Graviditet

Det var da, som 31-åring på den gamle Kvinneklinikken i Oslo, at jeg hørte ordet «endometriose» for første gang

Journalist og blogger, Mina Ghabel Lunde, åpner opp om vanskeligheten for å bli gravid. - Jeg mistenker at det for mange - meg selv inkludert - er et tabu å ha trøbbel med å lage barn.

ENDOMETRIOSE: Journalist og blogger, Mina Ghabel Lunde, åpner opp om vanskeligheten for å bli gravid. Foto: Guro Holmene
ENDOMETRIOSE: Journalist og blogger, Mina Ghabel Lunde, åpner opp om vanskeligheten for å bli gravid. Foto: Guro Holmene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som journalist blir man vant til å fortelle andre menneskers historier. Skrive om hva andre strever med og hvordan politiske beslutninger påvirker menneskers hverdag. Å skrive om sitt eget liv føles uvant, men nå som det pågår en debatt om assistert befruktning, tenker jeg det er en god anledning til å skrive om noe som angår meg personlig, og som jeg håper er til nytte for flere.

Da jeg var yngre, det vil si i tenårene og i begynnelsen av 20-årene var jeg fast bestemt på at jeg aldri skulle få barn. Jeg mente det var galt å sette barn til en verden der det allerede er så mange barn som er foreldreløse. Det eneste rette, mente jeg, var å adoptere. Som følge av dette bastante og idealistiske verdenssynet, mente jeg at alle former for tukling med naturen for å lage barn - være seg prøverør, donasjon eller surrogati - var vanvittig uansvarlig. Jeg kunne ikke forstå at det fantes et system, delvis finansiert av myndighetene, som faktisk brukte masse tid og ressurser på å jukse til et barn, mens det lå nyfødte barn tett i tett på barnehjem rundt omkring i verden.

Sant å si, mener jeg på mange måter dette fortsatt. Men da jeg møtte han som jeg i dag er gift med, oppstod en følelse og et ønske i meg som var totalt ute av min kontroll og motstridende med det jeg alltid hadde ment om å få egne barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer