KK mimrer:

Det krevde sin kvinne å keep up with the Carringtons om man bodde nord for Polarsirkelen

Jeg er ikke sikker på hva som var best med lørdagskveldene på 80-tallet . Fondue eller Dynastiet.

FULL SPLID: Dynastiet delte Norge i to: de som heiet på Krystle og de som holdt med Alexis. Og de som ikke likte Dynastiet i det hele tatt. FOTO: NTBScanpix
FULL SPLID: Dynastiet delte Norge i to: de som heiet på Krystle og de som holdt med Alexis. Og de som ikke likte Dynastiet i det hele tatt. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Husker du da vi pyntet vi oss for å se å TV på lørdagskvelden? Da vi kledde på oss noe pent, gjerne med rysjer, og børstet håret i rike høyder, for nå skulle «Dynastiet» snart begynne? Det var lørdagskveld, det var kos og det var duket for cat fight.

Mamma hadde på seg skjørt og en lodden lyseblå mohairgenser. Den lignet litt på Krystle Carringtons, den i angora med puffermer og skulderputer. Bare at mammas ikke hadde skulderputer. Det krevde sin kvinne å Keep up with the Carringtons om man bodde nord for Polarsirkelen.

Dynastiet var omstridt og hatet. Her var umoral, sexy løssluppenhet, kyniske intriger og maktkamp. Serie skapte så mye oppstuss at den har blitt kalt «Århundrets kulturdebatt», og i følge Wikipedia er Dynastiet det TV-programmet som har påvirket det norske samfunnet mest. Ikke rart vi benket oss på lørdagskveldene, foran en gyllen portal rett inn i jappetida.

LES OGSÅ: Jeg krysset Central park og la ut på en dødens dannelsesreise

RIKSHEKS?: Joan Collins viste nordmenn alternative måter å tilbringe lørdagskvelden på, og ga både markerte kinnben og blomstrete sofaer et ansikt. FOTO: NTBScanpix
RIKSHEKS?: Joan Collins viste nordmenn alternative måter å tilbringe lørdagskvelden på, og ga både markerte kinnben og blomstrete sofaer et ansikt. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Men før Harald Mæle med lun stemme og trygg dialekt annonserte at vi nå skulle «sette over til Dynastiet», og trompetfanfarene gjallet mot skyskraperne i Denver Colorado, skulle vi spise nyvinningen fondue.

Mamma hadde dekket bordet i tidsriktig grov strieduk og med rustikke keramikktallerkener som fikk håret til å reise seg på armene når man skar på dem. Kjelen var fyrt opp god tid i forveien og nå sto oljen og putret. En velpusset kobbergryte med rødspritbrenner under, og med tilhørende fonduespyd, alle med forskjellig farge på enden. «Tvi meg den røde!» var omkvedet mellom søsteren min og meg, og hadde det ikke vært for olje- og rødspritgryta som vaklet faretruende på bordet kunne det fort endt med cat fight ala Krystle og Alexis.

SYDENDE LØRDAGSKOS: Ingenting er som å sitte over en putrende oljegryte er lørdagskveld. Hvem vil vel heller rase rundt i raske biler i Denver Colorado? FOTO: NTBScanpix.
SYDENDE LØRDAGSKOS: Ingenting er som å sitte over en putrende oljegryte er lørdagskveld. Hvem vil vel heller rase rundt i raske biler i Denver Colorado? FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Det var ikke grenser for hva som kunne frityrstekes. For det var jo det vi gjorde, når vi satt der og dyppet kjøttet i olje. Lot det syde og koke så fettspruten sto. Av og til puttet vi oppi grønnsaker, men heldigvis ikke så ofte. Mistet man en brokkolibit av spydet var det ingen som anstrengte seg nevneverdig for å fiske den opp. Annerledes var det med indrefileten. Den gjaldt det å holde på.

LES OGSÅ: Han hadde 501-rumpe og blikket rett i rennesteinene

Huden ble ofte litt blank på lørdagskveldene, slik hud gjerne blir når man lener seg over en frityrgryte i lengden. Det var lurt å vaske gulvet etterpå å ha spist fondue. Ellers kunne parketten fort bli glatt. Men verre var det for dem som hadde raclette. De stekte kjøttet på en stekeplate rett på spisebordet, uten avtrekk over. Enhver som har prøvd å steke biff med vifta av vet hva jeg mener. Etter raclette fulgte full husvask.

OSTELYKKE? Noen sverget til ostefondue. Men kan smeltet ost erstatte champagnekorker som spretter og ville fester? FOTO: NTBScanpix.
OSTELYKKE? Noen sverget til ostefondue. Men kan smeltet ost erstatte champagnekorker som spretter og ville fester? FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Andre igjen sverget til ostefondue. Dem sto det respekt av, for det krevde sin sveitser å smelte osten uten at den skilte seg. Men lyktes man, kunne man dyppe loffebiter oppi, og ungdommene i huset kunne glede seg over en svak eim av hvitvin og håpe i det lengste at alkoholen ikke var kokt bort.

I dag er det ikke så mange som lager fondue. Kanskje har folk latt seg skremme av at rødt, overstekt kjøtt ikke skal være bra. Vi syntes det var kjempebra. Spesielt når man dyppet kjøttbitene i saus-settet som fulgte med da vi kjøpte gryta. Seks forskjellige dipper som tålte å oppbevares i romtemperatur selv etter åpning. Jeg tror det tok minst et halvt år før den med karri begynte å smake harskt.

LAST NIGHT, ON DYNASTY: Blake Carrington med sin unge brud Krystle. Fondue sto ikke på menyen da de giftet seg. FOTO: NTBScanpix.
LAST NIGHT, ON DYNASTY: Blake Carrington med sin unge brud Krystle. Fondue sto ikke på menyen da de giftet seg. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

«Last night, on Dynasty» sa den malmfulle røsten som leste opp resymeet, mens bilder av vakre og rike mennesker med raske biler og utspekulerte planer raste forbi.

Jeg kan ikke huske at Krystle laget fondue. Hvert fall ikke Alexis. Der i gården gikk det mest i champagne. Den som var mest troende til å fyre opp fonduegryta kan kanskje ha vært Steven. Han hadde en viss sans for hjemmekos.

Jeg likte TV-kveldene med fondue og Dynastiet. Det var en trygghet i det, at lørdagskvelden skilte seg ut fra ukas alle andre dager. At den tilhørte familien. Ikke minst Carrington-familien.

Et par år senere tilhørte lørdagskveldene alt annet enn familien.

Men det er en annen sak.

HØR OGSÅ: KK podden. en podd for helt vanlige damer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer