets EM-tropp.

TRENEREN: Thorir Hergeirsson. Foto: Scanpix
TRENEREN: Thorir Hergeirsson. Foto: Scanpix Vis mer

Alle avtaler som legges denne måneden planlegges rundt kampene jentene spiller. Julemarkedet i Spikersuppa i Oslo må vente til etter 16. desember. Ingenting gir meg mer julestemning enn VM eller EM i håndball på tv-en med en liten Lillehammer Hamar-julebrus i hånda. Unnskyld, Thorir, jeg mener en Imsdal.

Hvordan går det egentlig an å engasjere seg så mye i et lag man ikke er en del av? (Det skjærer i hjertet av å skrive dette.)

LES OGSÅ: 10 ting han kan gjøre mens du ser på fotball-VM

JULESTEMNING: Håndballkamp på tv-en + pepperkaker + julebrus = umiddelbar julestemning. Foto: Scanpix
JULESTEMNING: Håndballkamp på tv-en + pepperkaker + julebrus = umiddelbar julestemning. Foto: Scanpix Vis mer

Jeg sitter hjemme i stua og skriker til tv-en. Kaster henda opp i været etter Katrine Lundes syke redning, akkurat som om det skulle vært min egen.

Sender melding til pappa og får ut frustrasjonen min mot de grusomme dommerne som deler ut to-minuttere bare man så vidt er borti hverandre. Han svarer at de er svenske.

Får melding av en venninne som tror hun kommer til å få nabovarsel fordi hun jubler og skriker om hverandre mot tv-en under samme kamp.

MÅLVAKT: Katrine Lunde. Foto: Scanpix
MÅLVAKT: Katrine Lunde. Foto: Scanpix Vis mer

Du må ikke ha spilt håndball for å kjenne på denne iveren. Det er akkurat som om det skjer noe med hele Norge når håndballjentene skal ut i kamp i desember. Det lille landet i nord er olympiske mestere, verdensmestere og europamestere! Og selv om det er jenter som Stine Bredal Oftedal, Silje Solberg og Veronica Kristiansen som gjør jobben, er det VI – Norge – som vinner.

Ingenting skaper mer engasjement i kommentarfeltet på Facebook som når vi leser at Nora Mørk er skadet og ikke får være med til EM, eller at Camilla Herrem er vraket fra årets tropp. Og når Amanda Kurtović tar seg til kneet og skriker ut i Telenor Arena under Møbelringen Cup, sitter jeg hjemme og strigråter sammen med henne.

LES OGSÅ: «Ein hyllest til MI briljante venninne»

AMANDA KURTOVIC: Korsbåndet i venstre kne røk under Møbelringen Cup i Telenor Arena. Foto: Scanpix
AMANDA KURTOVIC: Korsbåndet i venstre kne røk under Møbelringen Cup i Telenor Arena. Foto: Scanpix Vis mer

Da jeg så Bohemian Rhapsody på kino (selvfølgelig før EM startet), ble hele salen rørt til tårer da Freddie Mercury (spilt av Rami Malek) sang «We Are The Champions».

De fleste mintes selve Live Aid-konserten i 1985, men selv dro det meg rett tilbake til Trondheims Cup i 2004 da jeg og Lillehammer-jentene vant turneringen som 12-åringer. Hele klubben sto på tribunen og holdt rundt hverandre mens de svaiet fra høyre til venstre til Queen-låta. Det at spillere som var flere år eldre enn oss - spillere vi så opp til - støttet og heiet på oss, gjorde det hele ekstra spesielt.

Ingenting var større for 12 år gamle Malin som skrev fanbrev til Cecilie Leganger etter håndballtrening. Som sto og kastet håndballen i garasjedøra med venstrearmen helt til lykta ute knuste. Som var maskoten til Russlands høyeste spiller under Møbelringen Cup på Lillehammer, men fikk ikke sitt tv-øyeblikk fordi kamera gikk rett opp ved meg og opp på henne og rett ned igjen.

KK-journalist Malin Gaden. Foto: Privat
KK-journalist Malin Gaden. Foto: Privat Vis mer

Selv om man etter hvert måtte kjøre på på egenhånd når en skulle satse, var det det å være en del av et lag som var best.

Å reise på turnering til både Larvik og Kristiansand, spille kamper dagen lang, gå rundt i slippers og drikke sjokolademelk før man stakk på «diskotek» på kveldstid. Når man sammen som et lag spilte så utrolig bra og endelig klarte det trekket vi hadde øvd på så lenge.

Når motstanderen står på straffemerket og du løfter opp beinet så ballen flyr opp mot tribuna der hvor foreldrene til alle på laget ditt reiser seg opp i ekstase. Akkurat der og da var det kun Lillehammers J15-lag som betydde noe som helst. Og for en følelse det var! Når jeg kunne hive ballen videre i en kontring til en av de totalt seks utespillerne som allerede var på andre siden av banen og sette den trygt, men selvfølgelig helt nydelig, plassert inn i det andre målet.

Nå ble det ikke noe landslag på meg, men det er en ekstremt god erstatning å se håndballjentene redde baller og kontre motstanderne i senk. Muligens utført enda litt bedre enn LHK J15. Men bare litt.

STØTTER HVERANDRE: De norske håndballjentene hyller og støtter hverandre under oppturer og nedturer. Foto: Scanpix
STØTTER HVERANDRE: De norske håndballjentene hyller og støtter hverandre under oppturer og nedturer. Foto: Scanpix Vis mer

Vi som får æren av å se på disse jentene spille, er ikke bare vitner til ekstremt god håndball, men også hvordan de jobber sammen som et lag. Jenter som hyller og støtter hverandre under oppturer og nedturer.

Vil «Tore Tang» bre seg utover Frankrike 16. desember? Det er fremdeles usikkert. Men en ting vet vi: og det er at verdens beste håndballjenter, ja, de kommer fra Norge!

LES OGSÅ: «Ingen går på fotball lenger, her SATSER de på fotball»

GÅR FOR GULL: Vi ønsker jentene lykke til videre i EM! Foto: Scanpix
GÅR FOR GULL: Vi ønsker jentene lykke til videre i EM! Foto: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer