Kongens Nei

- En film jeg har ventet på hele livet

KK.nos royaljournalist hyller Norges Oscar-bidrag «Kongens nei».

KONGENS NEI: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad møtte skuespillerne Jesper Christensen (t.v.) og Anders Baasmo Christiansen i forbindelse med pressevisningen i midten av september. Foto: KK.no
KONGENS NEI: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad møtte skuespillerne Jesper Christensen (t.v.) og Anders Baasmo Christiansen i forbindelse med pressevisningen i midten av september. Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ettersom jeg har ansvar for KK.nos royalstoff og på privaten er svært interessert i andre verdenskrig, hadde jeg skyhøye forventninger til regissør Erik Poppes kommende film «Kongens nei». Det gjorde heller ingenting at de hadde fått med seg tre av mine favorittskuespillere med på laget: danske Jesper Christensen (68), svenske Tuva Novotny (36) og norske Anders Baasmo Christiansen (40).

Og til tross for min forholdsvis subjektive inngang til filmen, kan jeg med hånden på hjertet si at dette er en av de beste norske filmene som er laget de siste årene. Ikke bare er det høy kvalitet på skuespillerne (også de som har mindre roller), men både manus og regi er utarbeidet på en måte jeg føler vi ikke tidligere har sett her til lands.

LES OGSÅ: Slik forberedes kronprinsbarna til de rojale pliktene som venter

ORIGINALEN: Kongen og kronprinsen (t.v.) fotografert på flukt i forbindelse med et tysk flyangrep mot Nybergsund 11. april 1940.  Foto: NTB Scanpix
ORIGINALEN: Kongen og kronprinsen (t.v.) fotografert på flukt i forbindelse med et tysk flyangrep mot Nybergsund 11. april 1940. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En film jeg har ventet på hele livet

En av scenene viser en skuddveksling mellom unge, norske motstandsmenn og tyske soldater, og til tross for at scenen har et snev av spesialeffekt over seg er den filmet fra en vinkel som gjorde at jeg var meget glad for at det ikke var en 3D-film jeg var benket foran.

DOMMEN: KK.no gir «Kongens nei» terningkast 6. Foto: NTB Scanpix
DOMMEN: KK.no gir «Kongens nei» terningkast 6. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Både Tuva Novotny og Arthur Hakalahti Eilertsen (21) har relativt små roller i filmen sammenlignet med Anders Baasmo Christiansen og Jesper Christensen, men de er med på å løfte det menneskelige aspektet ved historien. 21-åringen portretterer soldaten Fredrik Seeberg (som i dag er 94 år og bosatt i Drammen!), og møtet mellom kong Haakon og menig Seeberg er kanskje det beste øyeblikket i hele filmen. Så jordnært. Så folkelig.

Som royalist to the bone er «Kongens nei» en film jeg har ventet på hele livet. Endelig kan jeg fortelle de som starter diskusjoner av typen «hvorfor skal vi egentlig ha monarki her i landet? Det bruker jo bare opp pengene våre og bidrar ikke med noe fornuftig!» at det bare er å se «Kongens nei», og at du raskt vil få svaret på hvorfor det er så viktig at vi i vårt demokratiske og trygge samfunn har et kongehus å støtte oss på.

FILMEN: Kong Haakon (spilt av Jesper Christensen) og kronprins Olav (spilt av Anders Baasmo Christiansen) i den samme fluktscenen portrettert i «Kongens nei». Foto: Filmweb
FILMEN: Kong Haakon (spilt av Jesper Christensen) og kronprins Olav (spilt av Anders Baasmo Christiansen) i den samme fluktscenen portrettert i «Kongens nei». Foto: Filmweb Vis mer

Hadde ikke kong Haakon stått på sitt, til en viss grad gått mot den norske regjeringen og tyskerne, og sagt «NEI, jeg kan ikke gå mot det de som valgte meg som konge for 35 år siden tror på og si ja til kravet fra tyskerne om kapitulasjon», hadde ikke du og jeg sittet her i dag i de trygge omgivelsene som vi jo faktisk gjør. 

- Vend blikket mot Norge

For nøyaktig 74 år siden, den 16. september 1942, sa president Franklin Delano Roosevelt (1882 - 1945) følgende i en tale i forbindelse med overleveringsseremonien av krigsskipet KNM «Kong Haakon VII» på Washington Navy Yard:

«Hvis det er noen som ennå undrer seg over hvorfor denne krig blir kjempet – la ham vende blikket mot Norge! Hvis det ennå er noen som har illusjoner om at denne krig kunne være unngått – la ham vende blikket mot Norge! Og hvis det er noen som tviler på demokratiets vilje til å vinne, så sier jeg ennå en gang: la ham vende blikket mot Norge!».

Inspirert av ordene til mannen som smuglet kronprins Olavs kone kronprinsesse Märtha (1901 - 1954) og deres tre barn Harald (3), Astrid (8) og Ragnhild (9) i sikkerhet på et sivilskip over til mulighetenes land, sier jeg følgende: 

«Dersom du ennå undrer deg over hvorfor monarkiet er en viktig påle i vårt demokratiske, omsorgsfulle og trygge samfunn - vend blikket mot «Kongens nei». Dersom du tviler på at det er viktig med en sterk og standhaftig konge - eller i fremtiden en dronning - vend blikket mot «Kongens nei». Det er din og min historie»​.

Se Franklin D. Roosevelts berømte tale under:

«Kongens nei» ble sett av undertegnede på pressevisning på Cinemateket i oslo 14. september. Norgespremieren er 23. september. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer