Pride:

- Det er fortsatt mye skam knyttet til det å være annerledes

- «Ta med deg damen din hjem til meg i natt, så skal jeg vise dere hva en ordentlig mann er», er en av kommentarene jeg får slengt etter meg. Derfor er Pride-paraden så viktig, skriver Rebekka Andrea Milde.

PRIDE: Jeg har lenge kjempet en kamp om å akseptere meg selv og min legning. Pride er den ene dagen i året hvor det er litt ekstra gøy og litt ekstra lett å være meg, skriver Rebekka Andrea Milde. Foto: Privat
PRIDE: Jeg har lenge kjempet en kamp om å akseptere meg selv og min legning. Pride er den ene dagen i året hvor det er litt ekstra gøy og litt ekstra lett å være meg, skriver Rebekka Andrea Milde. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Da en av mine skeive venninner spurte meg om vi virkelig skulle gidde å gå i Pride-paraden i år fordi det «er så sykt stress», visste jeg ikke hvordan jeg skulle få tid til å besvare spørsmålet på den korte gåturen hjem. Jeg tror dessverre at det er mange som tenker som henne, skriver Rebekka Andrea Milde (23), som kom ut av skapet i NRK-serien «Ut av skapet».

Jeg får ofte høre at folk er lei av «homomaset», og at det å være skeiv i 2018 ikke lenger er et problem. Dette gjør meg opprørt fordi jeg kan bekrefte at det fortsatt er vanskelig for mange, meg selv inkludert. Jeg gikk i min første Pride-parade i 2016, og jeg kan fortsatt føle på nervøsiteten og sommerfuglene jeg hadde i magen. Dette var også den dagen jeg følte meg fri for første gang.

STOD FRAM: Det er ingen hemmelighet at jeg har følt på mye skam knyttet til legningen min. Da jeg kom ut av skapet var jeg omringet av konservative kristne som mente at mennesker som meg var syk. Foto: Privat
STOD FRAM: Det er ingen hemmelighet at jeg har følt på mye skam knyttet til legningen min. Da jeg kom ut av skapet var jeg omringet av konservative kristne som mente at mennesker som meg var syk. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Historien bak «regnbueflagget»

Det er ingen hemmelighet at jeg har følt på mye skam knyttet til legningen min. Da jeg kom ut av skapet var jeg omringet av konservative kristne som mente at mennesker som meg var syke. Til slutt begynte jeg nesten å tro på det selv, noe som bidro til at jeg fortrengte legningen min og håpet det skulle gå over av seg selv. Jeg har tidligere uttalt i et intervju med KK at noen av de mest konservative kristne sammenligner homofili med pedofili og nekrofili. Dette er fortsatt sant – og sykt.

Etter mye konflikt med å kombinere troen og legningen min fikk jeg nytt håp når det ble fattet et historisk vedtak i den norske kirke: homofile og lesbiske endelig kunne gifte seg. Gleden var dog kortvarig. Det tok ikke lang tid før vedtaket splittet kirken og man fikk se reaksjonene. Reaksjonene som fortsatt viser at mange mennesker ikke synes kjærlighet mellom to kvinner eller to menn er like vakker og like mye verdt som kjærligheten mellom en mann og en kvinne.

LES OGSÅ: OL-stjerne står fram som lesbisk

Så ja, fordommene mot homofile er fortsatt tydelige, og jeg (og mange andre) kjenner på dem omtrent hver eneste dag. Kommentarer som:

«Homofili er det samme som å være pedofil»

«Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå»

«Ta med deg damen din hjem til meg i natt, så skal jeg vise dere hva en ordentlig mann er»

«Dette er en fase som kommer til å gå over»

«Hvem er mannen i forholdet?» er kommentarer jeg har fått slengt etter meg – og som jeg fortsatt får høre den dag i dag.

Jeg har skammet meg lenge, men nå er jeg lei. Jeg er forelsket for første gang, hvorfor skal jeg skamme meg over det?

Når jeg leier kjæresten min i offentlighet kjenner jeg ekstra godt på fordommene. De stygge blikkene vi får gjør vondt, og jeg blir lei meg og sint over det faktum at mange ikke synes den kjærligheten jeg føler for henne er like vakker som det jeg gjør. Det er for lite fokus på skam og det er fortsatt mye skam knyttet til det å være annerledes. Jeg har skammet meg lenge, men nå er jeg lei. Jeg er forelsket for første gang, hvorfor skal jeg skamme meg over det?

Vi må motarbeide skammen i samfunnet, og Pride er et bidrag som betyr utrolig mye for mange. Pride handler om å synliggjøre skeiv kultur og bidra til økt aksept. Det er derfor viktig at vi fortsetter kampen og feirer kjærligheten, mangfoldet og alle menneskers rett til å være seg selv. Jeg har lenge kjempet en kamp om å akseptere meg selv og min legning, men det er én dag i året hvor det er litt ekstra gøy og litt ekstra lett å være meg. Det er den dagen jeg har mulighet til å stå opp for meg selv og føle meg som en del av fellesskapet. En dag i året hvor jeg får lov til å være akkurat den jeg er og føle at ingen dømmer meg for det.

Jeg er veldig takknemlig for at jeg bor i Norge og kan være åpen om min seksualitet, men vi må ikke glemme at det å være homofil er ulovlig i over 70 land. Jeg blir skremt når jeg leser om konsentrasjonsleirer for homofile i Tsjetsjenia, men blir mer skremt over hvor lite som faktisk skrives om det i det norske mediebildet. Nynazister vil gå i tog for å demonstrere mot homolobbyen, og videoer av homofile menn i Indonesia som blir pisket 83 ganger foran et jublende publikum blir lagt ut på nettet. Dette gir meg en form for frykt for fremtiden. Og denne frykten kan vi kun kjempe med mer synlighet, mer forståelse og mer kjærlighet.

LES OGSÅ: Det er svært få som bare «kommer ut av skapet» én gang

Dette såkalte «homomaset» er så utrolig aktuelt. Kampen er ikke over før vi ikke lenger har behov for en parade, og før jenter og gutter ikke føler seg unormale på grunn av hvem de elsker. Den utviklingen vi ser i Norge i dag når det kommer til LHBT-personers rettigheter er fantastisk, men vi kan ikke ta for lett på at ting har snudd. For mange homofile er det ikke nødvendigvis det faktum at de er skeiv som er det største problemet, men det at de er annerledes enn majoriteten.

Forhåpentligvis vil kjærligheten og aksepten vi viser spre seg til andre land. Så, skal vi virkelig gidde å gå i paraden i år? Ja, selvfølgelig skal vi det. Vi må vise at vi er mange, og vi må vise at vi er langt fra ferdige med å kjempe for våre rettigheter. Jeg skal gå for de som ikke kan, bli med du også.

LES OGSÅ: - Planen var å rive i stykker «Jævla homo» som skjellsord

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer