Koronaviruset:

Dette handler om å ikke smitte dem som faktisk kan dø

Når folk bryter karantene fordi de «må en tur på butikken», eller stormer mot Holmenkollen for skifest – selv om stadion er stengt og folk frarådes fra å komme – ja, da blir jeg så utrolig forbanna.

KORONAVIRUSET: Til tross for anbefalinger om å ikke ta turen til Holmenkollen for årets skifest, troppet hundrevis av mennesker opp med sekkene fulle av Corona-øl og bannere som dette over. Forsøker folk å danne en slags motstandsbevegelse mot et virus som dreper mennesker? Det blir for dumt! Foto: Dagbladet
KORONAVIRUSET: Til tross for anbefalinger om å ikke ta turen til Holmenkollen for årets skifest, troppet hundrevis av mennesker opp med sekkene fulle av Corona-øl og bannere som dette over. Forsøker folk å danne en slags motstandsbevegelse mot et virus som dreper mennesker? Det blir for dumt! Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert

9. mars opplyste Folkehelseinstituttet at 169 mennesker i Norge er bekreftet smittet med koronaviruset, men dette tallet øker hver dag. Det bor over fem millioner mennesker i Norge, så summen av smittede utgjør 0,003155 prosent av den norske befolkningen.

Dette er ikke et stort tall, men det skal faktisk ikke mer til for at situasjonen blir alvorlig. 169 er bekreftet smittet, men hvor mange befinner seg i karantene? Hvor mange er det som har kjent på symptomene som faktisk ikke gjør noe med det? Og hvor mange er symptomfrie smittebærere?

Da viruset ble kjent, var jeg blant dem som tok det hele med knusende ro, for beskjeden var klar: Dette kommer ikke til å ha fatale konsekvenser for deg. Men for eldre og de som er svekket av andre sykdommer, var saken en annen.

Norge var også et av de landene hvor ingen var rammet av koronaviruset, men dette skulle vise seg å endres ganske kjapt. Og siden viruset kom til Norge, har tallene steget i rasende fart. Dersom viruset skulle nå meg, en ung og frisk kvinne på 26 år, så kan jeg fint komme helskinnet ut av det, men realiteten er en annen for millioner av mennesker rundt om i verden.

De har all grunn til bekymring. Noen av mine nærmeste, både venner og familie, har all grunn til å være å både redde og sinte nå om dagen. For når folk bryter karantene fordi de «må en tur på butikken», eller stormer mot Holmenkollen for skifest – selv om stadion er stengt og folk frarådes fra å komme – ja, da blir jeg så utrolig forbanna.

«Du lever bare en gang», ble det ytret til Dagbladet lørdag 7. mars under skifestivalen i Holmenkollen. Jeg klarer ikke finne en mer velartikulert måte å skrive dette på enn: ER DET SERIØST?!

DETTE HANDLER IKKE OM DERE!

Nå skal dere få det servert klinkende klart og inn med teskje: Det handler om alle de dere kan smitte dersom dere skulle bli rammet av dette viruset. Det handler om at tankeløs oppførsel faktisk kan få fatale konsekvenser – for noen andre.

«Som kreftsyk småbarnsmor som kjemper sitt livs kamp for å overleve en sykdom legene sier vil ta livet av meg, er jeg helt avhengig av min helse og den hjelpen jeg kan få på sykehuset. Å bli satt i karantene, eller i verste fall bli corona-syk, kan få enorme konsekvenser for meg og alle andre som er i risikogruppen», skriver Rebecca Island fra Bergen i en kommentar publisert på Dagbladet.

At det settes opp et banner i Holmenkollen som får navnet «Camp Corona», gjør meg kvalm. Ikke bare er det forferdelig dårlig humor, men det er så følelsesløst som du får det.

Rundt samme tid i samme nettavis finner vi også uttalelser fra unge mennesker i Holmenkollen som gledelig innrømmer at de deler samme flaske og ikke er redde for viruset i det hele tatt mens de slurper i seg en øl av merket Corona.

Flere mennesker tar også til kommentarfeltet i videoen som hører til denne saken og skriver blant annet følgende: «Norge kan ikke stoppe opp! Man kan bli smittet overalt: bussen, skolen, butikken, nattklubben...»

Det er så sant! Det er ikke bare i Holmenkollen smittefaren befinner seg. Men det er når folk danner en slags motstandsbevegelse mot et virus som faktisk har tatt livet av folk at det blir for dumt.

Det er forståelig at helsepersonell rundt om i landet ikke ønsker en kollektiv frykt ettersom det er mange som mest sannsynlig ikke vil merke dette viruset i det hele tatt, men jeg mener det er på høy tid at vi begynner å ta hensyn!

Og det som gjør meg enda mer frustrert, er at tiltakene vi kan ta er så himla enkle.

1. Bruk et papirlommetørkle når du skal hoste eller nyse.
2. Kast lommetørkleet etter bruk.
3. Vask hendene.
4. Bare vask hendene dine ofte!
5. Bruk antibac når håndvask ikke er mulig

Kilde: Folkehelseinstituttet & Helsedirektoratet

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix Vis mer

Tenk det! Tenk at det å faktisk bare vaske hendene dine grundig og ofte, samt forholde oss til reglene FHI setter, kan sikre deg fra å bli smittet og dermed ikke smitte andre.

Nei, de fleste av oss kommer ikke til å bli alvorlig syke, og med så mange kompetente mennesker rundt om i verden så kan det godt hende at det finnes en løsning og en kur ganske så snart.

Men la oss nå gjøre det vi kan for å forhindre at flere smittes og at flere liv går tapt.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer