Jul:

Det blir ikke ordentlig jul uten ...

For meg blir det rett og slett ikke jul om ikke disse 10 faktorene er til stede.

BLIR IKKE JUL UTEN: Det blir ikke ordentlig jul før Knut Risan har geleidet meg gjennom prinsens jakt på Askepott, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller
BLIR IKKE JUL UTEN: Det blir ikke ordentlig jul før Knut Risan har geleidet meg gjennom prinsens jakt på Askepott, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Jeg har brukt mange år på å perfeksjonere den heldalske julen, som er noe av det fineste jeg vet. For meg blir det rett og slett ikke jul om ikke disse 10 faktorene er til stede.

1. Familien min.
Søsteren min og jeg har fikset det slik at vi aldri trenger å feire jul hver for oss. Alle samles samme sted. Et år var det tre svigermødre under samme tak. Det gikk helt strøkent.

Det blir ikke ordentlig jul uten ...

2. Snø på pappas skigard.
Rundt barndomshjemmet på Brøttum har pappa bygget en vakker, gammeldags skigard. På den festes et julenek med rød sløyfe. Og når snødrysset kommer, blir det som et julekort.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

3. Juletrepynting.
Vi pynter treet på kvelden lille julaften, det har vært fast tradisjon så langt tilbake som jeg kan huske. Da spiller jeg høy julemusikk og henger nennsomt på pynten jeg har spart på i årevis. Mine favoritter er Askepotts sko (kjøpt i Disneyland), en rød kule med glitrende Eiffeltårn (kjøpt i Paris) og et sett kuler som mamma kjøpte til meg på julehuset i Rothenburg i Tyskland.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

4. Kakao på Bristol.
Da jeg flyttet til Oslo, ble jeg nødt til å lete etter egne tradisjoner. Kakao på Bristol er blitt en av dem. Den serveres i sølvkanne med en liten skål pisket krem, akkompagnert av kjente juleklassikere fra pianoet.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

5. Brøttum, mitt barndomsparadis.
Jeg må hjem en eller annen gang i løpet av jula. Jeg må stå i stuevinduene og se utover Mjøsa, gå skitur i skogen, drikke kaffe med pappa, spise mammas deilige julemat og sove på jenterommet mitt.

6. Julebrus.
Og den må være av den gyllenbrune sorten fra Hamar og Lillehammer bryggeri. Jeg holder igjen helt fram til 1. desember, men da er det frislipp. Den skal serveres iskald og helst drikkes rett fra glassflasken.

7. Juleverksted.
Jeg klipper, limer og lager julekort, mens jeg hører på julemusikk og glitteret ligger som en sky over hele kjøkkenet. Gutta mine er ikke like ivrige, men det er blitt en fin tradisjon likevel.

8. Julebonanza.
Hvert år inviterer vi de beste vennene våre hjem til oss og spiser og drikker til «last (wo)man standing». Vi har holdt på med det i årevis, og det er en utrolig hyggelig tradisjon. Stua er stappfull av folk, og vi synger, spiller piano og skåler jula inn.

9. Tre nøtter til Askepott.
Det blir ikke ordentlig jul før Knut Risan har geleidet meg gjennom prinsens jakt på Askepott. Jeg har sett den hvert eneste år, og jeg kan alle replikkene – også på tsjekkisk.

10. Prøysen.
Jeg har vokste opp ikke langt fra Alf Prøysens hjemsted, og omfavner den Prøysenske jula og alt dens innhold. Vi synger «Julekveldsvisa» og «Romjulsdrøm», leser «Den vesle bygda som glømte at det var jul» og «Julegaven hans Simen». Prøysen og jul er for meg uløselig knyttet til hverandre. Jeg ønsker deg en fantastisk fin jul fylt med de ingrediensene akkurat du trenger for å ha det best mulig!

LES OGSÅ: «Skal vi ikke legge litt ekstra kraft bak ordene i år? Takk for maten. Takk for julekortet. Takk for gaven»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer