Finn Ferielykken

- Disse rådene har hjulpet meg gjennom mer enn én lang sommerferie

Livscoach og fast spaltist i KK, Christine Otterstad, må være coach i ferien også.

FAST SPALTIST I KK: Livscoach Christine Otterstad gir oss kloke råd om hvordan vi får det enda bedre med oss selv og våre nærmeste. Foto: All Over Press
FAST SPALTIST I KK: Livscoach Christine Otterstad gir oss kloke råd om hvordan vi får det enda bedre med oss selv og våre nærmeste. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du da du var liten og skulle på ferie? Høye forventninger og kriblende sommerfugler som sloss om plassen i magen. Fantasirike bilder ble malt på store lerret i hodet vårt. Deilige filmer med sol, sommer og så mye is vi klarte å spise. Å, så morsomt vi skulle få det! Det lå liksom et helt hav av både tid og mulig­heter der fremme. Dette MÅTTE bli bra! 

Men det ble ikke alltid bra. Filmene vi avspilte, inneholdt nemlig sjelden regn, myggstikk eller bilsyke. De store lerretene ble malt med duse farger og deilige følelser, ikke med amper stemning eller kranglete søsken. 

Etter noen år på baken er det mange av oss som vet at en del av forventningene vi setter oss før ferier med familien, kan være i overkant positive. Vi vet at ofte er ikke de perfekte, glade menneskene oss. Det er folk fra reklamefilmer som svinser rundt med vinglass med gode venner eller som ligger på en strand på Kreta med en Pina Colada, og ikke oss vanlige dødelige. Vi har nemlig unger, hunder og svigermødre og ikke minst et budsjett vi må holde oss innenfor.

LES OGSÅ: Den nye ferietrenden - som er billigere og mer avslappende enn vanlig ferie

Statistisk sett er skilsmisseprosenten høy etter sommerferien. Det betyr nok i stor grad at forventningene ikke innfridde. Ting ble ikke som man tenkte. I lange ferier blir det ofte veldig tydelig at vi mennesker er forskjellige og har forskjellige personlige behov. «Kollektiv kos» fungerer best i reklamefilmer i lengden. Selv om vi endelig får litt fri fra stressende hverdager med jobb, trening og prestasjonspress, betyr ferier egentlig at vi må prestere på en annen arena, nemlig avslapnings­arenaen. For de fleste er dette en veldig ukjent arena, for hvordan skal vi klare å slappe av og nyte livet når vi har fire andre ulike behov å dekke til enhver tid? 

LES OGSÅ: Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser?

Hvor avslappende er det egentlig å megle mellom en som vil på badeland, en som vil lese bok, en som er kvalm i varmen og en som bare vil være på hytta?

Personlig har jeg alltid kjent at jeg trapper OPP som coach i feriene. Jeg får aldri mer bruk for utdannelsen min enn når jeg sitter på en 50 kvm hytte med hele familien den tredje uka med regn. Jeg har derfor laget noen tips til dere som er eller skal på ferie. Disse har hjulpet meg gjennom mer enn én lang sommerferie.

LES OGSÅ: Slik unngår dere krangler i ferien

Forventningssjekk: Snakk med familien før dere drar på ferie. La alle fortelle om sine forventninger, slik at alle kan få minst én forventning innfridd. Barn og ektemenn tror ofte at mammaer er tankelesere, men det er vi jo ikke. Ikke glem å fortelle om dine egne forventninger også.

Ikke gå for hardt ut: Det er noe som heter at man bør spare på kruttet. Gå litt rolig ut, slik at lista ikke legges så høyt. La barna kjede seg litt, tillat deg å lese i den boka du har drømt om i hele vinter. Da skal du se at aktivitetene blir satt mye mer pris på når de kommer.

LES OGSÅ: Når barnet ditt ikke vil feriere med stefamilien

Time out for de voksne: Gi tydelig beskjed om at du også trenger alenetid, selv om du selvfølgelig koser deg sammen med folka dine. Gå eller løp en tur alene, dra på shopping eller bare sett deg med boka di med verdens beste samvittighet. 

Det eneste du har, er øyeblikket: Livet består av små øyeblikk. La morgendag være morgendag. Kos deg med familien akkurat her og nå, da er det lettere å være til stede for både deg selv og familien din. 

Husk at forventninger er fantasibilder vi maler på forhånd. De har ikke alltid noe med virkelig­heten å gjøre. Noen dager maler vi dårligere bilder enn andre. Sånn er livet. Kos deg med bildene i sommer, både de med lyse og mørke farger.

LES OGSÅ: Å reise på ferie med kjæresten er en test uansett hvor man er i parforholdet 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer