Harry og Meghan

- Endelig har noen baller til å stå opp mot den rigide britiske institusjonen

Harry er blitt jaktet på hele livet. Er det ikke nærliggende å tro at også vi ville ha kollapset under presset til slutt?

HARRY OG MEGHAN: Firerbanden Kate, William, Harry og Meghan utenfor Windsor slott etter dronning Elizabeths død høsten 2022. Stemningen mellom brødrene og svigerinnen var til å ta og føle på. FOTO: NTB
HARRY OG MEGHAN: Firerbanden Kate, William, Harry og Meghan utenfor Windsor slott etter dronning Elizabeths død høsten 2022. Stemningen mellom brødrene og svigerinnen var til å ta og føle på. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg dette: du kommer til verden en hustrig høstdag i september. Bare timer etter at du har tatt ditt første åndedrag, skal du posere for kamera.

Og ikke for hvilken som helst gjeng med entusiastiske fotografer; men for den britiske pressen. De britiske paparazziene.

Som lenge før du i det hele tatt ble unnfanget, har jaktet på deg. Som har bidratt til at millioner av mennesker verden over har en formening om deg.

De har synset, følt, tenkt, ment. Om deg. Om hvem du er, og hvem du skal bli.

FØDT AV PLIKT: Prins Charles og prinsesse Diana utenfor St. Mary's Hospital med sin nyfødte sønn prins Harry i favnen høsten 1984. FOTO: NTB
FØDT AV PLIKT: Prins Charles og prinsesse Diana utenfor St. Mary's Hospital med sin nyfødte sønn prins Harry i favnen høsten 1984. FOTO: NTB Vis mer

Du kommer til verden på grunn av plikt. Slik det var da dine foreldre lovet hverandre evig troskap. For ingen kan hevde at det var av kjærlighet. Du kan jo ikke kalles et kjærlighetsbarn når bare den ene parten elsker den andre?

Du blir til fordi at familien du nå er lenket til for resten av livet, det britiske kongehuset, skal ha en forsikring om at tronen går i arv til noen med riktig blod.

Du blir født til å være en Spare, en reserve, resten av ditt liv.

Med mindre du tar kontroll over eget liv da - og velger å bryte deg løs. Bort og vekk fra rojal etikette og rigide kongelige tradisjoner.

Du skal miste din mor til samme gjeng som knipset som gale da du kom til verden. Direkte eller indirekte, debatten vil hagle.

Du skal bli hyllet og dyrket, men også hundset, hetset og hatet.

Og du skal, til en viss grad, til slutt bli fri.

Påstandene som har skapt debatt

Og Spare er også tittelen på prins Harrys selvbiografi, skyggeskrevet av den 58 år gamle, amerikanske Pulitzer Prize-vinneren J. R. Moehringer.

Lenge før den har nådd butikkhyllen har selvbiografien skapt debatt verden over.

Etter at den ved en feiltakelse ble solgt i Spania før lanseringsdatoen 10. januar, har folk satt kaffen i halsen over ulike påstander som kommer frem i selvbiografien.

Som at det var Kate og William som fikk Harry til å ikle seg nazikostyme på fest, at Harry mistet jomfrudommen til en eldre kvinne i grøften bak en pub og at brødrene bønnfalte faren om å ikke gifte seg med elskerinnen Camilla etter morens død.

Eller at Kate skal ha fått svigerinnen Meghan til å strigråte og be om unnskyldning etter at hun foreslo at Kate muligens hadde pådratt seg «baby brain» - en tilstand mange nybakte mødre kan oppleve i ammetåketiden.

Kontroversene blir stadig flere, og selvbiografien har uten tvil allerede bidratt til å splitte monarkister og ikke-monarkister verden over. Er du Team Harry eller Team William, drøftes det i lunsjen. Team Megs eller Team Kate?

I den privilegierte sytepavens lakksko

De som kritiserer har fått stadig flere argumenter for å hevde at prins Harry er en privilegert sytepave, og noen har gått så langt som å kalle ham både «dum» og «mindre intelligent».

Mens andre igjen, slik som jeg, føler seg kallet til å kjempe prinsens sak. En mann vi aldri har møtt, og ei heller aldri kommer til å møte.

For la oss stige inn i den privilegierte sytepavens lakksko; er det ikke nærliggende å tro at også vi til slutt ville ha kollapset under de rigide reglene og kravene familien din har hatt til deg siden fødselen av?

At alt det man gjør og sier blir gransket med lupe. Uansett hvor du beveger deg er det ukjente mennesker som følger etter, det blir stilt enorme krav til deg, men likevel kommer du alltid i andre rekke. Du kan ikke si eller tenke det du vil, nettopp fordi at tradisjonene du er født inn i allerede har bestemt hvilke tanker og holdninger du skal ha.

EKTE KJÆRLIGHET: Harry og Meghan giftet seg i 2018. FOTO: Netflix
EKTE KJÆRLIGHET: Harry og Meghan giftet seg i 2018. FOTO: Netflix Vis mer

Ja, du er født inn i en verden av rikdom. Du kan få hva du vil av materialistiske ting. Du kan gå på de beste skoler, bo på de deiligste luksushoteller, reise jorden rundt - så lenge du forblir i gullburet ditt, og sier og tenker det du er opplært til av seniormedlemmene i familien din.

Nåde deg om du beveger deg utenfor rojal etikette. Nåde deg om du har et annet tankegods enn det kongehuset, gjennom flere hundre år, har utformet og innprentet.

«De ber jo om oppmerksomhet»

De som hevder at prins Harry og Meghan har laget Netflix-dokumentar, lansert selvbiografi og stilt opp på diverse intervjuer utelukkende for pengenes skyld, har gått glipp av noe vesentlig.

Det samme gjelder de som bruker argumentet: «hvis det var for å leve et tilbaketrukket liv utenfor rampelyset, at de trakk seg ut av det britiske kongehuset, har de virkelig misforstått. De ber jo om oppmerksomhet.».

Det var nemlig dette hertugparet fortalte at de begge ønsket å gjøre, da de i januar 2020 annonserte sitt farvel, for å få en mer privat tilværelse. Stikk motsatt av hva man får som medlem av en kongefamilie.

KOMMENTAR: KKs journalist Malini Bjørnstad er Team Harry og Meghan. FOTO: KK
KOMMENTAR: KKs journalist Malini Bjørnstad er Team Harry og Meghan. FOTO: KK Vis mer

Men det hertugparet faktisk ga uttrykk for, var at de selv ønsket å ta egne valg. Styre sin egen arbeidshverdag. Tjene sine egne penger, ikke utnytte britisk apanasje - det britiske folks penger. Fokusere på egne hjertesaker, ikke de sakene de ble tildelt av kongehuset.

Komme seg unna britisk paparazzi, og ikke minst en kongelig pressestab, som de hevder ikke går av veien for å fóre britisk presse med historier om «den andre leiren», for å få fokuset over på andre enn dem selv.

Kroken på døra for det britiske kongehuset?

Onde tunger hevder at Spare er kroken på døra for det britiske kongehuset. Men den har vi hørt før.

For institusjonen lever fremdeles i «beste» velgående - til tross for både overgrepsanklager, dødsfall og rasismeanklager. For å nevne noe.

At «den privilegierte sytepaven» og hans kone har valgt å melde seg ut av familien og fortelle sin historie med egne ord, blir neppe det som kommer til å velte det britiske kongehuset.

Spare blir dog bare én side av saken, for det britiske kongehuset har gjort det til en leveregel å ikke kommentere offentlig på kritikk og påstander. Enten det kommer fra tabloidpressen, såkalte kongehuseksperter eller egne familiemedlemmer.

Enkelte ganger i livet burde man vel få lov til å eie sin egen historie fullt og helt? Få lov til å si og tenke og mene det man bærer på, uten at andre skal hevde at du gjør det for egen økonomisk vinning.

For, slik Meghan så fint sier det i den omdiskuterte Netflix-dokumentaren: - Er det ikke mer logisk å høre historien vår fra oss?

Jo, Harry og Meghan. Spør dere meg har dere all grunn til å tale deres egen sak. Dere har tatt første steg ut av gullburet, og jeg backer dere fra sidelinjen.

La ikke historien gjenta seg. Og alle vet vi hvilken historikk det her er snakk om.

Og jeg er sikker på at grandtante prinsesse Margaret, grandonkel hertug Edward og grandtante Wallis Simpson hadde takket dere for at noen endelig har baller til å stå opp mot den rigide etiketten. Mot institusjonen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer