Mote i media

- Det må gå an å snakke om stilen hennes uten å bli arrestert

KKs mote- og skjønnhetsansvarlig Malin Gaden mener motejournalistikken har fått ufortjent mye kritikk de siste dagene.

TILFELDIG? Var det ren og skjær tilfeldighet som gjorde at president Joe Bidens slips matchet førstedamens antrekk? Og var det helt tilfeldig at fargene på plagget også representerer demokratene? Neppe. Foto: NTB
TILFELDIG? Var det ren og skjær tilfeldighet som gjorde at president Joe Bidens slips matchet førstedamens antrekk? Og var det helt tilfeldig at fargene på plagget også representerer demokratene? Neppe. Foto: NTB Vis mer
Publisert

20. januar satt jeg benket foran TV-skjermen for å se Joe Biden offisielt bli USAs neste president. I mine øyne var det ikke bare en stor og viktig dag for USA, men også resten av verden.

Medier i både øst og vest, nord og sør satt klare for å dekke den store begivenheten. Enten det var en musikkjournalist som skulle se på opptredenene til Lady Gaga, Jennifer Lopez og Garth Brooks, eller en nyhetsjournalist som skulle ta for seg talen til den nye presidenten.

Motejournalistene satt også klare for å se om det var noe spennende å plukke opp. Til og med på NRK kommenterte de antrekkene til gjestene mens de gikk inn for å finne plassene sine. Og jammen meg ble det ikke litt av motefest denne januardagen i Washington DC. Selv hadde vi i KK en sak på betydningen bak de ulike antrekkene denne dagen.

BRYR SEG: Både Kamala Harris (avbildet) og Michelle Obama (i lilla) har begge vært å se på forsiden av Vogue - verdens største motemagasin. Jeg antar man ikke takker ja til noe slikt dersom man ikke har en interesse for mote. Foto: SAUL LOEB / POOL / AFP
BRYR SEG: Både Kamala Harris (avbildet) og Michelle Obama (i lilla) har begge vært å se på forsiden av Vogue - verdens største motemagasin. Jeg antar man ikke takker ja til noe slikt dersom man ikke har en interesse for mote. Foto: SAUL LOEB / POOL / AFP Vis mer
INNSETTELSEN: Det er ingen tvil om at samtlige i Biden-familien både bryr seg om mote og synes det er gøy. Joe og Jill Bidens datter Ashley (i midten iført dress) er faktisk også motedesigner. Foto: NTB
INNSETTELSEN: Det er ingen tvil om at samtlige i Biden-familien både bryr seg om mote og synes det er gøy. Joe og Jill Bidens datter Ashley (i midten iført dress) er faktisk også motedesigner. Foto: NTB Vis mer

Vi, som mange andre, la nemlig merke til at flere hadde valgt å bruke lilla den dagen, og at det kunne signalisere et ønske om at landet må samles igjen og bryte opp splittelsen som har oppstått.

VGs MinMote lagde en egen sak på stilen til Dr. Jill Biden, USAs nye førstedame, som senere skulle få kritikk fra noen av leserne.

Kritikk vi i KK like gjerne kunne ha fått.

Her var det nemlig flere som mente at man heller burde ha fokusert på jobben Jill Biden skal gjøre og har gjort tidligere. Hun vil jo faktisk som førstedame fortsette å undervise i engelsk. Dr. Biden har nemlig en doktorgrad i pedagogikk, samt to mastergrader.

RÅ DAME: Vi får ikke bare en stilig førstedame i Jill Biden, men en velutdannet kvinne som fortsetter å undervise elever selv i sin nye jobb - og som kommer til å fokusere på utdanning i USA de neste årene. Foto: AP Photo/Chris O'Meara
RÅ DAME: Vi får ikke bare en stilig førstedame i Jill Biden, men en velutdannet kvinne som fortsetter å undervise elever selv i sin nye jobb - og som kommer til å fokusere på utdanning i USA de neste årene. Foto: AP Photo/Chris O'Meara Vis mer

Selvfølgelig er jeg helt enig i at man skal omtale denne svært viktige siden ved den nye førstedamen. Det er også naturlig, og i grunn en selvfølge, at denne informasjonen nevnes i alle saker - også hos motenettsteder, men det må også gå an å snakke om stilen hennes uten å bli arrestert.

For la oss være ærlige her: Hvis du ønsker akkurat denne saken om førstedamen, så er det kanskje ikke et rendyrka motenettsted du først oppsøker heller? Ikke for å undergrave mine kolleger, eller meg selv for den saks skyld, men det er jo fakta.

