Personlig økonomi:

Det har vi faktisk ikke råd til ...

Det skal i hvert fall jeg begynne å si oftere.

ØKONOMI: - Jeg tror det er utrolig viktig at vi ikke er redd for å si høyt at det er ting vi ikke har råd til. Enten det gjelder den venninneturen vi egentlig hadde avtalt, en ferietur eller en ny, dyr vinterjakke, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller
ØKONOMI: - Jeg tror det er utrolig viktig at vi ikke er redd for å si høyt at det er ting vi ikke har råd til. Enten det gjelder den venninneturen vi egentlig hadde avtalt, en ferietur eller en ny, dyr vinterjakke, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Dette er en setning som slett ikke var fremmed for meg i oppveksten. Jeg er født midt på 70-tallet, og hadde ungdomstiden min på det myteomspunne 80-tallet. Jeg hadde en veldig fin og trygg oppvekst, og manglet ingenting, men det var selvfølgelig en hel del ting vi ikke hadde råd til, som så mange andre på den tiden.

Jeg ønsket meg både det ene og det andre, og mye av det kom naturlig nok aldri i hus (som den ekstraordinært dyre, lyserosa dunjakka jeg har skrevet om tidligere).

Men det falt meg aldri inn å skamme meg over det. Jeg kunne nok bli litt sur, men i de fleste tilfeller resignerte jeg uten nevneverdig kamp (jeg begrenset det til et surt blikk bak mammas rygg) – og etter hvert tok jeg saken i egne hender og fikk meg jobb ved siden av skolen. Jeg plukket poteter først, så jobbet jeg noen år på veikro, og etter hvert fikk jeg meg ekstrajobb på Maihaugen, Lillehammers store stolthet, der jeg guidet tyske og amerikanske turister rundt blant laftede tømmerhus med grønt gress på taket.

For noen år siden satt jeg i et panel under åpningen av en utstilling på Nobels Fredssenter her i Oslo som het «Generation Wealth». Den er laget av den amerikanske fotografen Lauren Greenfield, og er et ganske grelt tidsbilde på overflodssamfunnet vi lever i, og ikke minst som barna våre vokser opp i mange steder i den vestlige verden.

Sammen med meg i panelet satt psykolog og økonomisk rådgiver i «Luksusfellen» på TV3, Cecilie Lynum, og en av de tingene hun snakket om, og som vi også diskuterte i panelet, er hvordan det å ha dårlig råd ser ut til å ha blitt et av vår tids største tabuer.

Folk skammer seg sånn over at de ikke har råd til ting, at de er villige til å sette seg selv i bunnløs kredittgjeld så folk ikke skal legge merke til hvordan det egentlig står til med privatøkonomien. Ifølge Finanstilsynet er nordmenns samlede kredittgjeld nå på over hundre MILLIARDER kroner. Det tallet er så stort at jeg ikke helt klarer å ta innover meg hvor mye det egentlig er snakk om!

Så begynte jeg å tenke litt på når det egentlig ble sånn? Det er jo ikke SÅ lenge siden jeg var ungdom! Ufattelig mye er skjedd de siste 30 årene! Og når sa jeg egentlig til sønnen min at «dette har vi ikke råd til»?

For meg er det jo så lett bare å tenke at mitt barn skal nyte godt av at vi har bedre økonomi nå enn vi hadde den gangen jeg vokste opp. Og det skal han selvsagt! Men jeg tror at jeg gjør ham en gigantisk bjørnetjeneste hvis jeg later som vi har råd til alt og aldri forteller ham om alt det vi faktisk ikke har råd til.

Én ting er sikkert – jeg skal i hvert fall begynne å si det oftere! Både til sønnen min og til folk rundt meg – og ikke minst til meg selv! Jeg tror det er utrolig viktig at vi ikke er redd for å si høyt at det er ting vi ikke har råd til. Enten det gjelder den venninneturen vi egentlig hadde avtalt, en ferietur eller en ny, dyr vinterjakke. Har du ikke råd til den shoppingturen med jentegjengen – si det! «Jeg har ikke råd.» Det er ikke flaut! Jeg tror faktisk mange vil trekke et lettelsens sukk!

Si det sammen med meg i kor nå: «Det har vi faktisk ikke råd til!»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer