Line fikser kroppen

Det er ikke din bollemage som er feil - det er min!

Programleder Line Elvsåshagen syns alle kropper er fine - unntatt sin egen. Troverdig?

LINE FIKSER KROPPEN: At NRK ønsker å ta tak i det som på alle måter er å anse som et stort samfunnsproblem i serien «Line fikser kroppen», er såpass prisverdig at det nesten smerter meg å påstå at de ikke lykkes helt. FOTO: Yvonne Wilhelmsen
LINE FIKSER KROPPEN: At NRK ønsker å ta tak i det som på alle måter er å anse som et stort samfunnsproblem i serien «Line fikser kroppen», er såpass prisverdig at det nesten smerter meg å påstå at de ikke lykkes helt. FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Unge jenter er generelt misfornøyde med eget utseende. Tallene er nedslående. Halvparten av alle 15 år gamle jenter synes de er for tjukke ifølge tall fra WHO. At NRK ønsker å ta tak i det som på alle måter er å anse som et stort samfunnsproblem i serien «Line fikser kroppen», er såpass prisverdig at det nesten smerter meg å påstå at de ikke lykkes helt. Men det gjør jeg altså. For det er noe som skurrer med budskapet i serien. Eller disser, henger eller buler ut, for å bruke noen negativt ladede kroppslige beskrivelser. Jeg skal forsøke å forklare hva.

Programleder Line Elvsåshagen blir presentert som gjennomsnittsjenta plaget med uforholdsmessig mange komplekser for eget utseende. Hun er legemliggjøringen av jenta som burde vært mer fornøyd med seg selv. Skylden for at hun er så misfornøyd som hun er - den legger hun først og fremst på seg selv. Her er flere lag med skam. Skam for at hun ser ut som gjør - men også skam for at hun skammer seg. Her er mye å ta tak i - og lite å være glad i virker det som.

«Line unngår stranda fordi hun skammer seg over hvordan hun ser ut. Nå har hun fått nok av å føle seg dritt. Derfor møter Line inspirerende kroppspositivister, utforsker kropper i alle former og oppsøker utfordrende situasjoner for å bli glad i seg selv - akkurat som hun er. Det er tid for å feire jentekroppen!» lyder programbeskrivelsen fra NRK selv. What's not to love, egentlig? Det høres ut som bursdag og julaften på en gang - budskapsmessig. Det er bare det at serien er grunnleggende uærlig fra starten - og derfor umulig å tro på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.