Martine Aurdal, politisk kommentator i Dagbladet, har skrevet en kommentar om dette i etterkant av innsettelsen 20. januar. Hun skriver blant annet hun blir helt matt av den lettvinte kritikken som brer seg på sosiale medier, og poengterer at det ikke er nedlatende å snakke om hva amerikanske politikere har på seg. Hun trekker også frem et vesentlig poeng i denne diskusjonen. Det er ikke bare vi som bryr oss om klær, men også mennesket det er snakk om:

«Men la oss snakke om klær. Det gjør også Jill Biden selv. I 2010 ble hun intervjuet i Marie Claire om at hun kledde seg bevisst pent på jobb, for å vise elevene hvordan arbeidende kvinner bør kle seg. Uttalelser fra kretsen rundt henne understreker at hun ser på prislappen før hun handler, og det er grunn til å tro at hun vil signalisere middelklasse framfor luksus også som førstedame. Og på begivenheter som presidentinnsettelsen onsdag er selvsagt ingenting tilfeldig.»

- Det må gå an å snakke om stilen hennes uten å bli arrestert

– Jeg blir faktisk litt provosert

Vi har ulike magasiner og aviser for en grunn. Man går til godt.no for mat, DinSide for forbrukersaker, Se og Hør for kjendisnytt, og motenettsteder for oppdateringer om mote.

Så hvorfor er det så vanskelig å snakke om klær og mote? Akkurat dette spørsmålet stiller motenettstedet Melk og Honning seg i en sak som nylig ble publisert hos dem. Her snakker moteprofiler i hele Norge om nettopp dette temaet, og KKs ansvarlige redaktør Ingeborg Heldal var blant dem som hadde noe å si om saken:

– Jeg blir faktisk litt provosert og synes det er altfor lettvint å konkludere med at klær og mote bare er overfladisk og at det er fordummende å snakke om hva for eksempel politikere eller andre kvinner i maktposisjoner har på seg.

Selv er jeg helt enig med min redaktør. Av erfaring merker jeg at mote- og skjønnhetsjournalistikk ofte blir sett ned på. At jeg ikke nødvendigvis er like smart eller flink som andre journalister.

Nei, jeg redder kanskje ikke verden ved å skrive om «skoene som gjør comeback i motebildet», men jeg liker å tro at jeg bidrar med et lite påfyll av inspirasjon i en grå hverdag til de som måtte ønske det.

Samtidig kan jeg forstå at motejournalistikken har fått et både overfladisk og dårlig rykte på seg når det blir skrevet unødvendige saker som: «Se så mange rynker hun har fått», eller: «Wow, det skjørtet kledde hun ikke!»

Dette er saker som absolutt ikke fortjener plass i nyhetsbildet, men det betyr ikke at vi må avskrive mote og skjønnhet helt.

- Det må gå an å snakke om stilen hennes uten å bli arrestert

Det blir vanskelig å jobbe som motejournalist hvis man ikke kan snakke om stilen til kjente mennesker, som Jill Biden, som selv bruker klær til mye annet enn å bare ha det på kroppen. Enten det er å løfte opp unge designtalenter eller sende et slags budskap gjennom antrekket sitt. Bare se på Natalie Portmans Oscar-antrekk fra 2020!

Jeg er sikker på at Jill Biden vil komme til å bruke sin posisjon til å gjøre nettopp dette.

Så kan man spørre seg selv hvorfor det sjelden blir fokusert på herrenes antrekk? Vel, et enkelt svar til det er at disse antrekkene ofte er ordentlig kjedelige. Jeg gidder hvert fall ikke å gjentatte ganger kommentere svarte dresser og mørkeblå slips.

Men selvfølgelig - dersom det er en kjent mann der ute som ønsker å fortelle meg noe gjennom stilen sin, eller som utforsker kule trender og kombinasjoner i antrekkene sine, sitter jeg klar til å vise leserne våre det.

Bare se på stjerner som Harry Styles. En banebryter på dette området! Hans tilnærming til klær og mote omtales daglig av motemagasiner- og nettsteder, og gjorde at han som første mann havnet på forsiden av verdens mektigste motemagasin: Vogue. Og dét iført en kjole!

Styles legger heller ikke skjul på at han elsker klær og at han bryr seg om det. Så til alle der ute som sier at «klær ikke betyr noe»: Det er i beste fall naivt og i verste fall ren ignoranse.

Å bry seg om mote betyr ikke nødvendigvis at man vet alt om alle designere i hele verden, eller at man eier klær til hundretusener av kroner. Det kan være at du brenner for bærekraftig klesproduksjon, at du er spesielt opptatt av tekniske materialer innen sport og fritid, eller at du foretrekker bukser over skjørt, gensere over bluser.

Harry Styles bryr seg, Jill Biden bryr seg, Natalie Portman bryr seg - så hvorfor skal ikke vi?

Faksimile: Vogue
Faksimile: Vogue Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer