Mina Ghabel Lunde

- En gul lapp i garderoben hadde ikke fjernet kompleksene jeg hadde for utseendet mitt

Mina Ghabel Lunde går hardt ut mot Post-it-geriljaen.

POSTITGERILIJAEN: Mina Ghabel Lunde går hardt ut mot Post-it-geriljaen: Kampanjen bommer på sin målgruppe. For det er ikke i speilet, der lappene henger, at vi ser våre forbilder. Foto: Per Ervland
POSTITGERILIJAEN: Mina Ghabel Lunde går hardt ut mot Post-it-geriljaen: Kampanjen bommer på sin målgruppe. For det er ikke i speilet, der lappene henger, at vi ser våre forbilder. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

La meg starte med å si at ikke noe ville være bedre enn om noen gule lapper på diverse speil var det som skulle til for å bekjempe dårlig selvbilde.

Jeg bare tror ikke at det er det. Og jeg er redd det til og med kan ha en motsatt effekt.

– Post-it-geriljaen går enkelt og greit ut på å henge opp Post-it-lapper med kroppspositive slagord på speil på skoler, arbeidsplasser, treningssentre, prøverom og andre steder hvor folk ferdes, sa Susanne Kaluza til NRK da hun i forrige uke lanserte kampanjen. Sammen med «Skam»-skuespiller Ulrikke Falch, psykiater Finn Skårderud og Landsgruppa av helsesøstre har hun satt i gang initiativet som skal hjelpe unge til et bedre selvbilde.

På lappene skrev de «Du er bra nok!!», «Ikke gi opp!» og «Du er verdifull <3». Jeg er ikke i tvil om at kampanjen er godt ment, men jeg blir likevel litt motløs av den. Det er det flere grunner til.

LES OGSÅ: - Jeg har strekkmerker og litt ekstra sideflesk på magen. Men skal jeg si deg noe? Det gjør ingenting!

Alt er love kropp

Siden slagordene skal være «kroppspositive», må vi tro setningene over handler om nettopp kropp. Budskapet er altså at kroppen din er bra nok, ikke gi opp selv om du ikke liker kroppen din og du er verdifull med den kroppen du har. Kropp, kropp og atter kropp!

Hvorfor skal vi gå med på at menneskets utseende er det mest sentrale i dets selvbilde?

Også Instagram-profilen til Ulrikke Falch bærer preg av denne tankegangen: Hun filmer og fotograferer seg selv fra lite flatterende vinkler og viser frem dobbelthake, kviser, cellulitter og valker. Det er både morsomt og befriende, men budskapet bak er jo egentlig ganske trist. Ved å vise seg frem fra sin minst innbydende side, vil hun signalisere at skjønnhet kan være så mangt. Slår hun ikke da fast at ytre skjønnhet er kjempeviktig, og vi derfor skal vi endre definisjonen av hva som er skjønt?

Folk vil aldri se på dobbelthaker som dobbelt så vakre som enkelthaker

Vi kan ikke endre den definisjonen. Å rokke ved skjønnhetsidealer som, med små variasjoner, har eksistert i tusenvis av år er fånyttes. Mennesker vil aldri mene at det er estetisk mer tilfredsstillende med en kvisete hud enn en glatt. Folk vil aldri se på dobbelthaker som dobbelt så vakre som enkelthaker. Cellulitter vil aldri være mer ettertraktet enn stram hud. Og i samfunn der en tykk kropp er skjønnhetsidealet, er dessuten de tynne misfornøyde med sine kropper.

Vi får ikke gjort noe med menneskets iboende hang til å rangere og foretrekke. For at noe skal være bra, må alltid noe annet være mindre bra. Derfor bør vi heller utvide arenaene vi vil være bra på, slik at våre ulike kvaliteter skinner mer, og ødelegger grobunnen for dårlig selvbilde. Istedenfor på liv og død å skulle presse alle inn i definisjonen av ytre skjønnhet, skulle jeg ønske at noen hippe forbilder startet en kampanje der målet var å gjøre kunnskap, ferdigheter, personlighet og intelligens til noe tiltrekkende og populært. Redusere utseende til noe uvesentlig, men løfte hjerne og hjerte som det aller viktigste.

LES OGSÅ: Ja til unaturlige skjønnhetsidealer!

Kampanjen bommer på sin målgruppe

Ordet «kroppspositiv» - som gjerne brukes av de samme menneskene som mener det er «modig» av overvektige å posere lettkledd, og av kjendiser å la seg avbilde uten sminke – dytter oss bare videre i feil retning.

Kampanjen bommer også på sin målgruppe. For det er ikke i speilet, der lappene henger, at vi ser våre forbilder. De vi ønsker å være som, er de som er mest populære i sosiale medier. Og de vi ønsker å imponere er ikke navn- og ansiktsløse post-it-forfattere, men alle de som overøser de populære med likes og #goals.

LES OGSÅ: Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt

Det er ikke 56 år gamle Jonas Gahr Støre. Derfor betyr det nok fint lite for de unges, og for så vidt oss voksnes, selvbilde at han skriver på en lapp at «Du er verdifull». Partilederen – et av ytterst få kjente fjes som har sluttet seg til kampanjen - følges av nesten 20 000 på insta, men selv følger han utvalgte 122. En av dem er Sophie Elise, som i motsetning til ham er et forbilde for de unge - men som ikke følte seg verdifull før hun hadde tatt en rekke kosmetiske operasjoner. Hun er, muligens derfor, ikke med i #postitgeriljaen.

Det er heller ikke andre bloggere, artister, idrettsstjerner, kunstnere, «Skam»-skuespillere, forfattere, politikere eller andre som er litt lengre framme i pannebrasken til de unge enn det partilederen i Ap er, når de evaluerer seg selv og singler ut sine ambisjoner.

Kompleksene jeg hadde for mitt utseende ødela store deler av ungdomstiden min. En gul lapp i garderoben hadde ikke endret det

Jeg har selv kjent på et frynsete selvbilde og altoverskyggende komplekser. Både i oppveksten og som voksen. Verst var det kanskje da jeg var 15 år gammel. Idealene var Pamela Anderson og Robyn anno 1998, slik dagens idealer er Kylie Jenner og Gigi Hadid. De populære jentene var de som lignet mest på disse. For meg, som hadde svart voksesveis og små pupper, var dette bare en uoppnåelig drøm. Kompleksene jeg hadde for mitt utseende ødela store deler av ungdomstiden min. En gul lapp i garderoben hadde ikke endret det.

Jeg ville være populær og fornøyd med meg selv. Hadde datidens kule noen-og-tjue-åringer fortalt meg at det at jeg var helt rå i matte og norsk, kunne få meg akkurat dit jeg ville en dag, hadde jeg derimot smilt mer. Hadde de vi så opp til fortalt oss at det som vil gjøre oss ettertraktede og lykkelige som voksne, er det vi er, kan og får til, tror jeg vi alle ville valgt litt annerledes. Jeg ville grått litt mindre over de svarte krøllene, vi ville ledd litt mindre av han som heller ville programmere enn å gå på ungdsomdisko, og Robyn-klonene ville prøvd å lære seg noe annet enn å stå foran speilet.

LES OGSÅ: Sjekker du utseendet ditt mange ganger om dagen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer