Singeldagen

- Er du klar over alle merkedager vi single og barnløse må gjennom?

På tide at vi også blir feiret og hyllet av samfunnet og medmenneskene rundt oss!

SINGELDAGEN: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad tar imot singeldagen med åpne armer: - På tide at vi single også blir feiret! FOTO: KK
SINGELDAGEN: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad tar imot singeldagen med åpne armer: - På tide at vi single også blir feiret! FOTO: KK Vis mer
Publisert

I dag morges tikket det inn en snap fra en kollega hvor det sto: «I dag er det den store singeldagen - gratulerer!».

Jeg lå med hodet på puten og med ett øyelokk på vidt gap. «Den store singeldagen? Aldri hørt om.», tenkte jeg mens jeg rullet meg ut av sengen.

I utgangspunktet er jeg en person som fnyser av alle «merkedagene» som er skapt av kapitalistiske krefter for å tjener mer penger - men det var noe med begrepet «singeldag» som fikk meg til å stoppe opp.

«Selvfølgelig skal vi single ha vår egen dag!», tenkte jeg mens jeg mekket en kaffekopp for én.

SOM FAMILIE: Heldigvis fungerer nære venner som familie for oss single. FOTO: NTB
SOM FAMILIE: Heldigvis fungerer nære venner som familie for oss single. FOTO: NTB Vis mer

For er du klar over hvor mange merkedager vi single og barnløse må gå gjennom i løpet av året, som er forbeholdt kjærestepar, ektepar og barnefamilier?

Valentinesdagen er jo åpenbar. Men så har du også morsdag, farsdag, forlovelsesfester, utdrikninglag, babyshower, fødselsgaver, julegaver, bryllup, navnefester, barnedåp, konfirmasjoner - og noen har faktisk også begynt å feire skilsmissen!

- Jækla urettferdig!

For ja - som venner og familiemedlemmer er også vi single og barnløse nødt til å ta del i disse merkedagene. Vi stiller opp med brede smil og gaver under armen, vi klapper i hendene og ønsker hell og lykke på ferden videre.

I løpet av ett år utgjør dette mange feiringer - og ikke minst mange, mange penger som (stygt, men sant) aldri drypper tilbake på oss single og barnløse.

Nylig hadde jeg en diskusjon med mine tre søstre, som alle har barn og egen familie, om hvordan vi skulle gjøre det med bryllupsgave til foreldrene våre i forbindelse med deres bryllupsdag.

Jeg mente at gaven skulle være fra oss fire søstrene og at beløpet skulle deles likt. De mente derimot at beløpet skulle deles på fire - men være fra ALLE barn og samboere, i tillegg til oss søstrene.

Men der måtte jeg sette foten ned.

Sjukt diskriminerende! Hvorfor skal jeg som singel og barnløs betale like mye som en familie på fem? Det er akkurat like diskriminerende som når vi single booker singelrom på hotell, men betaler samme pris som for et dobbeltrom. Jækla urettferdig!

VENNSKAP: Ta vare på vennene dine! FOTO: NTB
VENNSKAP: Ta vare på vennene dine! FOTO: NTB Vis mer

Så ja - det er faktisk på høy tid at vi single får vår egen dag. Selv om det er en dag som er etablert av kapitalistiske krefter. Ifølge Wikipedia startet faktisk singeldagen - eller Alle singles dag - allerede i 1993 på Nanjing University i Kina.

Datoen ble valgt fordi den består av fire ett-tall, 11.11, for å markere at man står alene - og skulle være en merkedag for å vise at man er stolt av å være singel. Det er ikke før de siste årene at tradisjonen, som visstnok startet som en spøk, nådde Skandinavia.

I ferd med å snu?

Og jeg er en av dem som tar dagen imot med åpne armer!

En av favorittscenene mine i Sex og singelliv er da Carrie Bradshaw blir frastjålet Manolo Blahnik'sene sine i en babyshower (seff var hun i babyshower!), og tvinger den vordende moren til å betale for et nytt par av samme type - selv om de er svindyre.

For det skulle jo bare mangle, så mye Carrie har betalt opp gjennom årene for venninnens merkedager.

Og som Carrie helt riktig bemerket i episoden fra 2003:

- Wallmart lager ikke kort hvor det står «Gratulerer med å ikke ha giftet deg med feil person!».

Men kanskje det er i ferd med å snu nå?

Happy Alle singles dag, folkens. Og husk å gjøre stas på en singel og barnløs venn eller venninne - for i dag er det VÅR dag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer