Personlig økonomi:

Det har vi faktisk ikke råd til ...

Det skal i hvert fall jeg begynne å si oftere.

ØKONOMI: - Jeg tror det er utrolig viktig at vi ikke er redd for å si høyt at det er ting vi ikke har råd til. Enten det gjelder den venninneturen vi egentlig hadde avtalt, en ferietur eller en ny, dyr vinterjakke, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller
ØKONOMI: - Jeg tror det er utrolig viktig at vi ikke er redd for å si høyt at det er ting vi ikke har råd til. Enten det gjelder den venninneturen vi egentlig hadde avtalt, en ferietur eller en ny, dyr vinterjakke, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Dette er en setning som slett ikke var fremmed for meg i oppveksten. Jeg er født midt på 70-tallet, og hadde ungdomstiden min på det myteomspunne 80-tallet. Jeg hadde en veldig fin og trygg oppvekst, og manglet ingenting, men det var selvfølgelig en hel del ting vi ikke hadde råd til, som så mange andre på den tiden.

Jeg ønsket meg både det ene og det andre, og mye av det kom naturlig nok aldri i hus (som den ekstraordinært dyre, lyserosa dunjakka jeg har skrevet om tidligere).

Men det falt meg aldri inn å skamme meg over det. Jeg kunne nok bli litt sur, men i de fleste tilfeller resignerte jeg uten nevneverdig kamp (jeg begrenset det til et surt blikk bak mammas rygg) – og etter hvert tok jeg saken i egne hender og fikk meg jobb ved siden av skolen. Jeg plukket poteter først, så jobbet jeg noen år på veikro, og etter hvert fikk jeg meg ekstrajobb på Maihaugen, Lillehammers store stolthet, der jeg guidet tyske og amerikanske turister rundt blant laftede tømmerhus med grønt gress på taket.

For noen år siden satt jeg i et panel under åpningen av en utstilling på Nobels Fredssenter her i Oslo som het «Generation Wealth». Den er laget av den amerikanske fotografen Lauren Greenfield, og er et ganske grelt tidsbilde på overflodssamfunnet vi lever i, og ikke minst som barna våre vokser opp i mange steder i den vestlige verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.