Diett:

- Det er ikke dietter som er løsningen

Lege Kaveh Rashidi gir denne anbefalingen i stedet.

DIETT: Dietter er ikke løsningen, mener fastlege Kaveh Rashidi. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
DIETT: Dietter er ikke løsningen, mener fastlege Kaveh Rashidi. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert

Det er nytt år, javisst er det det, og foran oss ligger det både blanke ark og fargestifter og det som verre er. Og ikke minst et uendelig antall muligheter til å gjøre alt det vi ikke fikk gjort noe med i fjor.

I januar - den blankeste av alle måneder, fylles treningssentrene atter til randen, mens mediene renner over av forslag til hvordan du kan bli kvitt de ekstra kiloene du har pådratt deg siden sist.

«Metoden som minsker magefettet» skriver VG.

«Verdens beste» diett - ned i vekt og godt for hodet melder Dagbladet fra sin forside.

Eller som fastlege Kaveh Rashidi oppsummerte det på sin instagramkonto:

Nytt år = Ekstra mye mas om «verdens beste diett», og bilder av normalvektige mennesker som klyper tak i magefettet og minner deg på at du ikke skal være fornøyd med deg selv.

For all del, det er bra for helsa å spise sunt og være aktiv. Men det er ikke dietter som er løsningen, eller flate mager som er målet, mener legen.

Kos deg med maten

Rashidi har tidligere hevdet at et overdrevent fokus på mat, kan være vel så skadelig som det å faktisk spise usunn mat, og mente man trygt kunne avfølge alle eksperter på sosiale medier som krangler om hva som er bra nok.

I innlegget på Instagram gir han denne enkle anbefalingen for et sunt liv:

Spis variert, i passe mengder og mer planter. Bruk kroppen din. Kos deg med maten og finn noe trening du synes er artig. Og aller viktigst: Del matgleden og vær aktiv sammen med mennesker du er glad i. En god middag eller tur med en venn er verdt mer enn årets diett. Kanskje det ikke er perfeksjon, men det er mer enn godt nok. Så må vi bare akseptere at vi alle lever med en viss risiko for sykdom. Vend heller blikket utover, heller enn å stirre på dine egne skavanker, oppfordrer legen.

Ris og ros

Fastlegen har fått både ris og ros for sine mange meninger. I 2022 fikk han Skamløsprisen av stiftelsen Sex og samfunn, og han ble kåret til Årets allmennlege av Den Norske Legeforening, for sin tydelige stemme i offentligheten og bevisstgjøring av legeyrket.

I kommentarfeltet under posten på Instagram, er det overveiende positive tilbakemeldinger:

«Tusen takk for litt motvekt til alle krav om perfeksjonisme vi bombarderes med», skriver en.

«Bra sagt, evig jag hver januar og resten av året. Det viktigste er vel at helsa er bra, en trives med seg selv og kan nyte livet», skriver en annen.

«Kunne ikke sagt det bedre, med akkurat den metoden du beskriver, har jeg tatt av 20 kg (på 2 år) man skal skynde seg sakte og huske nyte livet og øyeblikka. Lykke gir motivasjon», skriver en tredje.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet